Επικοινωνεί με την οικογένεια του ο Κύπριος ναυτικός-«Οι συνθήκες κράτησης δεν είναι απάνθρωπες»

Καθοδόν για το λιμάνι Μπανταραμπάς, στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ κατευθύνονται τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας ενημέρωσε πως ο Κύπριος ναυτικός είναι καλά στην υγεία του και πως οι συνθήκες κράτησης του δεν είναι απάνθρωπες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικό θρίλερ-Ανοικτή γραμμή Κυβέρνησης με οικογένεια του Κύπριου ναυτικού

Μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε πως το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ναυτικών. «Το πρώτο μας μέλημα είναι να δούμε ότι ο Κύπριος ναυτικός και τα άλλα μέλη του πληρώματος είναι καλά και αυτό επιτυγχάνεται».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ «ο Κύπριος ναυτικός είναι καλά στην υγεία του. Είναι σε θέση να επικοινωνεί με την οικογένεια του και τη σύζυγο του. Ως Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη σύζυγο για να μαθαίνουμε την κατάσταση της υγείας του, λόγω της αδυναμίας μας να υπάρχει μια απευθείας επικοινωνία με τον ίδιο. Οι συνθήκες κράτησης δεν είναι απάνθρωπες. Είναι στο πλοίο μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα, ωστόσο το πλοίο τελεί υπό κράτηση από τις Ιρανικές Αρχές. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Μέσα από τις διπλωματικές ενέργειες αλλά και τα διαβήματα, στα οποία προβαίνουμε σε συνεργασία και με την Ελλάδα, ο στόχος, η ευχή και η προσδοκία μας είναι να ολοκληρωθεί ομαλά το περιστατικό το συντομότερο δυνατό».

Σε ερώτηση εάν υπήρξε θετική ανταπόκριση, ώστε να επιλυθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα, ο Δημήτρης Δημητρίου είπε πως «δεν έχουμε κάποια ξεκάθαρη ένδειξη επί τούτου, ωστόσο οι ενέργειες και τα διαβήματα που κάνουμε είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι το θέμα θα λυθεί και θα διευθετηθεί το συντομότερο».

«Από την Παρασκευή το βράδυ που έλαβε χώρα το περιστατικό, γίνονται έντονα διαβήματα και σε επίπεδο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη αλλά και προς το ΥΠΕΞ του Ιράν, με στόχο να λυθεί το περιστατικό και να τύχει αντιμετώπισης κυρίως στην προξενική του διάσταση. Υπήρχαν διάφορα περιστατικά στο παρελθόν, διότι η Κύπρος είναι ένας κράτος, το οποίο στηρίζεται στη ναυτιλία. Ωστόσο αυτό είναι ένα σοβαρό περιστατικό. Προσπαθούμε να λήξη το συντομότερο, για να αποφευχθούν περαιτέρω πολιτικές, διπλωματικές και άλλες διαπλοκές».

Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε πως «για μια περίοδο της ημέρας είχαν τα κινητά τους τηλέφωνα, μετά τους τα πήραν πίσω ξανά. Υπάρχει όμως η δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με την σύζυγο του, όσο και από τις Αρχές του Ιράν». 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ελλαδικά Μέσα, οι Έλληνες ναυτικοί είναι και αυτοί καλά στην υγεία τους, όπως ανέφεραν οι γονείς και σύντροφοι που μίλησαν μαζί τους, αφότου οι Ιρανοί τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σημειώνεται πως, το θρίλερ με τα δύο δεξαμενόπλοια βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και κατελήφθησαν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση για τον Κύπριο ναυτικό-«Καλά στην υγεία του»

Απαράδεκτη ενέργεια αναφέρει η Κομισιόν

Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο μίλησε για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων.

Στο πλαίσιο επίσκεψης στο νησί της Αμμουλιανής της Χαλκιδικής ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να επιθεωρήσει το λιμάνι και προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με την επέκτασή του, αναφέρθηκε στην πειρατεία των ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων από το Ιράν. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων καθώς και για το γεγονός ότι αυτές οι κινήσεις δυναμιτίζουν τις διμερείς σχέσεις. Αναφέρθηκε επιπλέον και στην επικοινωνία που είχε με τα μέλη του πληρώματος.

Το Παρίσι καταγγέλλει την κατάσχεση των πλοίων 

Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά "σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα", αντέδρασε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία", δηλώνει σε ανακοίνωση.

"Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα πληρώματα δύο ελληνικών τάνκερ δεν κρατούνται και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσαν χθες οι ιρανικές αρχές.

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων