Κάλεσε Κατσουνωτό η Δράκου, κατέθεσε τις απόψεις του για την διαθεσιμότητα του

Ενημέρωση από την Νομική Υπηρεσία, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα του ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, που διορίστηκε για να διερευνήσει το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Σήμερα εκπνέει ο χρόνος της διαθεσιμότητας του Μιχάλη Κατσουνωτού, σε βάρος του οποίου διερευνώνται σοβαρά αδικήματα, αφού ενώπιον της Διεύθυνσης έφθασαν στοιχεία που δείχνουν παράνομες συνομιλίες με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίον ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, με σκοπό την εξόντωση τους.

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα του στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αφού το μελετήσει, θα αποφασίσει εάν συμφωνεί ή όχι με ευρήματα του ποινικού ανακριτή, δηλαδή εάν προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από την Νομική Υπηρεσία, αφού γνώριζε πως το πόρισμα θα παραδιδόταν στις 5 Σεπτεμβρίου, εξού και το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας ήταν μέχρι σήμερα.

Όπως μας αναφέρθηκε, μετά τις τρεις το απόγευμα, αναμένεται η υπουργός Δικαιοσύνης να γνωστοποιήσει την απόφαση της γύρω από το θέμα, δηλαδή, εάν θα επεκτείνει ή όχι τη διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η Στέφη Δράκου, θα ακολουθήσει την ίδια θεσμοθετημένη διαδικασία, που ακολούθησε και τις προηγούμενες φορές.

Από εκεί και πέρα, όπως μας εξηγήθηκε, οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν στην βάση του πορίσματος του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και κατά πόσο στα ευρήματα του θα καταγράφονται ποινικά αδικήματα. Δηλαδή, όπως μας αναφέρθηκε, εάν ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής δεν εντοπίσει ποινικά, τότε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντα του, σε διαφορετική περίπτωση, θα παραμείνει εκτός.

Φέρει ένσταση ο Κατσουνωτός 

Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Πολίτη, η υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως ο Διοικητής φέρει ένσταση στην επέκταση της διαθεσιμότητας του, με την Στέφη Δράκου να δηλώνει πως «σήμερα το απόγευμα μετά τις 3:00 θα λάβω αποφάσεις, αφότου πρώτα ακούσω τι έχει να μου πει ο αξιωματικός της Αστυνομίας σε σχέση με τους δικούς του λόγους και γιατί πιστεύει ότι δεν χρειάζεται αυτή τη φορά να παραταθεί η διαθεσιμότητα του». 

Όπως είπε, «έχω ήδη καλέσει τον κ. Κατσουνωτό και τον ενημέρωσα για την παράταση που έλαβε ο κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει την ποινική έρευνα και την πρόθεση μου να επεκτείνω τη διαθεσιμότητα του. Μου ζήτησε κάποιο χρόνο, με βάση το δικαίωμα ακρόασης και σήμερα το απόγευμα μετά τις 3:00 θα λάβω αποφάσεις, αφότου πρώτα ακούσω τι έχει να μου πει ο αξιωματικός της Αστυνομίας σε σχέση με τους δικούς του λόγους και γιατί πιστεύει ότι δεν χρειάζεται αυτή τη φορά να παραταθεί η διαθεσιμότητα του. Το απόγευμα σήμερα θα εκδώσω ανακοίνωση για την τελική απόφαση μου».

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο Διοικητής της ΥΚΑΝ είχε μεταβεί στο γραφείο της Στέφης Δράκου, όπου κατέθεσε τις απόψεις του για το ζήτημα της διαθεσιμότητας του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση λίγων ημερών στο πόρισμα Αιμιλιανίδη-Επανεξετάζεται η διαθεσιμότητα

Δεκάδες πρόσωπα ενώπιον του ανακριτή

Ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη κλήθηκαν δεκάδες πρόσωπα, εντός και εκτός Φυλακών, που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις καταγγελίες της Διεύθυνσης, ή ακόμα και με παρεμφερή ζητήματα. Μεγάλος αριθμός καταθέσεων προέρχεται από τις Κεντρικές Φυλακές, όπου έδωσαν μαρτυρίες κρατούμενοι που είχαν σχέση με τον βαρυποινίτη, είτε τους είχε εκμυστηρευτεί για τις συνομιλίες του με τον Κατσουνωτό, είτε ζητούσε από αυτούς βίντεο που θα έπλητταν την Διεύθυνση, ακόμα και υλικό από την προσωπική της ζωή, αφού φαίνεται να είχε υποσχεθεί στον Διοικητή, με τον ίδιο να του λέει, σύμφωνα με τα στοιχεία, «ένα τέτοιοι βίντεο που θα τις κάφκουν και τίποτε άλλο». Μάλιστα του έλεγε πως φημολογείται πως θα αποχωρήσει για άλλη θέση και «πριν φύγουν τα κορίτσια θέλω να κάνω κάποια πράγματα».

Επίσης κλήθηκαν να καταθέσουν όλα τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα βίντεο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κρατούμενοι έδωσαν τον βαρυποινίτη, λέγοντας πως τους έβαζε να κάνουν και να λένε πράγματα, χωρίς να γνωρίζουν πως τα απέστελλε. Παράλληλα, πρόσωπα έδειξαν στις καταθέσεις τους συνομιλίες από πέρσι, με μήνυμα που εντοπίστηκε να συνάδει με την μαρτυρία. Συγκεκριμένα, ένα μήνυμα, την ίδια περίοδο, ο αποστολέας έλεγε πως θέλει «τζιάλα» βίντεο από κρατούμενους που να κάνουν οτιδήποτε, φτάνει να φαίνεται πως είναι από κρατούμενους των Φυλακών. Επιπρόσθετα, υπάρχει μαρτυρία πως την ίδια περίοδο, όταν πήγε για ανάκριση στην ΥΚΑΝ, του προσφέρθηκε από τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, να εφοδιαστεί με κινητό και να τους στέλνει βίντεο και πληροφορίες, με αντάλλαγμα να βοηθηθεί στην υπόθεση του.

Κατάθεση στον ανακριτή έδωσαν και μέλη του προσωπικού, κάποιοι εκ των οποίων μίλησαν για τις προσπάθειες αναζήτησης βίντεο από τον βαρυποινίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Στο μεταξύ, τα περί βίντεο σε διάφορες εκδοχές, αποδεικνύονται άνθρακας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επρόκειτο για fake news, που σκοπό είχαν να πλήξουν τη Διεύθυνση, καθώς κανένα βίντεο δεν εντοπίστηκε και ούτε κατατέθηκε ενώπιον του ανακριτή, επιβεβαιώνοντας όσους τόνιζαν εξαρχής, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Διεύθυνση, πως κάτι τέτοιο ήταν προϊόν μυθοπλασίας. Μάλιστα, προέκυψε κατάθεση προσώπου, πως ενώ οι έρευνες του ανακριτή βρίσκονταν σε εξέλιξη, προσεγγίστηκαν άτομα ώστε να βοηθήσουν να εντοπιστεί βίντεο.

Γύρω από αυτό το ζήτημα, όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι της πλευράς της Διεύθυνσης, έχουν συλλεχθεί στοιχεία και μετά το πόρισμα Αιμιλιανίδη, θα εξεταστούν νέα νομικά διαβήματα, με το ενδεχόμενο για αγωγές, να είναι ορατό, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται και νομική οδός κατά του αξιωματικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διγλωσσία στο Συμβούλιο αποφυλακίσεως-Ζητήθηκαν φάκελοι, σε αυτούς και ισοβίτης

Υπενθυμίζεται πως στο κάδρο των ερευνών βρέθηκε και δεύτερος αστυνομικός που υπηρετεί στην ΥΚΑΝ και προηγουμένως ήταν οδηγός πολιτικού προσώπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αστυνομικός κατόπιν οδηγιών, παρέδωσε χρηματικό ποσό στην αδελφή του βαρυποινίτη, ενώ το μέλος κατονομάστηκε από τον ίδιο τον κρατούμενος, παραδεχόμενος πως εκτός από τον Κατσουνωτο, είχε παράνομες συνομιλίες και μαζί του. Μάλιστα για κατάθεση κλήθηκε και η αδελφή του, στην οποία ο βαρυποινίτης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, της απέστελλε συνομιλίες που είχε με τον Διοικητή για να τις αποθηκεύει. Μάλιστα την καλούσε να μη πει τίποτε «για τους φίλους της», τα ονόματα των οποίων καταγράφονται, ενώ βρέθηκαν και οι φωτογραφίες τους στο κινητό του κρατούμενου.

Για κατάθεση κλήθηκαν και τα μέλη του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, αφού μηνύματα εμπλέκουν την πρόεδρο, ως προς την βοήθεια στην αίτηση αποφυλάκισης του βαρυποινίτη, με τον Διοικητή να του αναφέρει πως μίλησε μαζί της. Επίσης στο μικροσκόπιο βρέθηκαν και άλλες υποθέσεις ναρκωτικών όπου υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των μελών.

Επιπρόσθετα, οι έρευνες επεκτάθηκαν και στο πρόγραμμα μαρτύρων, όπου υπεύθυνος είναι ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, με πρόσωπα να δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση και παρέμβαση στις διαδικασίες, ενώ μίλησαν για κινητά και άλλα.

Μάλιστα, μόλις χθες, αποκαλύφθηκε πως υπό προστασία μάρτυρας που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών, είχε απειλήσει την Άννα Αριστοτέλους, ενώ μέσω κινητού απείλησε και άλλα πρόσωπα. Επίσης, καταγγέλθηκε πάρτι με αμπελοπούλια και σαμπάνιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στη δίκη Ζαβράντωνα-Μάρτυρας προστασίας της ΥΚΑΝ απείλησε Αριστοτέλους

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ