Σκιές γύρω από τη δεύτερη έρευνα για Φυλακές-«Είναι η αντεπίθεση του συστήματος»

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε να διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία, αναφορικά με τους ισχυρισμούς για κινητά και διακίνηση ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διόρισε ανεξάρτητους ανακριτές ο Αγγελίδης για παράλληλη έρευνα στις Φυλακές

Η ενέργεια της Νομικής Υπηρεσίας σχολιάζεται ποικιλοτρόπος από νομικούς κύκλους και αυτό διότι, προηγήθηκαν οι καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη για εμπορία ναρκωτικών, αδίκημα το οποίο έχει την σημασία του.

Αναμφίβολα, η Άννα Αριστοτέλους τα έβαλε με το σύστημα και οι καταγγελίες της, οι οποίες αποκάλυψαν διαφθορά, προκάλεσαν τριγμούς στην Αστυνομία, η οποία εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, με τις φήμες και τις διαρροές να δίνουν και να παίρνουν, ωστόσο τα όσα κατατίθενται ενώπιον του ανεξάρτητου ανακριτή, δίνουν απαντήσεις. Μάλιστα, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν τις συνομιλίες και αποκαλύπτουν προσπάθεια αναζήτησης στοιχείων που θα έπλητταν τη Διεύθυνση των Φυλακών.

Την ώρα που οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, το Σίγμα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, σύμφωνα με τους ίδιους τους κρατούμενους, αποτελούν μαρτυρικό υλικό και πρόκειται για υλικό που έστελνε ο βαρυποινίτης στον Μιχάλη Κατσουνωτό.

Η Νομική Υπηρεσία υπενθυμίζεται πως ενώ γνώριζε για τις παράνομες συνομιλίες, δεν προέβη σε αυτεπάγγελτη έρευνα, δεδομένου και της σοβαρότητας των καταγγελιών, ενώ ανέμενε την γραπτή καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών και αμέσως μετά διόρισε τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη να διερευνήσει την υπόθεση.

Παρά το γεγονός πως τα όσα μεταδόθηκαν από το Σίγμα πρόκειται για το μαρτυρικό υλικό που έχει ενώπιον του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, η Νομική Υπηρεσία έκρινε πως θα πρέπει να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές – τέσσερις σε αυτή την περίπτωση – ώστε να διερευνήσουν τα περί διακίνησης ναρκωτικών και κινητών στις φυλακές.

Όπως μας εξήγησαν νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν το μαρτυρικό υλικό γύρω από τις καταγγελίες Αριστοτέλους, αναπόφευκτα θα υπάρχει σύγκρουση και αυτό διότι κάποια άτομα θα είναι τα ίδια που κατέθεσαν στον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος σημειώνεται πως μπήκε στις Φυλακές και έλαβε δεκάδες καταθέσεις. Από την άλλη όμως, θα ήταν ορθό να σημειωθεί πως στους όρους εντολής του Αιμιλιανίδη είναι να διερευνήσει κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού.

Πέραν τούτου, νομικοί κύκλοι αφήνουν σκιές γύρω από την απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, να διορίσει ανάμεσα στους τέσσερις ποινικούς ανακριτές, δύο πρώην αξιωματικούς της Αστυνομίας, την ώρα που διεξάγεται έρευνα κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ άλλο ερώτημα που θέτουν στο τραπέζι, αφήνοντας παράλληλα σκιές για εκβιασμό, είναι γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν περίμενε την ολοκλήρωση της έρευνας από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και μετά να διαταχθεί νέα.

Όπως ανέφερε έγκριτος νομικός στον REPORTER, «αυστηρά ομιλούντες είναι διαφορετικές οι έρευνες αλλά είναι αδύνατο να μην συγκρούεται με την άλλη», προσθέτοντας πως «θα έπρεπε να τελειώσει αυτή η έρευνα του κ. Αιμιλιανίδη και μετά να αρχίσει άλλη».

Εξέφρασε παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι ανάμεσα στους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές βρίσκονται και δύο πρώην μέλη της Αστυνομίας, τα οποία εργάζονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ενώ σχολίασε πως «πρόκειται καθαρά για μια αντεπίθεση του συστήματος κατά της Άννας».

Άλλος νομικός, σχολιάζοντας την ενέργεια της Νομικής Υπηρεσίας, θέλησε να υπενθυμίσει πως «παλαιότερα, όταν στις Κεντρικές Φυλακές υπήρξαν περιπτώσεις αυτοκτονιών κρατουμένων ή άλλα σοβαρά περιστατικά δεν διατάχθηκαν έρευνες, ενώ σε αυτή την περίπτωση αποφάσισαν να διερευνήσουν», γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς τα κίνητρα της έρευνας.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε πως «την Παρασκευή συναντήθηκα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στο γραφείο του και συζητήσαμε λεπτομερώς και με ρώτησε κατά πόσον θα ήθελα να διευρύνω το πεδίο της έρευνας μου για να αναλάβω ως ποινικός ανακριτής και τις πρόσθετες αυτές καταγγελίες της Γενικής Εισαγγελίας και του απάντησα ότι λόγω ότι και του φόρτου που σχετίζεται και με την υφιστάμενη ποινική έρευνα και επειδή θεωρώ ότι και το πεδίο έρευνας και της νέας ανάκρισης δεν είναι το ίδιο με της δικής μου ανάκρισης, θα προτιμούσα να μην το αναλάβω και να διοριστούν ξεχωριστοί ποινικοί ανακριτές από τον ίδιο. Αντιλαμβάνομαι ότι οι όροι εντολής που έχουν δοθεί στους ανακριτές για την ανάκριση είναι διαφορετικοί και προσεγμένα διατυπωμένοι ώστε να μην ταυτίζονται ή να μην εμπλέκονται στο αντικείμενο της ποινικής ανάκρισης που εγώ διεξάγω. Ενόψει τον πιο πάνω δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο να αποδοθεί στην Γενική Εισαγγελία προσπάθεια αδειάσματος μου ή οτιδήποτε παρόμοιο. Από εκεί και πέρα εφόσον δεν σχετίζομαι με τη νέα ποινική ανάκριση φυσικά και δεν έχω οποιοδήποτε σχόλιο επί αυτής».

Σημειώνεται πως από τα όσα αναφέρει ο κ. Αιμιλιανίδης, φαίνεται πως ο Σάββας Αγγελίδης ήταν αυτός που εισηγήθηκε στο διευρυνθεί η έρευνα στην παρούσα φάση από τον ίδιο ανακριτή, κάτι που αποδεικνύει πως πρόκειται για το ίδιο ζήτημα, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ζητείτο. Επίσης, νομικοί κύκλοι τονίζουν πως «η Νομική Υπηρεσία θα έπρεπε να δώσει οδηγίες και για τα όσα καταγγέλλονται για το πρόγραμμα μαρτύρων την ΥΚΑΝ, όπου κατατέθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου φωτογραφίες με αμπελοπούλια, αλκοόλ και κινητά, ώστε να υπάρχει πλήρη διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα», ενώ οι ίδιοι δικηγόροι, σημείωσαν πως «υπάρχει ζήτημα και για τις αναστολές ποινών σε εμπόρους ναρκωτικών, αναφέροντας πως όλα αυτά είναι αλληλένδετα και θα πρέπει να διερευνηθούν». 

Επίσης, ερωτήματα προκύπτουν και σε σχέση με τη στάση της υπουργού Δικαιοσύνης, την ίδια ώρα μάλιστα που πληροφορίες θέλουν το όνομα της να αναφέρεται στα μηνύματα του Μιχάλη Κατσουνωτού με τον βαρυποινίτη, η οποία ωστόσο κρατά σιγήν ιχθύος. 

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, για τις επικείμενες καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους, έγιναν προσπάθειες ώστε να κάνει δεύτερες σκέψεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατονόμασε υφιστάμενο του διοικητή της ΥΚΑΝ ο βαρυποινίτης-Ήταν οδηγός πολιτικού

Δειτε Επισης

Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»