Στο περίμενε πάνω από 24.000 εξώδικα-Τελεσίγραφο Κυβέρνησης στην εταιρεία

Τελεσίγραφο στην εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα φωτοεπισήμανσης, έστειλε η Κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό, για την πορεία υλοποίησης του συστήματος. Η Κυβέρνηση διαπίστωσε μια καθυστέρηση στην παράδοση των εξωδίκων στους πολίτες και είναι έτοιμη να αποστείλει επιστολή, για να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης, ενώ ακολούθως, πριν το τέλος του μήνα, θα γίνει νέα σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, για να παρθούν αποφάσεις για το κατά πόσον θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της πρώτης φάσης τοποθέτησης των καμερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιάνουν δουλειά οι κάμερες στους δρόμους-Τι καταγράφουν και η περίοδος χάριτος

Σε ότι αφορά τα εξώδικα από τις κάμερες, ξεπέρασαν τις εξήντα χιλιάδες εκ των οποίων, οι 24 χιλιάδες δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στους πολίτες που παραβίασαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης στο Προεδρικό, «θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια σύσκεψη προς το τέλος του μήνα υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, όταν λήγει η παράταση της πιλοτικής περιόδου της φωτοεπισήμανσης».

Όπως εξήγησε, «η εταιρεία θα λάβει από μας μια προειδοποιητική επιστολή, για ότι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρήσει επ’ ακριβώς τους όρους της σύμβασής της, ώστε να επεξεργάζονται όλα τα εξώδικα και όλες οι καταγγελίες στο χρόνο και στις προθεσμίες οι οποίες προβλέπονται από τη σύμβαση, αλλά και αρκετά άλλα θέματα τα οποία εκκρεμούν. Θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της εταιρείας για να δοθούν κάποιες λύσεις στα εξώδικα τα οποία εκκρεμούν για να τα επεξεργαστούν».

Ο κ. Καρούσος, ευχήθηκε πάντως, όπως μέχρι το τέλος του μήνα θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα, διότι εάν δεν επιλυθούν, δεν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της πρώτης φάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι θα χτυπούν οι κάμερες από την Πρωτοχρονιά-Οι 3+3 παραβάσεις

Έντεκα χιλιάδες καταγραφές και όχι εξώδικα

Ο υπουργός Μεταφορών θέλησε να διευκρινίσει ότι ένας αριθμός που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε έντεκα χιλιάδες εξώδικα που δεν παραδόθηκαν, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, είναι καταγραφές και όχι εξώδικα.

Θέλω να τονίσω, είπε ο κ. Καρούσος «ότι υπάρχει ένας αριθμός 11 χιλιάδων εξωδίκων, τα οποία έχουν διαρρεύσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δεν μπορούν να σταλούν και έχουν διαγραφεί. Αυτά δεν αφορούν εξώδικα, αλλά καταγραφές. Οι καταγραφές συμπεριλαμβάνουν φωτογραφίες, που κάνει ως δοκιμή η εταιρεία».

Όπως εξήγησε, «όταν μια κάμερα κινητή πριν τεθεί σε λειτουργία πρέπει να κάνει κάποιες δοκιμές και ένας σημαντικός αριθμός απ’ αυτές τις έντεκα χιλιάδες αφορούν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Είναι επίσης ασθενοφόρα, φωτογραφίες που δεν είναι οχήματα, όπως ας πούμε ποδήλατα ή ηλεκτρονικά σκούτερ ή κάποια οχήματα που δεν έχουν αριθμό εγγραφής. Επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει η καταγγελία».

Σε ότι αφορά στους πραγματικούς αριθμούς, υπέδειξε πως «έχουμε συνολικά 62,752 παραβάσεις. Από αυτές 47,192 θα ολοκληρωθούν και θα σταλούν ή στάλθηκαν επιστολές. Πιο συγκεκριμένα οι 37,994 έχουν σταλεί και οι 9,198 θα σταλούν τις επόμενες πέντε ημέρες».

Παραμένει μια επεξεργασία 15,000 παραβιάσεων, για τις οποίες έχουν δοθεί λύσεις και απαντήσεις στην εταιρεία και η Κυβέρνηση απαιτεί μέχρι το τέλος του μήνα να επικαιροποιήσει και να είναι σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος είπε πως «μέχρι το τέλος του μήνα ελπίζουμε ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα. Αν δεν επιλυθούν, δεν θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έξυπνες» κάμερες σε Στασικράτους και Μακαρίου-Τι θα καταγράφουν

«Εάν ένα μέρος δεν τηρεί τους όρους, η σύμβαση διακόπτεται»

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση να διακοπεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, ο κ. Καρούσος είπε πως «εάν σε μια σύμβαση ένα από τα δύο μέρη δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης, τότε αυτή διακόπτεται. Αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση. Αρχίσαμε από πολύ χαμηλές επεξεργασίες, έχουμε φτάσει σήμερα περίπου το 70% των εξωδίκων να έχουν αποσταλεί, το υπόλοιπο 30% των εξωδίκων υπάρχουν κάποια θέματα, για τα οποία εμείς απαντήσαμε στην εταιρεία για τον τρόπο που θέλουμε να το χειριστεί και πλέον είναι στα χέρια της εταιρείας να το χειριστεί και να επεξεργαστεί αυτά τα εξώδικα». Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Αγγλίας και της Ουαλίας, όπου περίπου το 1/6 των παραβάσεων από τη φωτοεπισήμανση ακυρώνονται για διάφορους λόγους. Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό εκεί που υπάρχει φωτοεπισήμανση, που τα εξώδικα δεν μπορούν αν τύχουν επεξεργασίας.

Κληθείς να πει τι γίνεται στις περιπτώσεις που τα οχήματα δεν έχουν αριθμούς εγγραφής, δεδομένου ότι και αυτό αποτελεί παρανομία, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι τυγχάνουν χειρισμού όπως γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οχημάτων, χωρίς αριθμούς εγγραφής στους ελέγχους της Αστυνομίας. Σημείωσε ότι η διαφορά με τις παραβιάσεις που καταγράφουν οι κάμερες, είναι ότι δεν υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας την ώρα που καταγράφεται η παρανομία.

Ερωτηθείς κατά πόσον προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι υπάρχουν τροποποιήσεις που θα προωθηθούν στη νομοθεσία για την φωτοεπισήμανση, όπως για παράδειγμα η αποστολή ειδοποίησης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή μέσω κινητού στον παραβάτη ότι έχει καταγγελθεί, το οποίο θα βοηθήσει στην ενημέρωση και στην έγκαιρη πληρωμή των εξωδίκων. Επιπλέον, είπε, προωθείται μέσω του Υφυπουργείου Καινοτομίας η επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε να υπάρχουν τα σωστά δεδομένα των πολιτών. «Κάποιες δράσεις είναι μεσοπρόθεσμες και άλλες μακροπρόθεσμες. Οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία είναι κάτι που θα γίνει τους επόμενους μήνες, αλλά τώρα βλέπουμε στη σύμβαση σήμερα ως έχει, τα οποιαδήποτε θέματα έχουν δημιουργηθεί, επιλύονται. Το τονίζω και στέλνω ένα σημαντικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές πως εάν ως το τέλος του μήνα δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καταγράφονται ήδη προβλήματα στην πιλοτική φάση και σε ερώτηση εάν αυτά θα πολλαπλασιαστούν με την αύξηση των εξωδίκων λόγω της λειτουργίας περισσότερων καμερών, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι αυτός είναι ο σκοπός της πιλοτικής φάσης, «για να ελέγξεις το σύστημα, για να βεβαιωθούμε ότι οι προδιαγραφές που έχουμε θέσει στην προσφορά, τηρούνται και ότι λειτουργεί το σύστημα». Σε χώρες όπως η Αυστραλία, είπε, δεν υπολόγισαν τον αριθμό των καταγγελιών που υπήρχαν και αναγκάζονται να κλείσουν κάποιες κάμερες, επειδή δεν μπορούν να χειριστούν τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών. «Σίγουρα υπολογίσαμε λιγότερες καταγγελίες από όσες υπήρξαν, αλλά για μένα δεν είναι δικαιολογία η εταιρεία να μην χειρίζεται ή να επεξεργάζεται στον κατάλληλο χρόνο τις παραβιάσεις. Υπάρχουν δείκτες μέσα στην προσφορά που αναμένουμε να τους τηρεί η εταιρεία. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δώσει κάποιες λύσεις και απαντήσεις σε οποιαδήποτε θέματα υπάρχουν, ούτως ώστε να μειωθεί σημαντικά αυτός ο αριθμός των 15,000 εξωδίκων και να αποσταλεί -θεωρούμε ότι σημαντικός αριθμός θα αποσταλεί και θα μειωθεί ο αριθμός σημαντικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις της εταιρείας που μας έχει διαβεβαιώσει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη και θα πράξει αυτά που πρέπει», επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών.

 

Συνεχίζοντας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η φωτοεπισήμανση ήρθε για να μείνει. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο βοηθά να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια, να μειώσουμε τα θανατηφόρα. Σύμφωνα με τα στατιστικά, σε όλο τον κόσμο μειώνονται οι οδικές συγκρούσεις τουλάχιστον κατά 50% στα σημεία όπου υπάρχει φωτοεπισήμανση και σε μια ακτίνα κάποιων μέτρων. Στην Κύπρο εκεί που δοκιμάστηκε το 2007, είχαμε μια μείωση των οδικών συγκρούσεων κατά 56%. Δηλαδή είναι αποτελεσματική η φωτοεπισήμανση στο θέμα οδικής ασφάλειας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο της σύμβασης να λυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν. Υπάρχει μια σημαντική βελτίωση, δεν είμαστε όμως πλήρως ικανοποιημένοι. Για το καλό της οδικής ασφάλειας, εύχομαι ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τη σύμβαση και θα επιλυθούν τα προβλήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».

Τέλος, ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι οι περίπου 47,000 εξώδικα που έχουν σταλεί ξεκινούν με χρονολογική σειρά, δηλαδή από τον Ιανουάριο προς τον Μάιο.

 

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα