Έκρυθμη η κατάσταση στο Μιτσερό-Πιάστηκαν στα χέρια με Αστυνομία οι πολίτες

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Μιτσερό, όπου οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την μετακίνηση της μονάδας ασφαλτικού στη περιοχή. Σε αρκετές περιπτώσεις είχαν παρατηρηθεί εντάσεις στην περιοχή, με τους διαμαρτυρόμενους να καταγγέλλουν υπέρμετρη βία από πλευράς Αστυνομίας, μέλη της οποίας βρέθηκαν στο σημείο για να επιτηρούν την κατάσταση.

Οι κάτοικοι των δώδεκα κοινοτήτων της περιοχής του Μιτσερού είχαν βγει από το πρωί στους δρόμους, αποκλείοντας την κίνηση και αποκόπτοντας τους δρόμους, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της εταιρείας να αρχίσει εργασίες στην περιοχή. Μάλιστα, οι εντάσεις είχαν ξεκινήσει από νωρίς, καθώς η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες κοινοτάρχες Μιτσερού κα Αγρoκηπιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ένταση στη διαδήλωση στο Μιτσερό-Αστυνομικοί σπρώχνουν και φωνάζουν σε πολίτες

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μαρτυρούν και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν αστυνομικούς να φωνάζουν σε διαδηλωτές, αλλά και να τους σπρώχνουν με βίαιο τρόπο. Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό, που είχε παρατηρηθεί.

«Το πρωί ήθελαν οι αστυνομικοί να μετακινηθούμε από ένα σημείο. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο δεν μας άφηναν εκεί, ήμασταν στην άκρη του δρόμου. Μας τραβούσαν από τα χέρια και μας έσπρωχναν», ανέφερε στον REPORTER μία εκ των εκπροσώπων της ομάδας πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν δράσει», Ειρήνη Σταύρου.

Το δεύτερο ημίχρονο σημειώθηκε όταν οι διαμαρτυρόμενοι είχαν αποφασίσει να ανέβουν στον χώρο που θα γίνονταν οι εργασίες, ώστε να τις αποτρέψουν. Εκεί, παρατηρήθηκε νέα ένταση με τους ένστολους και τους πολίτες, όταν και πάλι άρχισαν να τους σπρώχνουν, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος ένας εκ των διαδηλωτών. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραμένουν στο σημείο και περιμένουν να τους δοθεί η εταιρεία να ξεκινήσουν.

«Θέλουν να δουλέψουν, αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε στο σημείο συνέχεια, η διαμαρτυρία θα συνεχίζεται επ’ αόριστο, με τους κάτοικους να εναλλάσσονται. Τώρα είναι ήρεμα τα πράγματα, αλλά υπήρχαν και μέχρι πριν από λίγο εντάσεις, όταν οι αστυνομικοί ήταν προκλητικοί και πιάστηκαν στα χέρια με τους κάτοικους».

Eπ' αόριστον η διαμαρτυρία

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγροκηπιάς, Σωτήρης Κυριάκου, είπε ότι αυτό που αναμένουν είναι να ληφθεί απόφαση, που πρέπει να την πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αναστείλει τη μετακίνηση του εργοστασίου, μέχρι να συναντηθεί μαζί τους. «Αυτό ζητήσαμε και αναμένουμε», πρόσθεσε.

«Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε με τίποτε από εδώ εάν δεν διατάξει ο Πρόεδρος να σταματήσουν αυτή τη στιγμή κάθε κίνηση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πότε έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκου είπε ότι ο Υφυπουργός τους έδωσε τις ημερομηνίες, 25 με 26 του μήνα, πως θα έχουν οπωσδήποτε συνάντηση με τον Πρόεδρο σε μια από αυτές τις δύο μέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα παραμείνουν επ΄αόριστον στο χώρο, ο κ. Κυριάκου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί, εάν δεν αλλάξει την απόφαση ο Πρόεδρος και από ό,τι φαίνεται μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να την αλλάξει.

«Θα μείνουμε και το βράδυ. Θα κατασκηνώσουμε και θα είμαστε συνέχεια εδώ και μετά θα κλείσει και ο κύριος δρόμος αναλόγως του όγκου του κόσμου που θα έχουμε εδώ. Να κλείσει ο δρόμος, να σταματήσουν να λειτουργούν όλα στην περιοχή μας, διότι καταντήσαμε στον ίδιο μας το τόπο παράνομοι», σημείωσε.

Αναφορικά με τη πρωινή σύλληψη τόσο του ιδίου όσο και του Κοινοτάρχη Μιτσερού, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «εγώ δεν τα βάζω με τους αστυνομικούς» και πρόσθεσε ότι «εγώ τα βάζω με αυτούς που διατάσσουν τους αστυνομικούς, διότι υπέδειξαν υπέρμετρο ζήλο του καθήκοντος τους όταν σταθήκαμε μπροστά από το μηχάνημα εμείς για να μην προχωρήσει».

«Υπήρξαν και αψιμαχίες μεταξύ μας. Εμείς προσπαθούσαμε να μείνουμε μπροστά από το μηχάνημα, αλλά ήμασταν δύο άτομα εκείνη την ώρα. Είχαμε μια αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς και μετά μας συνέλαβαν και μας οδήγησαν στη Λακατάμια. Μας άφησαν ελεύθερους γύρω στις 10:30. Μας κατηγόρησαν γραπτώς. Εμείς δεν αποδεχτήκαμε τα αδικήματα. Εμείς τους είπαμε ξεκάθαρα ότι θα τα πούμε στο Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», Άντρη Βασιλείου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι, «εμείς εγκατασταθήκαμε μόνιμα στο χώρο, έχουμε βάλει τέντες εκεί και θα είμαστε εκεί».

«Από τη μεριά των κατοίκων δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από τον χώρο. Πρώτο μέλημα ήταν και η απελευθέρωση των δύο Κοινοταρχών. Είχαμε τραυματία, ο οποίος χτυπήθηκε από Αστυνομικό. Είχαμε υπέρμετρη βία το πρωί. Ήταν γενικά προκλητική η στάση της Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Βασιλείου είπε ότι βρίσκονται μέσα στο τεμάχιο, μέσα στο χωράφι που εκμίσθωσε το κράτος στην εταιρεία.

«Καταγγέλλουμε, ουσιαστικά, ότι η Κυβέρνηση, το κράτος, έφερε τεράστια αστυνομική δύναμη για να ξεκινήσει τις εργασίες της η εταιρεία. Τίθεται θέμα δημοκρατίας πλέον. Δεν γίνεται. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και δεν θα επιβάλουν με τέτοιους τρόπους. Δεν θα καταφέρουν να μας φιμώσουν. Αν θεώρησαν ότι θα φοβηθούμε αυτά που έκαναν σήμερα η Αστυνομία, να το βγάλουν από το μυαλό τους. Εμείς όμως επιμένουμε ότι χτυπήθηκαν άτομα, πολίτες - που το μόνο που ζητούν είναι το δικαίωμα τους στην υγεία και την ευημερία- χτυπήθηκαν από μέλη της Αστυνομίας, τη ΜΜΑΔ. Κάποιων ήταν συνεχώς προκλητική η στάση τους», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι σε κάποια στιγμή κλήθηκε και ασθενοφόρο στην περιοχή, όταν έπεσε κάτω άνθρωπος και χτύπησε στο κεφάλι, όπου του δόθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.

Στο χώρο της διαμαρτυρίας είχε μεταβεί το πρωί και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ.κ. Ησαΐας, ο οποίος είχε δηλώσει την συμπαράστασή του προς τους πολίτες. Οι κάτοικοι, μάλιστα, έστησαν τέντες στο σημείο, ώστε να προστατεύονται από τον ήλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθησαν δύο Κοινοτάρχες-Παρεμπόδισαν εκσκαφέα να αρχίσει εργασίες για ασφαλτικό

Καταδικάζει τη στάση της Αστυνομίας η ΟΠΟΚ

Στο μεταξύ, αλληλεγγύη στις Κοινότητες Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κάτω Μονής, Ορούντας, Μένοικου, Άγιου Ιωάννη και Μαλούντας, εκφράζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, η οποία χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και καταδικαστέα" τη στάση της Αστυνομίας έναντι των διαμαρτυρόμενων.

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της ζητεί "απόσυρση των καταγγελιών και άμεση απελευθέρωση των κοινοταρχών Μιτσερού και Αγροκηπιάς, διασφάλιση των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων των πολιτών και δερεύνηση των καταγγελιών εναντίον της Αστυνομίας για άσκηση υπέρμετρης βίας και χειροδικίας εις βάρος διαμαρτυρόμενων κατοίκων, καθώς και επίδειξη προκλητικής συμπεριφοράς".

Κάνει επίσης λόγο για "μεμονωμένη και αποσπασματική αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε νέες περιοχές, χωρίς την εκπόνηση ενός Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, χωρίς την υποβολή σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς την εξέταση εναλλακτικών επιλογών και χωρίς την επαρκή αιτιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων για επαναχωροθέτηση των ασφαλτικών εργοστασίων". 

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου αξιώνει "άμεσο τερματισμό των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στα διοικητικά όρια της κοινότητας Μιτσερού στην επαρχία Λευκωσίας, προτού εκδοθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την έκδοση διατάγματος αναστολής της ισχύος της Πολεοδομικής Άδειας, σε περίπτωση έκδοσης του οποίου δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν οποιεσδήποτε εργασίες στην περιοχή μέχρι την τελική εκδίκαση της προσφυγής των επηρεαζόμενων κοινοτήτων".

Πέραν των πιο πάνω, η ΟΠΟΚ θεωρεί "αυταρχική και ετσιθελική τη στάση που συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των τριών εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από τους Δήμους Ιδαλίου και Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας στις κοινότητες Μιτσερού της επαρχίας Λευκωσίας και Καλαβασού της επαρχίας Λάρνακας". 

Ειδικά όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από τους Δήμους Ιδαλίου και Τσερίου στις κοινότητες Μιτσερού της επαρχίας Λευκωσίας και Καλαβασού της επαρχίας Λάρνακας, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι "δεν έχει προηγηθεί η εκπόνηση ενός Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η υποβολή του σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2001, σχετικά με την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορισμένων Σχεδίων και Προγραμμάτων, καθώς και του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμου του 2005".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον