BINTEO: Επικρίσεις και καταγγελία για υπέρμετρη βία από αστυνομικό στο Μιτσερό

Για υπέρμετρη βία καταγγέλλουν αστυνομικούς, οι κάτοικοι της περιοχής του Μιτσερού, στο σημείο όπου μαζεύτηκαν από το πρωί, για να διαμαρτυρηθούν για την ανέγερση εργοστασίου ασφαλτικού. Οι κάτοικοι, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, σπρώχνονται από αστυνομικό που βρισκόταν στο χώρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκρυθμη η κατάσταση στο Μιτσερό-Πιάστηκαν στα χέρια με Αστυνομία οι πολίτες

Στο βίντεο, φαίνεται εξάλλου το τεταμένο κλίμα που επικρατεί, αλλά και η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτών και του αστυνομικού, αμέσως μετά το πρώτο σπρώξιμο, από μέλος της δύναμης.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», Άντρη Βασιλείου, ανέφερε ότι κάτοικοι έχουν εγκατασταθεί στον χώρο.

«Θα είμαστε συνέχεια εκεί ώστε να μην αρχίσουν ξανά οι εργασίες. Σταματήσαμε το πρωί τον εκσκαφέα και δεν θα επιτρέψουμε ξανά τη λειτουργία του».

Στον χώρο, σημείωσε, υπάρχει μικρή αστυνομική δύναμη, γύρω στους τέσσερις αστυνομικούς. 

Η κ. Βασιλείου κατήγγειλε την «υπέρμετρη», όπως ανέφερε, βία που άσκησε η Αστυνομία το πρωί. «Άκουσα τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, ότι η Αστυνομία ήρθε για τη διαμαρτυρία. Η αστυνομική δύναμη ήρθε μετά από οδηγίες για να προστατεύσει την εταιρεία για να ξεκινήσει τις εργασίες για εγκατάσταση του ασφαλτικού. Άνδρες της ΜΜΑΔ έδειξαν υπέρμετρη βία προς τον κόσμο», υποστήριξε.

Δηλώνουν ότι η διαμαρτυρία τους, που άρχισε από το πρωί θα συνεχιστεί επ΄αόριστον μέχρι να εισακουστούν. Ερωτηθείσα αν θα κλείσουν τον δρόμο Κάτω Μονής προς Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, ανέφερε πως αν χρειαστεί θα τον κλείσουν.

«Προς το παρόν θα είμαστε εκεί να εποπτεύουμε να μην μπουν μέσα στον χώρο για να ξεκινήσουν τις εργασίες και οποιαδήποτε στιγμή κρίνουμε ότι θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος θα τον κλείσουμε», συμπλήρωσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ένταση στη διαδήλωση στο Μιτσερό-Αστυνομικοί σπρώχνουν και φωνάζουν σε πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των δώδεκα κοινοτήτων της περιοχής του Μιτσερού είχαν βγει από το πρωί στους δρόμους, αποκλείοντας την κίνηση και αποκόπτοντας τους δρόμους, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της εταιρείας να αρχίσει εργασίες στην περιοχή. Μάλιστα, οι εντάσεις είχαν ξεκινήσει από νωρίς, καθώς η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες κοινοτάρχες Μιτσερού κα Αγρoκηπιάς.

Την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή μαρτυρούν βίντεο που κάνουν το γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν αστυνομικούς να φωνάζουν σε διαδηλωτές, αλλά και να τους σπρώχνουν με βίαιο τρόπο. Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό, που είχε παρατηρηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθησαν δύο Κοινοτάρχες-Παρεμπόδισαν εκσκαφέα να αρχίσει εργασίες για ασφαλτικό

Όπως είχε αναφέρει στον REPORTER, μία εκ των εκπροσώπων της ομάδας πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν δράσει», η κ. Ειρήνη Σταύρου, «το πρωί ήθελαν οι αστυνομικοί να μετακινηθούμε από ένα σημείο. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο δεν μας άφηναν εκεί, ήμασταν στην άκρη του δρόμου. Μας τραβούσαν από τα χέρια και μας έσπρωχναν».

Ένα δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε όταν οι διαμαρτυρόμενοι είχαν αποφασίσει να ανέβουν στον χώρο που θα γίνονταν οι εργασίες, ώστε να τις αποτρέψουν. Εκεί, παρατηρήθηκε νέα ένταση με τους ένστολους και τους πολίτες, όταν και πάλι άρχισαν να τους σπρώχνουν, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος ένας εκ των διαδηλωτών. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραμένουν στο σημείο και περιμένουν να τους δοθεί η εταιρεία να ξεκινήσουν.

«Θέλουν να δουλέψουν, αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε στο σημείο συνέχεια, η διαμαρτυρία θα συνεχίζεται επ’ αόριστο, με τους κάτοικους να εναλλάσσονται. Τώρα είναι ήρεμα τα πράγματα, αλλά υπήρχαν και μέχρι πριν από λίγο εντάσεις, όταν οι αστυνομικοί ήταν προκλητικοί και πιάστηκαν στα χέρια με τους κάτοικους», σημείωσε. 

Καταδικάζει τη στάση της Αστυνομίας η ΟΠΟΚ

Στο μεταξύ, αλληλεγγύη στις Κοινότητες Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κάτω Μονής, Ορούντας, Μένοικου, Άγιου Ιωάννη και Μαλούντας, εκφράζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, η οποία χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και καταδικαστέα" τη στάση της Αστυνομίας έναντι των διαμαρτυρόμενων.

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της ζητεί "απόσυρση των καταγγελιών και άμεση απελευθέρωση των κοινοταρχών Μιτσερού και Αγροκηπιάς, διασφάλιση των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων των πολιτών και δερεύνηση των καταγγελιών εναντίον της Αστυνομίας για άσκηση υπέρμετρης βίας και χειροδικίας εις βάρος διαμαρτυρόμενων κατοίκων, καθώς και επίδειξη προκλητικής συμπεριφοράς".

Κάνει επίσης λόγο για "μεμονωμένη και αποσπασματική αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε νέες περιοχές, χωρίς την εκπόνηση ενός Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, χωρίς την υποβολή σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς την εξέταση εναλλακτικών επιλογών και χωρίς την επαρκή αιτιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων για επαναχωροθέτηση των ασφαλτικών εργοστασίων".  

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου αξιώνει "άμεσο τερματισμό των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στα διοικητικά όρια της κοινότητας Μιτσερού στην επαρχία Λευκωσίας, προτού εκδοθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την έκδοση διατάγματος αναστολής της ισχύος της Πολεοδομικής Άδειας, σε περίπτωση έκδοσης του οποίου δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν οποιεσδήποτε εργασίες στην περιοχή μέχρι την τελική εκδίκαση της προσφυγής των επηρεαζόμενων κοινοτήτων".

Πέραν των πιο πάνω, η ΟΠΟΚ θεωρεί "αυταρχική και ετσιθελική τη στάση που συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των τριών εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από τους Δήμους Ιδαλίου και Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας στις κοινότητες Μιτσερού της επαρχίας Λευκωσίας και Καλαβασού της επαρχίας Λάρνακας". 

Ειδικά όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από τους Δήμους Ιδαλίου και Τσερίου στις κοινότητες Μιτσερού της επαρχίας Λευκωσίας και Καλαβασού της επαρχίας Λάρνακας, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι "δεν έχει προηγηθεί η εκπόνηση ενός Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η υποβολή του σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2001, σχετικά με την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορισμένων Σχεδίων και Προγραμμάτων, καθώς και του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμου του 2005". 

Από την πλευρά του, το ΕΛΑΜ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει πως «από την αρχή βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Μιτσερού, στηρίζοντας το αίτημά τους για την ΜΗ δημιουργία ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή, έτσι και σήμερα δηλώνει αλληλέγγυο, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις συλλήψεις των κοινοταρχών Μιτσερού και Αγροκηπιάς».

Όπως σημειώνει, «εφόσον εκκρεμεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους κοινοτάρχες, τέτοιες αιφνιδιαστικές ενέργειες, που έφεραν τις αναμενόμενες έντονες αντιδράσεις, δεν έπρεπε να γίνουν!»

Η Κυβέρνηση όφειλε, συνεχίζει «εδώ και καιρό, να εντοπίσει τις κατάλληλες τοποθεσίες, που να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, για εγκατάσταση βαριών και οχληρών βιομηχανιών και παράλληλα να απαγορεύσει τις αναπτύξεις στην γειτνιάζουσα περιοχή».

Καταλήγοντας το κόμμα υπογραμμίζει πως «ως Παράταξη δηλώνουμε γενικότερα την αντίθεσή μας στην δημιουργία τέτοιων εργοστασίων κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»