Απαντά για τις παρακολουθήσεις ο Πρόεδρος-«Υπάρχει κι ένα έλεος στα ψεύδη»

Αδειάζει το προσχέδιο έκθεσης της PEGA ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδίδοντας το σε πολιτικές σκοπιμότητες της συντάκτριάς του και τονίζοντας ότι δεν υπήρξε παρακολούθηση στην Κύπρο οποιουδήποτε. Εξέφρασε, μάλιστα, και την ενόχλησή του ως προς τις πηγές ενημέρωσης και τις κατηγορίες που υπήρξαν, λέγοντας πως «υπάρχει κι ένα έλεος στα ψεύδη».

Αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων, σε συνέντευξή του στο «Σίγμα», ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη διορισμού του Διοικητή της ΚΥΠ. Η ίδια η αντιπολίτευση είπε ότι δεν καλούμε την ΚΥΠ, διότι δεν εμπλέκεται. Είναι θέση αρχής από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι δεν θα επέτρεπα ποτέ την παρακολούθηση οποιουδήποτε ατόμου. Δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική ζωή του οποιουδήποτε, διότι οι πολιτικές τους θέσεις λέγονται δημόσια, συνεπώς γιατί να παρακολουθούνται;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν άγομαι, δεν θεωρώ πως είναι τυχαίο αυτό που μου απέδιδαν, ο Νίκαρος»

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Πενταράς, ο πρώτος διοικητής της ΚΥΠ, ένας άψογος, έντιμος αξιωματικός, υπέβαλε παραίτηση όταν δεν μου είπε για σύστημα παρακολούθησης. Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί για λόγους εθνικής ασφαλείας η ΚΥΠ. Όταν δεν με είχε ενημερώσει για τη συγκεκριμένη αγορά από Ιταλία και μετά από διαρροή εγγράφων διαφάνηκε ότι η Κύπρος είχε. Και υπέβαλε ο άνθρωπος παραίτηση, ακριβώς επειδή δεν είχα ποτέ ενημερωθεί για την αγορά του συγκεκριμένου».

Αναφορικά με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και βρίσκονται αυτό το διάστημα στο μάτι του κυκλώνα, ο Πρόεδρος δήλωσε υπάρχουν οι κανονισμοί, υπάρχουν οι νόμοι. Και εποπτεύονται κάποιες των εταιρειών, περιοριζομένων σε τρεις ή τέσσερις που κατασκευάζουν αυτά τα συστήματα. Από τους ελέγχους που έγιναν και τις άδειες εξαγωγής, δεν διαφαίνεται ότι υπήρξε η οποιαδήποτε χαλάρωση. «Αν οι κατασκευαστές ενέγραψαν εταιρείες στο εξωτερικό που παράγουν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά, δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Κύπρος. Θέλουμε να γίνουμε κέντρο αριστείας, έρευνας, καινοτομίας», υπογράμμισε.

«Ούτε υπάρχει καταγγελία ότι στην Κύπρο παρακολουθήθηκε οποιοσδήποτε. Εκείνα τα οποία έγιναν ήταν κάποιες από ξένους. Διαφάνηκε ότι δεν υπήρξε παρακολούθηση με τον τρόπο που κατηγορούνται κάποιες Κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε σχέση με την PEGA, ανέφερε πως η συγκεκριμένη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έχει να ερευνήσει άλλες 3-4 χώρες. «Η συγκεκριμένη κυρία, που κατ’ αντίθεση των μελών της, που δέχθηκε την επίθεση των μελών της, προχώρησε για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων να εκδώσει προπόρισμα, σχέδιο πορίσματος που συνέταξε η ίδια, χωρίς διαβούλευση  με τους άλλους. Βασιζόμενη μάλιστα πάνω σε μαρτυρία κάποιου, ο οποίος έλεγε ότι είναι όλοι διεφθαρμένοι στην Κύπρο. Άνθρωπος Κύπριος, ο οποίος εκατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο Πρόεδρος έχει τέτοια ισχύ, που επηρέασε τους διεφθαρμένους βουλευτές στο σύνολο, ώστε να περάσουν ομοφώνως απόφαση για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένο Ρώσο κτλ. Υπάρχει κι ένα έλεος στα ψεύδη».

 

 

 

Δειτε Επισης

Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»