Παράταση λίγων ημερών στο πόρισμα Αιμιλιανίδη-Επανεξετάζεται η διαθεσιμότητα

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα παραδοθεί τελικά στο Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διορίστηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά και ένα καιρό η Αριστοτέλους κατήγγειλε διαφθορά...

Παρά το γεγονός πως όπως είχε ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα εκπνέει στις 5 Σεπτεμβρίου, εξού και μέχρι αυτή την ημερομηνία αποφασίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η διαθεσιμότητα του Διοικητή της ΥΚΑΝ, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, με το πόρισμα τελικά να παίρνει παράταση μερικές ημέρες. Υπενθυμίζεται πως στις 20 Ιουνίου διορίστηκε για έρευνες ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, με χρονοδιάγραμμα ένα μήνα, ενώ στις 19 Ιουλίου ανακοινώθηκε παράταση 45 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. 

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε πως η ημερομηνία παράδοσης του πορίσματος είναι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2022, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμα την ακριβή ημερομηνία παράδοσής του. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη προς το παρόν υπάρχουν εκκρεμότητες, οι οποίες σχετίζονται με το ανακριτικό έργο.

Ο ίδιος, όπως είπε, αναμένει το επόμενο διάστημα τη διευθέτηση των συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων, ώστε να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο και να παραδοθεί το πόρισμα στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι το πόρισμα θα παραδοθεί -όπως έχει συμφωνηθεί- μέχρι τις 15 του μήνα και ενδεχομένως πιο πριν, αν τελικά ολοκληρωθεί. Εξάλλου, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το ανακριτικό έργο, που έχει διενεργηθεί, ο κ. Αιμιλιανίδης δεν θέλησε να προβεί σε δήλωση επί του περιεχομένου του πορίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διγλωσσία στο Συμβούλιο αποφυλακίσεως-Ζητήθηκαν φάκελοι, σε αυτούς και ισοβίτης

Δεν γνώριζε το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Δευτέρα εκπνέει το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, να αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον ή όχι θα παρατείνει την διαθεσιμότητα του, μέχρι να αποφανθεί ο Γενικός Εισαγγελέας για το αν προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα σε βάρος του.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έλαβε ενημέρωση για παράταση, με το χρονοδιάγραμμα που γνωρίζει να είναι η 5η Σεπτεμβρίου, εξού, όπως μας αναφέρθηκε, αποφασίστηκε η διαθεσιμότητα του αξιωματικού μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τονίζοντας δεν γνώριζε πως το πόρισμα δεν θα παραδοθεί τελικά την ερχόμενη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρθηκε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναμένει πρώτα να ενημερωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να αποφασίσει για την διαθεσιμότητα του Διοικητή της ΥΚΑΝ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως θα ακολουθηθεί η ίδια θεσμοθετημένη διαδικασία, που ακολούθησε και τις προηγούμενες φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένει εκτός ο Κατσουνωτός, παρατείνεται η διαθεσιμότητα του για το σκάνδαλο διαφθοράς

Ακολούθως, μετά και την παράδοση του πορίσματος, όπως εξήγησε πηγή, η απόφαση θα παρθεί στην βάση του πορίσματος του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, η οποία θα κρίνει και την επιστροφή του Διοικητή. Δηλαδή, εάν ο ανακριτής εντοπίζει και υποδεικνύει ποινικά αδικήματα, τότε η διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού αρχικά θα παραταθεί μέχρι το πόρισμα να εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ή τον Βοηθό του, ενώ ακολούθως, εάν συμφωνούν με τα ευρήματα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, τότε ο Διοικητής θα παραμείνει εκτός μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν εντοπίζονται ποινικά, τότε και μόνο αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντα του. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την ερχόμενη Δευτέρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναμένει το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, προτού ληφθούν οι αποφάσεις.   

Εξάλλου, όπως επεξηγήθηκε από αστυνομική πηγή, στην απόφαση λαμβάνεται υπόψη και η σοβαρότητα των αδικημάτων τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζει ένα μέλος, όπως για παράδειγμα υπόθεση λοχία που κατηγορείτο για υπόθεση διαφθοράς και παρέμεινε εκτός υπηρεσίας εδώ και τέσσερα χρόνια. Εναντίον του συγκεκριμένου μέλους, εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης δεν άρχισε ακόμα και ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να επιστρέψει στο σώμα πριν την ολοκλήρωσή της, νοουμένου ότι θα αθωωθεί.   

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περίπου δεκαεπτά περιπτώσεις αστυνομικών, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για διάφορες υποθέσεις και παρέμειναν εκτός σώματος μέχρι να ολοκληρωθούν ποινικές διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Δειτε Επισης

Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από το σωματείο της Ομόνοιας-«Άναψαν ξύλα κοντά στο χώρο που υπάρχει γκάζι»
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Συνελήφθη 19χρονος που εντοπίστηκαν στην κατοχή του κροτίδες
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος