Μετά από χίλια μύρια κύματα… στην Ολομέλεια το λίφτινγκ στη Δικαιοσύνη-Πυρά ΑΚΕΛ

Τρεις προτάσεις αναμένεται να αποσταλούν σύντομα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στην Ολομέλεια για ψήφιση, σύμφωνα με τη Προεδρεύουσα της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία προέτρεψε την Τετάρτη όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να σταλεί στην Ολομέλεια στις 30 Ιουνίου, με το ΑΚΕΛ να αναφέρει, μέσω του Βουλευτή του, Άριστου Δαμιανού, ότι δεν αποτελεί συνολική, αλλά μερική μεταρρύθμιση και ότι θα εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα πριν τοποθετηθούν στην Ολομέλεια για το θέμα.

Για το νομοθετικό πλαίσιο για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η κ. Τσιρίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, υπενθύμισε ότι η Κύπρος, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την χρονική διάρκεια εξέτασης των δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με εκθέσεις τις ΕΕ.

Ως Προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών, έκανε έκκληση σε όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις, ώστε να προχωρήσουν τα νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής «και επιτέλους η κυπριακή Δικαιοσύνη να γνωρίσει την μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών».

«Όσο καθυστερούμε, τόσο αφήνουμε το σύστημα Δικαιοσύνης να τελματώσει» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα, πως «αν όντως μας ενδιαφέρει η γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και η εμπέδωση της διαφάνειας θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά». Με την μεταρρύθμιση και τα νομοσχέδια, πρόσθεσε, προχωρεί η θεματική εξειδίκευση στα δικαστήρια, η ταχύτερη εκδίκαση και η επιστροφή στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, του ενός δικαστηρίου από το άλλο, σε ανώτατο επίπεδο.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι για το κόμμα του, η συνολική μεταρρύθμιση συνιστά αναγκαιότητα, αλλά τα νομοσχέδια που θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια «δυστυχώς δεν αποτελούν συνολική, αλλά μερική μεταρρύθμιση».

«Ούτε απαντούν στην επιστημονική τεκμηρίωση σε νομικούς προβληματισμούς που θέσαμε τόσο εμείς όσο και μέρος της νομικής κοινότητας. Ούτε πείθουν ότι θα δώσουν λύση στο φλέγον πρόβλημα των καθυστερήσεων» πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ, όλα αυτά τα χρόνια κατέθετε προτάσεις, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ελλιπές.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΔΗΣΥ, ως κυβερνών κόμμα, θα έπρεπε να έδιναν χώρο και χρόνο στον διάλογο με στόχο να βρεθούν συγκλίσεις όπως έγινε και με την μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Διερωτόμαστε αν οι κυβερνώντες, και πάλι, θυσιάζουν την ουσία στον βωμό της επικοινωνίας» είπε.  

Επομένως, πρόσθεσε, «θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια της Βουλής».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών