Τρίτη 31 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Ο κύβος ερρίφθη για τις κάμερες-Θα εγκατασταθούν άλλες 36 στους δρόμους

  02/08/2022 10:06
Ο κύβος ερρίφθη για τις κάμερες-Θα εγκατασταθούν άλλες 36 στους δρόμους

Ο κύβος ερρίφθη για τις κάμερες-Θα εγκατασταθούν άλλες 36 στους δρόμους

  02/08/2022 10:06

Ένα και πλέον μήνα αφότου παρήλθε η χρονική περίοδος της πιλοτικής χρήσης των καμερών στους δρόμους και παρότι η διαδικασία για εφαρμογή της πρώτης φάσης πέρασε από χίλια μύρια κύματα, αποφασίστηκε τελικώς να τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη φάση του συστήματος φωτοεπισήμανσης στους δρόμους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε ακόμα η νέα φάση για κάμερες-Αγγίζουν τις 90.000 οι καταγγελίες

Ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε ότι η πιλοτική φάση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο περίπου δεκαπέντε ημέρες προηγουμένως, η Κυβέρνηση πραγματοποίησε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία δόθηκε τελεσίγραφο στην εταιρεία που τις χειρίζεται, ώστε να εκπληρώσει τους όρους της σύμβασης και να παραδοθούν τα εκκρεμούντα εξώδικα. 

Μετά από μια διαδικασία κατά την οποία αξιολογήθηκε η εξελικτική πορεία της εταιρείας, το Υπουργείο Μεταφορών, αφού έλαβε πράσινο φως από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, άρχισε τη διαδικασία εφαρμογής της πρώτης φάσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται ότι «το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως η αναθέτουσα Αρχή για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους και τις διαδικασίες παραλαβής της πιλοτικής φάσης του έργου και έχει διαπιστώσει ότι, τόσο ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στην πιλοτική φάση όσο και η λειτουργία του συστήματος συνάδουν με τις πρόνοιες της σχετικής σύμβασης».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη σύσκεψη για τις κάμερες-Ακούνε και αποφασίζουν για εφαρμογή πρώτης φάσης

Με την παραλαβή της πιλοτικής φάσης που περιελάβανε, μεταξύ άλλων, το κέντρο επεξεργασίας των παραβάσεων, τέσσερις κινητές κάμερες και τέσσερις σταθερές, το έργο θα εισέλθει στην πρώτη φάση κατά την οποία, εντός των επόμενων έξι μηνών, αναμένεται η προμήθεια και σταδιακή εγκατάσταση ακόμη 20 σταθερών καμερών σε έξι σημεία διασταυρώσεις και 16 κινητών. Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει της πρώτης, θα εγκατασταθούν άλλες 66 σταθερές κάμερες.

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης εντοπίζει αυτόματα και καταγράφει τις παραβιάσεις της γραμμής στάσης στις διασταυρώσεις, του κόκκινου στα φώτα τροχαίας και της ταχύτητας. Επιπρόσθετα, κατά την επεξεργασία των δεδομένων μιας παραβίασης, μέσω των φωτογραφιών, εντοπίζονται και καταγγέλλονται παραβιάσεις όπως η μη χρήση κράνους, η χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία αστυνόμευσης, δημιουργίας κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς και ορθής χρήσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θεωρεί ότι η μετάβαση από την πιλοτική στην επόμενη φάση του έργου, αποτελεί ουσιαστικό βήμα στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα σε σημεία του οδικού δικτύου τα οποία κρίνεται ότι χρήζουν αυξημένης αστυνόμευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε πάνω από 24.000 εξώδικα-Τελεσίγραφο Κυβέρνησης στην εταιρεία

Αγγίζουν τις ενενήντα χιλιάδες τα εξώδικα

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στα εξώδικα, αυτά με βάση την τελευταία ενημέρωση, πλησιάζουν τις ενενήντα χιλιάδες, από την αρχή του έτους, κάτι που σημαίνει ότι καταγγέλλονται περίπου 436 πολίτες ανά ημέρα, δηλαδή πέραν των 13 χιλιάδων κάθε μήνα, αριθμός που είναι αρκετά υψηλός, ωστόσο όπως διαμήνυσαν πολλές φορές οι αρμόδιοι, όταν καλλιεργηθεί το αίσθημα της ύπαρξης καμερών στους πολίτες και οδηγούν στη βάση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αυτές θα μειωθούν.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ενημέρωση της Κυβέρνησης για τα εξώδικα, στις 15 Ιουνίου, αυτά ανέρχονταν στις 62,752. Παρόλα αυτά, μέσα σε σαράντα ημέρες (15 Ιουνίου-25 Ιουλίου), τα εξώδικα έφθασαν σχεδόν στις 90 χιλιάδες, κάτι που σημαίνει ότι προέκυψαν πάνω από 27 χιλιάδες νέες καταγγελίες, αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο ενός μήνα.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι ο κόσμος διακινείται περισσότερο, σε συνδυασμό με τον τουρισμό που αφικνείται το ίδιο διάστημα.

Όπως είχε αναφέρει στον REPORTER, ο βοηθός διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, από το συνολικό αριθμό καταγγελιών έχουν ταχυδρομηθεί μέχρι στιγμής 53 χιλιάδες, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία βρίσκονται σε διαδικασία διεκπεραίωσης και αποστολής.

Ανάμεσά στις καταγγελίες υπάρχουν και κάποιες που έχουν να κάνουν με εταιρείες που προσπαθούν να βρεθούν λύσεις, αλλά και άλλες που αφορούν ασθενοφόρα, περιπολικά και πυροσβεστικά οχήματα, οι οποίες δεν αποστέλνονται.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας