Αυστηρό διάβημα ΥΠΕΞ σε Στιούαρτ-Έντονη δυσφορία για αποφάσεις εις βάρος της ΚΔ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο και αυστηρό τηλεφωνικό διάβημα προς τον Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Colin Stewart.Το διάβημα έγινε τηλεφωνικά λόγω πρακτικής αδυναμίας του κ. Stewart για πραγματοποίηση δια ζώσης συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών.    

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την έντονη δυσφορία της πλευράς μας για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Stewart και η UNFICYP ασκούν τους όρους εντολής τους στην Κύπρο, με τρόπο μάλιστα που δημιουργούνται επιπλοκές και προβλήματα, κυρίως σε βάρος της δικής μας πλευράς. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στην περιοχή της Πύλας, καθώς και εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Για το θέμα των έργων στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από τον κ. Stewart την άμεση αναστολή των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τις αρχές της Δημοκρατίας και να εξηγηθεί το σκεπτικό που οδήγησε την UNFICYP στην παραχώρηση άδειας εργασιών χωρίς την συγκατάθεση ή/και συναίνεση της ΚΔ.

Ο κ. Stewart ανέφερε ότι όλες οι ενέργειες της UNFICYP έγιναν και γίνονται με πλήρη σεβασμό στο καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και λήφθηκαν και λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανησυχίες της ΚΔ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε στον κ. Stewart ότι η ΚΔ δεν θα ανεχτεί από κανένα να παρεξηγεί και να εκλαμβάνει ως αδυναμία την εποικοδομητική διάθεση της δικής μας πλευράς, η οποία κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων.

Επί τούτου, συνέστησε την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τύχουν εκμετάλλευσης από πλευράς ΤΚ για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

Τι μεταδίδουν στα κατεχόμενα για το γήπεδο 

Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της ανακαίνισης του γηπέδου «Ταξίμ» που βρίσκεται στην περιοχή του Λήδρα Πάλας. Ο ηλεκτρονικός Τύπος εστιάζει στην νέα επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών και στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). 

Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», το Υπουργείο Εξωτερικών της ΚΔ «απέστειλε επιστολή στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και ζήτησε την άμεση διακοπή των συνεχιζόμενων εργασιών στο στάδιο "Ταξίμ"».

Νωρίτερα η εφημερίδα είχε μεταδώσει ότι «η αναδιοργάνωση του γηπέδου "Ταξίμ" και η παραχωρηση του στην ποδοσφαιρική ομάδα Τσετίνκαγια ανησύχησε την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση του ΟΗΕ στο θέμα».

Προστίθεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε στο ΚΥΠΕ «ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς του σταδίου και ότι η περιοχή θα παραμείνει στη νεκρή ζώνη και υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα ήρθε σε μια περίοδο που ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας στον παράνομο «Μπαϊράκ» ισχυρίστηκε ότι «το γήπεδο δόθηκε πίσω στη χρήση του τ/κ αθλητικού συλλόγου Τσετίνκαγια ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επαφών με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)». Σύμφωνα με τον ίδιο «μετά την αφαίρεση του γηπέδου από τη χρήση της Τσετίνκαγια λόγω των δραστηριοτήτων της Ένωσης Αυτοκινήτων, δεν ήταν εύκολη διαδικασία να επιστρέψει στον παλιό καθεστώς».

Αναφερόμενος στην «καλοπροαίρετη προσέγγιση» του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο κ. Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ακόμη ότι «οι διαδικασίες παρατείνονται λόγω αντιδράσεων. Το θέμα του διχτυού που θα τοποθετηθεί πίσω από τα τείχη έχει μπλοκαριστεί. Απαιτούμε το δίχτυ να είναι υψηλότερο. Και αυτό επειδή η μπάλα μπορεί να περάσει στην αντίθετη πλευρά κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης. Σύμφωνα με εμάς, το δίχτυ θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 6 μετρών. Δεν έχει υπάρξει ακόμη πλήρης συμφωνία για το θέμα αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η «Κίπρις Ποστασί» μετέδωσε την είδηση ότι «οι εργασίες κατασκευής και επισκευής στο γήπεδο "Ταξίμ" θα πραγματοποιηθούν από τη γενική διεύθυνση επενδύσεων και επιχειρήσεων του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει την υλοποίηση των έργων έρευνας, κατασκευής, συντήρησης και επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων» στα κατεχόμενα.  

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα, «οι εργασίες, οι οποίες θα μετατρέψουν το γήπεδο "Ταξίμ", το οποίο ήταν ακατάλληλο για αθλητικές δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ένα γήπεδο 52x98μ, πιστοποιημένο από την "FIFA QUALITY" με συνθετική επιφάνεια που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα μήνα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου αναπτυξιακής και οικονομικής συνεργασίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, «τα έργα για την ενίσχυση της υποδομής των αθλητικών εγκαταστάσεων της τδβκ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του "πρωτοκόλλου συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού" και της "συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας 2022"».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίστηκε ότι το γήπεδο "Ταξίμ" «θα μετατραπεί σε έναν χώρο όπου η τουρκοκυπριακή νεολαία θα μπορεί να να καλύψει τις αθλητικές της ανάγκες με την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, «η περιοχή, η οποία χρησιμοποιούνταν για αγώνες ακοντισμού κατά την οθωμανική περίοδο και γι' αυτό ονομάστηκε επίσης φρούριο ακοντίου, χρησιμοποιήθηκε (για πρώτη φορά) ως γήπεδο από τον τ/κ αθλητικό σύλλογο Τσετίνκαγια στις 3 Ιανουαρίου 1930». 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα