Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά-«Ήταν εσκεμμένη, ξεκίνησε από το δρόμο»

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι σε τρία μέτωπα, στις κοινότητες Αγίου Αμβροσίου, Πάχνας και Βουνιού, αφού οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να την περιορίσουν, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ενεργά μέτωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεράστια μάχη με την πύρινη λαίλαπα-Ανακλήθηκε προσωπικό από όλες τις επαρχίες

Προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά πριν πέσει το φως, αφού λόγω του σκότους δεν θα μπορούν να επιχειρούν τα πτητικά μέσα, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Δημοκρατία και ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε προσπάθεια κατάσβεσης, θα γίνεται μόνο από εδάφους.

Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης Αγίου Αμβροσίου, Στέλιος Γρηγορίου, ανέφερε ότι η πυρκαγιά «ξεκίνησε κατά τις 13:00 με 13:30. Ειδοποιήθηκε και έφθασε άμεσα η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, αλλά η πυρκαγιά εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και σε διάστημα μερικών λεπτών πήρε έκταση δύο χιλιομέτρων».

Παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης να προστατέψουν όλα τα σπίτια, εντούτοις δύο εξοχικές κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες και υπέστησαν ολική καταστροφή, ενώ τα υπόλοιπα σπίτια που απειλούνταν, προστατεύθηκαν, ως επίσης και κάποια άλλα υποστατικά. 

«Προστατεύτηκαν πολλές κατοικίες και μάλιστα σε μια περίπτωση βγάλαμε δύο Εγγλέζους έξω και σβήσαμε τη φωτιά. Ένα άλλο σπίτι ενός ιερέα, το γλυτώσαμε. Τα υπόλοιπα σπίτια ήταν προς το Βουνί, καταστράφηκαν περιφράξεις, αλλά ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου.

Σημειώνεται ότι τόσο στον Άγιο Αμβρόσιο, όσο και στην Πάχνα δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, αφού κάηκαν πάσσαλοι της ΑΗΚ, ωστόσο μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Πυροσβεστική, συνεργεία θα μεταβούν στην περιοχή για να επιδιορθώσουν την βλάβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάηκαν δύο σπίτια από τη φωτιά-Μάχη για να σωθούν άλλες οικίες (vid&pics)

«Εσκεμμένη η πυρκαγιά»

Ο κοινοτάρχης Αγίου Αμβροσίου, διαμήνυσε ότι τη δεδομένη στιγμή η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, παρότι υπάρχουν ακόμα ενεργά μέτωπα και κατήγγειλε ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Όπως είπε «ήταν εσκεμμένη η πυρκαγιά, ξεκίνησε από το δρόμο. Πριν ένα μήνα με ειδοποίησε η Αστυνομία της Πάχνας, ότι είχε φωτιά και ήταν και πάλι στο δρόμο. Σίγουρα είναι κακόβουλη. Κάηκαν δύο με τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα, ελαιόδεντρα». 

Σημειώνεται ότι για τη φωτιά ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 και στη μεγάλη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν, επτά εναέρια μέσα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Πρόκειται για αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, της ΜΑΕΠ, των Βρετανικές Βάσεις και της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, έχει ανακληθεί προσωπικό. «Επιχειρούν εκτός από τις εναέριες δυνάμεις που έχουν ήδη αναφερθεί. Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από όλες τις Επαρχίες και παρακαλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στον Αστικό ιστό, καθότι λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας».

Σημείωσε επίσης ότι «επιπρόσθετα οι επίγειες δυνάμεις είναι ενισχυμένες από Τμήμα Δασών, Ταμείο Θήρας, Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα, Επαρχιακή Διοίκηση, Εθελοντικές ομάδες, και λοιπά. Έχουν παραταχθεί πυροσβεστικά οχήματα στην περιφέρεια του τριγώνου Πάχνα, Αγίου Αμβροσίου, Βουνί. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προστατεύθηκαν μεγάλος αριθμός μεμονωμένων κατοικιών και κτηνοτροφικών υποστατικών. Όλες οι Υπηρεσίες καταστολής βρίσκονται εκεί με τους Διευθυντές και Περιφερειάρχες τους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Πυρκαγιά στον Άγιο Αμβρόσιο, στη μάχη πτητικά μέσα-«Εξελίσσεται ραγδαία»

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος