Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου από το Ιράν

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των 49 ναυτικών και των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων από τις ιρανικές αρχές, μεταξύ αυτών οι εννέα Έλληνες και ο Κύπριος καπετάνιος, μετά από 99 ημέρες ομηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις μήνες και ακόμα είναι εγκλωβισμένος ο Κύπριος καπετάνιος-Έπονται εξελίξεις

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές για την αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου LANA που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο, η ιρανική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως υπό μία προϋπόθεση.

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δίνονται στις οικογένειες των εννέα Ελλήνων Ναυτεργατών που βρίσκονται σε ομηρία από τις 27 Μάη από τις ιρανικές αρχές, προκύπτει ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απελευθέρωση τόσο των ναυτεργατών, όσο και των δύο πλοίων που κρατούνται από το Ιράν στα θαλάσσια χωρικά του ύδατα.

Προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των πληρωμάτων, εστάλη από τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας κλιμάκιο προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία.

Η αντιπροσωπεία επέστρεψε προχθές και στην διάρκεια των συνομιλιών επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναχώρηση του πλοίου LANA που μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ο απεγκλωβισμός των δύο ελληνικών «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon».

Η τελευταία αξίωση του Ιράν για να πει το «ναι» στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι η εξασφάλιση από την ελληνική πλευρά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες ότι δεν θα αξιώσουν αποζημιώσεις.

Η θετική απάντηση των ελληνικών αρχών θα σημάνει και το τέλος της πολύμηνης ομηρίας των 49 Ναυτεργατών.

Σε καθημερινή επικοινωνία με τον Κύπριο καπετάνιο το ΥΠΕΞ

Παράλληλα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον καπετάνιο, ο οποίος δηλώνει καλά στην υγεία του και δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε προβλήματα.

Επικοινωνία, υπάρχει επίσης επί καθημερινής βάσης και με την οικογένεια του, η οποία είναι καθησυχασμένη από το γεγονός ότι ο καπετάνιος είναι καλά στην υγεία του. 

Επιπλέον, γίνονται συνεχείς διαβήματα και από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην ομηρεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένει εγκλωβισμένος ο Κύπριος καπετάνιος στο Ιράν-Συνεχή διαβήματα

Σημειώνεται ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana» είχε δεσμευθεί από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, κατόπιν εντολής που έλαβε από την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο κυρώσεων που επιβλήθηκαν από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, καθότι το συγκεκριμένο πλοίο έπλεε μέχρι την 1η Μαρτίου με ρωσική σημαία.

Τα αντίποινα των Ιρανών έγιναν στις 27 Μαΐου, όταν ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο πλοίο Delta Poseidon που έπλεε με ελληνική σημαία, σε διεθνή ύδατα στην περιοχή του Κόλποθ.

Αφού ένοπλοι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο, στη συνέχεια κατέλαβαν δεύτερο πλοίο, το Prudent Warior και τα μετέφεραν με το πλήρωμά τους στην περιοχή Μπαντάρ Αμπάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών