Τεράστια μάχη με την πύρινη λαίλαπα-Ανακλήθηκε προσωπικό από όλες τις επαρχίες

Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα γύρω από τα τρία μέτωπα πυρκαγιάς που μαίνονται σε Βουνί, Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα, με τους αρμοδίους να μην μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις, αφού τη μια στιγμή η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη και στη συνέχεια εξαπλώνεται τάχιστα, ωστόσο όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μεγάλη μάχη για να την θέσουν υπό έλεγχό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάηκαν δύο σπίτια από τη φωτιά-Μάχη για να σωθούν άλλες οικίες (vid&pics)

Το πρώτο  μέτωπο της πυρκαγιάς, ξέσπασε στον Άγιο Αμβρόσιο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να διαμηνύει ότι εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ στη συνέχεια πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε άλλες δύο περιοχές, το Βουνί και την Πάχνα, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 και στη μεγάλη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν, 7 εναέρια μέσα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Πρόκειται για αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, της ΜΑΕΠ, των Βρετανικές Βάσεις και της Εθνικής Φρουράς. 

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα απέστειλαν δυνάμεις για εκκενώσεις μεμονωμένων κατοικιών, ενώ οι ομάδες καταστολής υποστηρίζονται από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού με βυτιοφόρα μεταφοράς νερού, ως επίσης και προωθητές γαιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, έχει ανακληθεί προσωπικό. «Επιχειρούν εκτός από τις εναέριες δυνάμεις που έχουν ήδη αναφερθεί. Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από όλες τις Επαρχίες και παρακαλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στον Αστικό ιστό, καθότι λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας».

Σημειώνει ότι «επιπρόσθετα οι επίγειες δυνάμεις είναι ενισχυμένες από Τμήμα Δασών, Ταμείο Θήρας, Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα, Επαρχιακή Διοίκηση, Εθελοντικές ομάδες, και λοιπά. Έχουν παραταχθεί πυροσβεστικά οχήματα στην περιφέρεια του τριγώνου Πάχνα, Αγίου Αμβροσίου, Βουνί. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προστατεύθηκαν μεγάλος αριθμός μεμονωμένων κατοικιών και κτηνοτροφικών υποστατικών. Όλες οι Υπηρεσίες καταστολής βρίσκονται εκεί με τους Διευθυντές και Περιφερειάρχες τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Πυρκαγιά στον Άγιο Αμβρόσιο, στη μάχη πτητικά μέσα-«Εξελίσσεται ραγδαία»

Κάηκαν δύο σπίτια

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αγίου Αμβροσίου, Στέλιο Γρηγορίου από τη φωτιά έχουν καεί δύο σπίτια, τα οποία ήταν εξοχικές κατοικίες.

Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, καταβάλλονται προσπάθειες για να γλυτώσουν άλλες οικίες, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. 

Από τη φωτιά, τόσο ο Άγιος Αμβρόσιος, όσο και η Πάχνα είναι χωρίς ρεύμα, καθότι κάηκαν πάσσαλοι της ΑΗΚ.

Σημειώνεται ότι «λόγω πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του χωριού Άγιος Αμβρόσιος Λεμεσού, ο δρόμος Αγίου Αμβροσίου, προς τα χωριά Πάχνα και Όμοδος είναι κλειστός για την τροχαία κίνηση».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς έφθασε ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ στήθηκε κέντρο συντονισμού. 

 

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνα

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα, αφού όπως ανέφερε στον REPORTER η εκπρόσωπος της, Ολίβια Μιχαήλιδου, υπάρχει έντονη ανησυχία για τη φωτιά.

«Μέλη μας βρίσκονται και στις τρεις κοινότητες και είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση των πυρήνων των χωριών», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου. 

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι σε περίπτωση που γίνει εκκένωση πρέπει οι πολίτες να δράσουν άμεσα γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις προέχει η ανθρώπινη ζωή.

 

 

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς