Στο μάτι του κυκλώνα ο Στιούαρτ για τις επιδιώξεις των Τούρκων στη Νεκρή Ζώνη

Με ξεκάθαρο στόχο να υποσκάψουν τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν επί του εδάφους της Νεκρής Ζώνης και μετέπειτα να επιτύχουν μια διμερή συμφωνία μεταξύ του ψευδοκράτους και της δύναμης του ΟΗΕ, εργάζονται οι Τούρκοι, οι οποίοι συνεχίζουν να δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αμφιταλαντεύεται με τέτοιο τρόπο που υποχρέωσε την περασμένη Παρασκευή τον Γιαννάκη Κασουλίδη να προβεί σε αυστηρό τηλεφωνικό διάβημα.   

Ενόψει και τις επικείμενης ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλειας, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρει πως τα κατεχόμενα επιθυμούν συνομολόηγση επιχειρησιακών διευθετήσεων με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάτι ουσιαστικά που εμμέσως θα αποτελεί αναγνώριση. Σημειώνεται πως σήμερα, τέτοια συμφωνία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχει υπογράψει μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να έχει δικαίωμα να βρίσκεται επί του κυπριακού εδάφους. 

Οι τελευταίες εξελίξεις, μετά κι από το διάβημα του ΥΠΕΞ, τα όσα συνέβησαν στη Νεκρή Ζώνη με το γήπεδο της Τσεντίνκαγιά και αλλού, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κάποια κόμματα να ζητούν ακόμ και απομάκρυνση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό διάβημα ΥΠΕΞ σε Στιούαρτ-Έντονη δυσφορία για αποφάσεις εις βάρος της ΚΔ

«Να ανατρέψει τις αρνητικές εξελίξεις η Κυβέρνηση»

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτηρίζει τη «συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων» απευθείας με το ψευδοκράτος ως, «μια άκρως αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Η σύναψη μιας απευθείας συμφωνίας με το ψευδοκράτος για τη συνέχιση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι μια διαχρονική και πάγια τούρκικη επιδίωξη, κάτι που ξεκάθαρα θα συνιστούσε βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και παράκαμψης του νόμιμου και μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους στο νησί, της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Μανιταράς.

Επομένως, πρόσθεσε, «δημιουργούν έντονο προβληματισμό δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που φέρουν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ να συζητεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παραβιάζοντας απροκάλυπτα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού, με τρόπο που απειλεί ν’ ακυρώσει το έργο και την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο. Καλούμε την κυβέρνηση ν’ αναλάβει όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου ν’ ανατραπεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη», κατέληξε.

Άμεση ανάκληση Στιούαρτ ζητά η ΕΔΕΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου ανέφερε πως, «το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και τα όσα αναφέρονται γύρω από την ενδεχόμενη «συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων» ανάμεσα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το κατοχικό καθεστώς, μας υποχρεώνουν να καλέσουμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών να ζητήσουν την άμεση ανάκληση του Κόλιν Στιούαρτ. Μόνο έτσι θα προλάβουμε τα χειρότερα και μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την αξιοπιστία μας».

«Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε», πρόσθεσε, «πως υπάρχει ήδη το προηγούμενο με τον Δανό, Michael Møller που είχε διοριστεί ως ειδικός αντιπρόσωπος και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο στο διάστημα 2006-2008, όπου η Τουρκική πλευρά ζήτησε και πέτυχε την αντικατάστασή του επειδή μιλούσε ελληνικά».

Persona non grata o Στιούαρτ

Να κηρυχθεί ο Κόλιν Στιούαρτ persona non grata καλεί ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, που θεωρεί απαράδεκτο το τρόπο που επιμένει να δικαιολογεί την εξέλιξη στο γήπεδο της Τσιετινκαγιά ο επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο. Παράλληλα χαρακτηρίζει "άνευρη ως απαράδεκτη " την αντίδραση της κυβέρνησης.  

Σε γραπτή δήλωση αναφέρει πως η άρνηση του Κόλιν Σιούαρτ να προσέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί μια απαράδεκτη κι εκτός διπλωματικών θεσμίων ενέργεια, υποδηλοί  έλλειψη σεβασμού και υποτίμηση του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών και κατ’ επέκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Επικαλέστηκε ασθένεια αλλά μερικές ώρες πριν έτρωγε σε εστιατόριο της Λευκωσίας. Με αποτέλεσμα ο Υπουργός των Εξωτερικών, αντί να επιμείνει στην προσωπική του παρουσία, περιορίστηκε, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, σε τηλεφωνική, προφορική διαμαρτυρία", αναφέρει ο κ. Κολοκασίδης.

Επικρίνει, επίσης, την κυβέρνηση ότι "επέτρεψε σε  τρίτους να θεωρούν ότι μπορούν να αυτοσχεδιάζουν σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα τον σημερινό δικό της, αλλά και δικό μας, διασυρμό κι εξευτελισμό".

Ο κ. Κολοκασίδης καλεί τον ΥΠΕΞ να δώσει στη δημοσιότητα  το πλήρες πρακτικό της συνομιλίας του με τον Κόλιν Σιούαρτ "για να διαφανεί επιτέλους πόσο ανέτοιμοι είμαστε να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Δεν είναι εχθρός μας τα ΗΕ λέει ο Ηλιάδης

Από την πλευρά του ο Μάριος Ηλιάδης αναφέρει πως, «με αφορμή τα τουρκικά έργα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια εντός της νεκρής ζώνης στην Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε ένα έντονο διάβημα προς τον επικεφαλής της εδώ Ειρηνευτικής Δύναμης κ.Κόλιν Στιούαρτ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία και απαρέσκεια της ΚΔ για την όλη στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γύρω από το θέμα».

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ τις διαμαρτυρίες της κυπριακής κυβέρνησης και αναγκαίες και θεμιτές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την μη ενημέρωση της ΚΔ από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την μη συνεννόηση μαζί της, για τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στον χώρο αλλά και για την πρόθεση των τούρκων να υψώσουν στα όρια του γηπέδου φράκτη, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στην ενσωμάτωση εδάφους της νεκρής ζώνης στα κατεχόμενα εδάφη».

«Ένα πράγμα είναι ωστόσο να διατυπώνεται μία επίσημη διαμαρτυρία από την αρμόδια Αρχή, στην συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Εξωτερικών, και εντελώς άλλο, να σπεύδουν πολιτικά κόμματα και υποψήφιοι Πρόεδροι να δαιμονοποιούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα Ηνωμένα Έθνη και να ζητούν επί πίνακι, την κεφαλή του εδώ αντιπροσώπου της», συνέχισε.

Και διερωτήθηκε: «Πότε αλήθεια θα αντιληφθούμε, ότι ούτε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, είναι εχθροί μας, και ότι ανεξαρτήτως αν κάποιες κατά καιρούς αποφάσεις και χειρισμοί τους δεν μας ικανοποιούν, δεν ωφελεί σε τίποτα να ερχόμαστε σε προσωπική σύγκρουση και αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους τους;

Πότε θα αντιληφθούμε, ότι αυτή η εμμονική προκατάληψη κάποιων κατά των κατά καιρούς αντιπροσώπων και απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών, μόνο ζημιά μας προκαλεί και μας εκθέτει ανεπανόρθωτα έναντι της διεθνούς κοινότητας;».

«Κατά καιρούς έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την διαβολή και υπόσκαψη των Ηνωμένων Εθνών, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των εκπροσώπων τους στην Κύπρο και το κυπριακό, δυστυχώς όμως κάποιοι συνεχίζουν να μην βάζουν μυαλό», κατέληξε ο κ. Ηλιάδης.

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών