Από χρόνου με… υγεία τα SMS για πυρκαγιές-Στο περίμενε για κατακύρωση προσφοράς

Η περσινή φονική πυρκαγιά σε ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την καταστροφή της περιουσίας πολλών συνανθρώπων μας σε αρκετά από τα χωριά που επηρεάστηκαν από την φωτιά, κατέστησε σαφή την ανάγκη για την παροχή όλων των απαραίτητων εργαλείων, που θα αποτρέπουν τέτοιες τραγωδίες, όπως για παράδειγμα η έγκαιρη μίσθωση αεροσκαφών πυρόσβεσης ή η αποστολή SMS στους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται από μια πυρκαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα έκτακτης ανάγκης που... αγνοείται στην Κύπρο-Πότε μπαίνει στη ζωή μας

Δυστυχώς, στην Κύπρο ούτε όταν παθαίνουμε, φαίνεται να μαθαίνουμε, αφού σε ότι αφορά τα αεροσκάφη, παρότι βρισκόμαστε περί τα μέσα Ιουλίου, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι συμφωνίες για να υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που χρειάζεται το κράτος, ενώ παράλληλα και η πολυδιαφημιζόμενη εφαρμογή της αποστολής SMS, παραμένει ακόμα ανεκτέλεστη, παρότι κάποιοι διαμήνυαν από πέρυσι, ότι το 2022 θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο εργαλείο, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνήθως στις διαδικασίες προσφορών παρατηρούνται καθυστερήσεις, όπως συνέβη και με την περίπτωση του SMS, το οποίο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες Αρχές, σε περίπτωση που χρειαστεί, τη φετινή χρονιά, με τις νέες προβλέψεις να κάνουν λόγο για εφαρμογή από το νέο χρόνο με… υγεία.

Δυστυχώς, την ώρα που οι πυρκαγιές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η Κύπρος φρόντισε να παραμείνει για άλλη μια χρονιά χωρίς κάποιο από τον απαραίτητο «εξοπλισμό», με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση μιας φωτιάς όπως η περσινή, κάποιοι συνάνθρωποί μας να κινδυνεύσουν, γιατί θα είναι ανενημέρωτοι, όπως συνέβη με τους τέσσερις αδικοχαμένους Αιγύπτιους που έχασαν τη ζωή τους το 2021.

«Ζητήθηκε παράταση, είμαστε κοντά στην κατακύρωση»

Μιλώντας στον REPORTER, η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Ολίβια Μιχαηλίδου, εξήγησε ότι έχουν γίνει μελέτες για να πειστεί το Υπουργείο Οικονομικών ότι αξίζει να διαθέσει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι για την εφαρμογή του συστήματος, όπως επίσης και η διαδικασία των εγγράφων.

«Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε, ζητήθηκε παράταση η οποία δόθηκε και πλέον είμαστε πολύ κοντά στην κατακύρωση της προσφοράς. Ο στόχος είναι να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός εντός του 2022 και αυτό πρέπει να γίνει».

Όπως υπέδειξε η κ. Μιχαηλίδου, «το 2022 θα κατακυρωθεί σίγουρα ο διαγωνισμός. Η εταιρεία που θα το αναλάβει θα ξεκινήσει την εφαρμογή του, αλλά είναι κάτι που παίρνει χρόνο, άρα το 2023 θα τεθεί κανονικά σε εφαρμογή. Πάντα με αυτές τις μεγάλες προσφορές παρατηρούνται καθυστερήσεις».

Εφαρμογή το 2023 για το σύστημα

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η εφαρμογή του συστήματος παίρνει αυτόματα παράταση για το 2023 και ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις σοβαρών πυρκαγιών τη φετινή χρονιά, οι Αρχές θα χρησιμοποιούν όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους τα προηγούμενα χρόνια.

Τη δεδομένη στιγμή, οι τρόποι ενημέρωσης του κοινού, όπως εξήγησε, είναι μέσω του συστήματος των σειρήνων, «το οποίο δεν το χρησιμοποιήσαμε στις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά γενικά μας δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσουμε φωνητικό μήνυμα. Άρα, υπάρχει ένα εργαλείο στη διάθεση του κράτους, που μπορεί με απόφαση του υπουργού να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν και κάποιοι δήμοι και κοινότητες που έχουν περασμένα τα τηλέφωνα των κατοίκων της περιοχής τους και μπορούν να στέλνουν SMS. Επίσης χρησιμοποιούμε και τους παραδοσιακούς τρόπους μέσω των ΜΜΕ και λοιπά».

Τόνισε επίσης ότι η χρήση SMS, «είναι σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και με τις πρόσφατες πυρκαγιές φάνηκε η ανάγκη του, γι’ αυτό κι εμείς ως Πολιτική Άμυνα προχωρήσαμε για την εφαρμογή του. Σίγουρα όταν πρόκειται για μεγάλες προσφορές πολλών εκατομμυρίων χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαδικασία των εγγράφων και από πολλές υπηρεσίες». Τα έγγραφά μας, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, «πήγαν στο Γενικό Λογιστήριο, επέστρεψαν, αποστάλθηκαν ξανά. Χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για τέτοιου είδους προσφορές για να μην αποκλείεις κάποιους, να μην φωτογραφίζεις κάποιους. Αν τυχόν δεν προβλέψεις κάτι στο σύστημά και δεν είναι καλό θα φταίει το σύστημα. Σε όλες τις χώρες η εφαρμογή του συστήματος πήρε χρόνο».

Πώς θα λειτουργεί

Σε ότι αφορά στον τρόπο που θα λειτουργεί το σύστημα όταν και εφόσον εφαρμοστεί, η εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας, διαμήνυσε ότι θα αποστέλλεται μήνυμα στο κινητό των πολιτών.

«Το συγκεκριμένο σύστημα εντοπίζει όλα τα κινητά τηλέφωνα συγκεκριμένης περιοχής που δίνεις εντολή. Θα εντοπίζει και τον τουρίστα και γενικότερα όποιον βρίσκεται στην περιοχή ενδιαφέροντος τη δεδομένη στιγμή», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Θέλοντας να διευκρινίσει περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας, επισήμανε ότι «μέσω του μηνύματος θα δίδονται οδηγίες για το περιστατικό. Η ουσία είναι να μπορεί να λάβει μέτρα ασφάλειας και αυτοπροστασίας ο πολίτης σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης, για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους οικείους του από μια έκτακτη κατάσταση».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο στόχος τους είναι να τον υιοθετήσουν όλα τα κράτη μέλη, ξεκαθαρίζοντας ότι «το θετικό είναι ότι είμαστε πολύ κοντά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου