Τουρίστας καταγγέλλει ξυλοδαρμό και ρατσισμό από αστυνομικούς-«Μου είπαν φέραμε τον Covid»

Σε δημόσια καταγγελία προέβη Βρετανός τουρίστας, ο οποίος καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε από μέλη της Αστυνομίας, στην Αγία Νάπα.

Σε ρεπορτάζ της Daily Mail, ο Τζόναθαν Καν αναφέρει ότι δέχθηκε επίθεση από μέλη της Αστυνομίας, στην Αγία Νάπα λόγω της εθνικότητάς του.

Ο παραπονούμενος, που κατάγεται από το Χονγκ Κονγκ, ζει στο Λονδίνο από το 2012 και πήγε διακοπές στην Αγία Νάπα με φίλους του, τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Όπως ανέφερε ο Καν στην εφημερίδα, τη δεύτερη νύχτα που βρισκόταν στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα, εντοπίστηκε από μέλη της Αστυνομίας και μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένο χώρο, όπου, όπως καταγγέλλει, χτυπήθηκε και κατέληξε σε ένα κελί που ήταν γεμάτο ούρα και σκουπίδια.

Υποστήριξε επίσης ότι η Αστυνομία τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει, δεν του έδωσε νερό, δεν του έδωσε φάρμακα και δεν του επέτρεψε να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του.

Όπως ανέφερε, «με κορόιδευαν για τα ρούχα μου και με ρώτησαν από πού είμαι. Είπα Λονδίνο, αλλά μετά ρώτησαν από πού είσαι στ’ αλήθεια; Δεν φαίνεσαι Βρετανός. Τους είπα γεννήθηκα στο Χονγκ Κονγκ και μου είπαν εσείς είστε Κινέζοι. Φέρατε τον Covid σε αυτή τη χώρα;» 

Ο παραπονούμενος ανέφερε επίσης πως «με συνέλαβαν και με έδεσαν με ένα νάιλον καλώδιο και με οδήγησαν στη μέση του πουθενά. Με κρατούσαν πολύ σφιχτά από το χέρι, ήταν τόσο οδυνηρό... δεν χρησιμοποιούσαν χειροπέδες, μόνο πλαστικές λωρίδες».

Τόνισε πως «όταν τους είπα τους κανονισμούς της ΕΕ, με χτύπησαν πιο δυνατά... Δεν ήξερα πού με οδηγούσαν φώναζα και ρωτούσα γιατί, γιατί; Αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας». 

Ο Καν είπε επίσης ότι πέρασε περίπου οκτώ ώρες στο κελί και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, δεν είχε καμία επαφή με κανέναν εκτός της φυλακής, ενώ στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο για να του γίνει έλεγχος για τον κορωνοϊό.

Ισχυρίζεται επίσης ότι η Αστυνομία τον οδήγησε στο Δικαστήριο, όπου τον ανάγκασαν να ομολογήσει χωρίς καμία νομική εκπροσώπηση και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

«Είπαν ότι αποτελούσα απειλή για το κοινό επιβάλλοντας την αστυνομία, δεν φορούσα μάσκα δημόσια, πίνοντας δημόσια. Όλοι πίνουν δημόσια, είναι η Αγία Νάπα, σημείωσε ο Καν. 

 Τελικά, η περιπέτειά του Βρετανού, έληξε όταν ήρθε σε επαφή με τη βρετανική πρεσβεία, η οποία διασφάλισε την ασφάλειά του και τον συμβούλευσε να κινηθεί νομικά εναντίον της Αστυνομίας, όπως και έπραξε.

Του είπαν ότι θα αποζημιωνόταν για αυτές τις κατηγορίες, αν και ο δικηγόρος φέρεται να σταμάτησε να τον βοηθά όταν ο κ. Καν αρνήθηκε να πληρώσει περισσότερα χρήματα.

Μετά το περιστατικό, ο παραπονούμενος υποστηρίζει ότι υπέστη μετατραυματικό στρες και για να το ξεπεράσει έχει καταβάλει ήδη επτά χιλιάδες λίρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κενό οι έρευνες για το φόνο του Jimmy-Από το 2023 η νέα εξέταση για Σιάλο

Πώς απαντά η Αστυνομία

Η Αστυνομία, απαντώντας στις καταγγελίες του Βρετανού, παραθέτει τη δική της θέση ως προς τα γεγονότα. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Ελένη Κωνσταντίνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Βρετανός ήρθε για διακοπές στην Κύπρο. Στις 13/9/21, συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Αγία Νάπα από μέλος του ΟΠΕ για αδικήματα μέθης, ανησυχίας, απειλής, δημόσιας εξύβρισης, διασάλευσης της ειρήνης, και επειδή δεν έφερε προστατευτική μάσκα σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με τα σχετικά διατάγματα για τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, που ίσχυαν τότε».

Ακολούθως, σημείωσε «οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο τον καταδίκασε και του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 420 ευρώ (350 ευρώ για τα αδικήματα που διέπραξε, καθώς και 70 ευρώ για τη μη χρήση της μάσκας)».

Επισημαίνει εξάλλου πως «το εν λόγω πρόσωπο προέβηκε σε καταγγελία στην ΑΑΔΙΠΑ και η υπόθεση διερευνάται».

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»