Παραδοχή Ηλεκτρομηχανολογικής για δυνατότητα παρακολουθήσεων από σύστημα Φυλακών

Με ρυθμούς... χελώνας η αναβάθμιση του συστήματος κινητών στις Φυλακές, η οποία βρίσκεται στο περίμενε εδώ και δύο χρόνια όπου μπήκε στη ζωή μας το 5G, με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία να είναι η καθ' ύλη αρμόδια, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής, για την ολιγωρία που επιδείχθηκε από την ανάδοχο εταιρεία, η οποία έλαβε δύο εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να ολοκληρώσει το έργο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει ΗΜΥ ο Ελεγκτής για σύστημα κινητών-Καθυστερήσεις, αδράνεια και παρεμβολές

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία παραδέχεται την καθυστέρηση, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως το σύστημα θα αναβαθμιστεί για την πλήρη απενεργοποίηση του σήματος, βγάζοντας πλέον από το κάδρο την καταγραφεί τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, όπως ζητούσε από την Διεύθυνση των Φυλακών η υπουργός Δικαιοσύνη. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως το σύστημα της εν λόγω εταιρείας, έχει την δυνατότητα να καταγράφει δεδομένα, χωρίς όμως να δίνεται στην παρούσα φάση τέτοια οδηγία. Η παραδοχή έρχεται την ώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο άνοιξε το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ενώ αποστάλθηκε επιστολή με βάση και την επιστολή της Στέφης Δράκου. 

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, Μάρκος Μάρκου, ανέφερε πως το σύστημα των κινητών θα αναβαθμιστεί, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για παρακολουθήσεις. Υπενθυμίζεται πως με βάση την επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης που διέρρευσε στον Τύπο, η Στέφη Δράκου ζητούσε να «αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του συστήματος». 

Μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα ο αναπληρωτής Διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, στην οποία ο Ελεγκτής στην έκθεση του καταλογίζει σοβαρές ευθύνες για την μη αναβάθμιση του συστήματος, δείχνοντας πως η υπηρεσία του είχε την ευθύνη με την ανάδοχο εταιρεία, ανέφερε πως το σύστημα λειτουργούσε κανονικά από το 2020 και μέχρι τότε υπήρχε πλήρης απενεργοποίηση του σήματος, είτε για κανονική κλήση, είτε μέσω διαδικτύου. 

Από εκεί και πέρα, όπως εξήγησε, λόγω της αναβάθμισης της τεχνολογίας σε 5G, δημιουργήθηκε το πρόβλημα και το σύστημα θα έπρεπε να αναβαθμιστεί για να καλύψει και αυτή την τεχνολογία. Για την αναβάθμιση, η ανάδοχος εταιρεία έλαβε 700 χιλιάδες ευρώ, χωρίς όμως η αναβάθμιση να γίνει μέχρι σήμερα.

«Για το θέμα της αναβάθμισης γίνεται προσπάθεια να το αναβαθμίσουμε», ανέφερε ο αναπληρωτής Διευθυντής, ενώ ερωτηθείς εάν είναι τόσο δύσκολη η αναβάθμιση ή εάν θα στόχος είναι να παρακολουθούνται τα κινητά, όπως ζητούσε η υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε πως «η αναβάθμιση η οποία θα γίνει δεν έχει καμία σχέση με παρακολουθήσεις κινητών ή με οποιοδήποτε περιεχόμενο, όπως έχει ειπωθεί. Το σύστημα με την αναβάθμιση, εκείνο το οποίο θα κάνει, είναι να αποκόπτει το σήμα και τις συχνότητες που λειτουργεί και το 5G».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικαιωμένη η Αριστοτέλους με έκθεση για σύστημα κινητών-«Αποσαφηνίζονται οι ευθύνες»

Παραδοχή για δυνατότητα παρακολουθήσεων

Η υπουργός Δικαιοσύνης με βάση την επιστολή της που διέρρευσε στον Τύπο, σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος, θα:

α) Για κάθε προσπάθεια κλήσης μέσω κινητής τηλεφωνίας ή προσπάθειας αποστολής γραπτού μηνύματος, το σύστημα, αφού ενεργοποιηθεί αυτόματα θα καταγράφει:

  • Το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση.
  • ΤΟ ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον αριθμό τηλεφώνου προς το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται
  • Την ημερομηνία και ώρα της κλήσης.
  • Τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση

Η υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τα περί παρακολουθήσεων, παραδέχθηκε όμως από σπόντα πως τελικά η Κύπρος κατέχει σύστημα παρακολουθήσεων, κάτι για το οποίο αναμένεται να λογοδοτήσουμε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, αφού προκύπτουν ζητήματα, ως προς την χρήση του και τον έλεγχο του. Και αυτό διότι, με βάση την επιστολή της υπουργού, εάν συμφωνούσε η Διεύθυνση των Φυλακών, θα καταγράφονταν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, χωρίς δικαστικό διάταγμα, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Τις δυνατότητες του συστήματος, ήρθε να παραδεχθεί και ο αναπληρωτής Διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, ο οποίος ερωτηθείς εάν με την αναβάθμιση θα γίνονται και παρακολουθήσεις, απάντησε, «όχι, όχι. Αυτή η αναβάθμιση δεν αφορά αυτό», ωστόσο πρόσθεσε πως «το σύστημα δύναται να αναβαθμιστεί περαιτέρω για να καταγράφει και αυτά τα οποία έχετε πει, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε αναβάθμιση, σχεδιασμός, ούτε έχει ζητηθεί από το Τμήμα να γίνει αναβάθμιση για να γίνεται καταγραφεί αυτών. Εκείνο που θα κάνει το σύστημα, είναι να απενεργοποιεί τις κλήσεις, να διακόπτει τις κλήσεις, χωρίς καμία καταγραφή, ούτε περιεχομένου, ούτε πληροφορίες σχετικά με την κλήση».

Ο κ. Μάρκου, επανέλαβε πως η αναβάθμιση που θα γίνει θα φέρει την πλήρη απενεργοποίηση του σήματος, ενώ ερωτηθείς για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται και τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν ξοδευτεί, χωρίς όμως το σύστημα να αναβαθμιστεί, ανέφερε πως «κάθε φορά που μπαίνει μια νέα συχνότητα, εάν δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενοι εξοπλισμό από την συχνότητα αυτή, τότε θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη αναβάθμιση».

Σημειώνεται πως με βάση τη σύμβαση, η αναβάθμιση έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιούνιο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. «Η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε παράταση, μελετάται και θα πάμε στα αρμόδια όργανα, θα δοθεί αυτή η παράταση, αν όχι θα εφαρμοστούν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπονται στην σύμβαση για καθυστερήσεις».

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως, η Ηλεκτρομηχανολογική ήταν αυτή που με την ανάδοχο εταιρεία κατήγγειλαν την Διεύθυνση των Φυλακών για διαρροή email της εταιρείας που έλεγε πως αν ενεργοποιείτο η δυνατότητα για καταγραφεί τηλεπικοινωνιακών δεδομένα, το σήμα θα επηρέαζε και εκτός φυλακών, συνεπώς θα καταγράφονταν τα δεδομένα και άλλων πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δούρειος ίππος το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών για παρακολουθήσεις;

Φωνάζουν οι κάτοικοι για το σήμερα

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι επιβεβαιώνουν και τις παρεμβολές στο σήμα για άλλη μια φορά, παρά τους ισχυρισμούς των αρμοδίων πως το σήμα περιορίζεται στις Φυλακές. Μάλιστα, στην έκθεση του Ελεγκτή, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία απάντησε πως υπήρχαν αστοχίες, εξού και επηρεάστηκαν τα κινητά των κατοίκων του Άγιου Ανδρέα και του Αγίου Δομετίου.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, κληθείς να τοποθετηθεί σε παράπονα κατοίκων, ανέφερε πως «ο λόγος που δεν παραλάβαμε το σύστημα αρχικά, ήταν λόγο αυτών των παρεμβολών. Ο ανάδοχος κατάφερε και το ρύθμισε, ώστε να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή παρεμβολές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μιλούν» οι επιστολές για παρακολουθήσεις-Τι ήθελε η Δράκου, ξεκάθαρη η εταιρεία

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ