Από αρχές 2021, 35 επιστολές από Φυλακές για αναβάθμιση του συστήματος κινητών

Τα κομμάτια του παζλ σε σχέση με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών στις Κεντρικές Φυλακές, άρχισαν να συμπληρώνονται μετά και την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία καταλόγισε ευθύνες στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την Ανάδοχο εταιρεία, με τον αναπληρωτή Διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας, να παραδέχεται τις καθυστερήσεις και να ανακοινώνει πως θα αρχίσει η διαδικασία της αναβάθμισης του συστήματος, ώστε να καλύπτει και την συχνότητα του 5G.  

Το εν λόγω σύστημα, για το οποίο το κράτος πλήρωσε πάνω από δύο εκατομμύρια, θα έπρεπε να εγκατασταθεί το 2018, ωστόσο αντί αυτού εγκαταστάθηκε εν τέλει το 2020. Εντούτοις, η τεχνολογία τρέχει με πιο γοργούς ρυθμούς από τον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα, λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση του, να έρθει στη ζωή μας το 5G, κάτι ανάγκαζε τους αρμοδίους να προχωρήσουν με την αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να καλύπτει και αυτή τη συχνότητα και να αποκόπτεται το σήμα, χωρίς όμως αυτό να γίνει μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός πως η σύμβαση προβλέπει ολοκλήρωση του έργου μέχρι τον Ιούνιου του 2022. 

Στον απόηχο των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, ο οποίος συνομιλούσε με βαρυποινίτη και ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Διεύθυνση με σκοπό την εξόντωση της, στο προσκήνιο ήρθε το ζήτημα του συστήματος, χωρίς όμως οι αρμόδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, ήταν που είδε και το φως της δημοσιότητας επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης, που αντί να προκρίνει την καθολική φραγή των κινητών, ζητούσε καταγραφεί τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει Δράκου για παρακολουθήσεις η εταιρεία-Θα εισέβαλαν σε κινητά εκτός φυλακών

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιρρίπτει ξεκάθαρες ευθύνες στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την Ανάδοχο εταιρεία, οι οποίοι είχαν την ευθύνη για το σύστημα, ενώ η έκθεση έρχεται να αποσαφηνίσει τους ρόλους των αρμοδίων, με την Διεύθυνση των Φυλακών να εκφράζει την ικανοποίηση της και να δηλώνει δικαιωμένη, αφού κάποιοι της καταλόγιζαν ευθύνες. 

Μάλιστα, στον απόηχο της έκθεσης και θέλοντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της, η Διεύθυνση των Φυλακών δήλωσε πως από τις αρχές του 2021, δηλαδή λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση του συστήματος και αφότου εμφανίστηκε το 5G, απέστειλε συνολικά 35 επιστολές στους αρμοδίους, ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος, ενώ μέχρι αυτό να γίνει, όπως αναφέρει, ενδεχομένως να έρθει στη ζωή μας το 6G.  

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση των Φυλακών, «σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τα όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, η Διεύθυνση των Φυλακών θα θέλει να επαναλάβει πως από τις αρχές του 2021, οπόταν εμφανίστηκε η συχνότητα 5G, μέχρι σήμερα, έχουμε αποστείλει συνολικά 35 επιστολές με τις οποίες ζητούμε την αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε πως «επισημάναμε ότι λόγω των συνεχών αναβολών και καθυστερήσεων ενδέχεται μέχρι την ολοκλήρωση της αναβάθμισης να παρέλθει η τεχνολογία του 5G αφού ήδη υπάρχουν επιστημονικά άρθρα για την τεχνολογία 6G όπως συνέβη και με την εγκατάσταση του υφιστάμενου συστήματος που ολοκληρώθηκε τέλος του 2020 αντί το 2018 όταν η τεχνολογία είχε ήδη προχωρήσει σε 5G».

Παράλληλα, η Διεύθυνση επανέλαβε τη θέση πως «είναι η καθολική απενεργοποίηση των κινητών που θα δώσει τέλος στο πρόβλημα», τονίζοντας πως η Διεύθυνση διαφώνησε «μόνο στην καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, που για κάτι τέτοιο, ο νόμος λέει ρητά πως χρειάζεται δικαστικό διάταγμα».

Σε ότι αφορά τις παρεμβολές στο σήμα, η Διεύθυνση αναφέρει πως «θα πρέπει να επαναλάβουμε πως, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία είπε πως επρόκειτο για αστοχία του συστήματος», ενώ υπενθυμίζει πως το σύστημα απενεργοποίησης κινητών δεν περιορίζεται εντός του κλειστού χώρου των Φυλακών, αλλά περιλαμβάνει και τα φυλακισμένα μνήματα που επισκέπτονται πολίτες και κρατικοί αξιωματούχοι, τη βρετανική ύπατη αρμοστεία, κατοίκους της περιοχής, δικηγόρους, πρέσβεις και δημοσιογράφους που επισκέπτονται τις φυλακές, και άλλους.

Παράλληλα, η Διεύθυνση των Φυλακών στέλνει το μήνυμα πως «εάν οι φυσικοί έλεγχοι αποτελούσαν τον απόλυτο κατασταλτικό παράγοντα, τότε δεν θα ζητούσαμε επιτακτικά την έγκαιρη αναβάθμιση του και ούτε θα είχαμε ζητήσει αρχικά από το 2015 μόλις αναλάβαμε να εξασφαλιστεί σύστημα απενεργοποίησης κινητών. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, χωρίς εργαλεία τεχνολογίας που να συνάδουν με τις υφιστάμενες τεχνολογικές εξελίξεις, σε καμία φυλακή του κόσμου μπορεί να υπάρξει πλήρης και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, για αυτό και ζητούμε επιτακτικά την άμεση αναβάθμιση του».

Επιστολές για αναβάθμιση από αρχές του 2021

Σύμφωνα τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Διεύθυνση των Φυλακών ζητούσε με κατ΄ επανάληψη επιστολές της την αναβάθμιση του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας, από τις αρχές του 2021, ενώ επιστολή αποστάλθηκε και στις 21 Ιουνίου 2022, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η αναβάθμιση έπρεπε να γίνει μέχρι τις 20 Ιουνίου, ωστόσο δεν ξεκίνησε καν. Μάλιστα σχετικές επιστολές κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, την υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Μεταφορών και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Επίσης, Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε επιστολές για αναβάθμιση του συστήματος, μεταξύ άλλων στις 4 Νοεμβρίου 2021, 19 Ιανουαρίου 2022, 8 Φεβρουαρίου 2022, 2 Μαρτίου 2022, 17 Μαρτίου 2022, 27 Μαΐου 2022 και 21 Ιουνίου 2022.

Σε μια από τις επιστολές της, η Διεύθυνση των Φυλακών, στις 8 Φεβρουαρίου 2022, είχε αναφέρει πως «η άμεση έναρξη και υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, καθώς και συντήρησης, είναι υψίστης προτεραιότητας για τις Φυλακές και παρακαλώ όπως δοθούν οι ανάλογες οδηγίες, καθότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας των Φυλακών. Επειδή το θέμα εκκρεμεί για αρκετό καιρό και επειδή το θεωρούμε πολύ σοβαρό, είναι παράκλησή μας όπως δώσετε άμεση προτεραιότητα ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος τους επόμενους δύο μήνες».

Ωστόσο, ούτε τότε άρχισαν οι διαδικασίες, με την επιστολή της υπουργούς Δικαιοσύνης να αποστέλλεται λίγες μέρες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου, ζητώντας παρακολουθήσεις και όχι απενεργοποίηση κινητών. Αφού η Διεύθυνση των Φυλακών εξέφρασε τις διαφωνίες της με τις παρακολουθήσεις, υποδεικνύοντας την παράνομη διαδικασία, μόλις λίγες μέρες μετά, στις 2 Μαρτίου 2022 αλλά και στις 17 Μαρτίου 2022, αποστέλλει νέες επιστολές ζητώντας αναβάθμιση, η οποία όμως δεν έγινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Ηλεκτρομηχανολογικής για δυνατότητα παρακολουθήσεων από σύστημα Φυλακών

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας