Στην Ολομέλεια η ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας-Ζητά τη στήριξη των κομμάτων η Αννίτα

Την ελπίδα να στηριχτεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για να εισαχθεί η γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα, στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, εξέφρασε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.    

Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σε 15 ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η κ. Δημητρίου, που είναι και εισηγήτρια της πρότασης νόμου, ανέφερε ότι το κείμενο ήταν για τοποθέτηση στην αρμόδια επιτροπή και, αφού έχουν προσεγγιστεί όλες οι διαφορετικές απόψεις, το τελικό κείμενο θα πάει στην Ολομέλεια όπου θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα.

«Εύχομαι και ελπίζω να στηριχτεί αυτή η πρόταση νόμου, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο πλέον είναι παραδεκτό», πρόσθεσε η κ. Δημητρίου. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, ο νομοθέτης ή η νομοθέτης όχι μόνο το ονοματίζει αλλά, αυτό το γεγονός θα μετρά ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας.

Ο σκοπός, είπε, είναι πέραν από την ονοματοδοσία και ορατότητα σε αυτό το φαινόμενο, να λειτουργήσει και προληπτικά, μεταφέροντας και προς την κοινωνία των πολιτών τα ανάλογα μηνύματα.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει ζητηθεί και από αλλά κοινοβούλια στην Ευρώπη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «και προχωρά η κατοχύρωση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας, και σε πολλά άλλα κοινοβούλια ταυτόχρονα».

«Η Κύπρος, σε αυτά τα θέματα, και αυτό είναι το μήνυμα, πρωτοπορεί, πρωτοστατεί, αντιλαμβάνεται και με αυτό τον τρόπο, όπως ακριβώς έγινε και με την ποινικοποίηση του σεξισμού, προχωρεί στην κατοχύρωση μέσα από τον Νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αυτού του ιδιώνυμου αδικήματος και, ναι, η δολοφονία μίας γυναίκας, επειδή είναι γυναίκα, συνιστά γυναικοκτονία», είπε η κ. Δημητρίου. 

Στην Ολομέλεια και η πρόταση Ευσταθίου

Από πλευράς της, η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε ότι τα κόμματα τοποθετήθηκαν ότι στην Ολομέλεια θα θέσουν τις δικές τους απόψεις, έχοντας κατά νου και την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Είπε ότι ως ΔΗΣΥ, «ως έχει σήμερα η αναθεωρημένη πρόταση της Προέδρου (της Βουλής), δεν μας βρίσκει να διαφωνούμε».

Σχολιάζοντας την τροποποίηση που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι ενώ είναι κατανοητό γιατί κάνει αυτή την τροπολογία έτσι ώστε, ως επιβαρυντικοί παράγοντες να μην είναι μόνο το θέμα του φύλου αλλά και άλλες σχέσεις εξάρτησης, αυτό το οποίο δυσκολεύει τα πράγματα νομικά, σε σχέση με την τροπολογία του, είναι ότι προτείνει να ενταχθεί στον νόμο που κυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία αφορά τις γυναίκες, «επομένως θεωρούμε ότι ενδεχομένως να μην ήταν η πιο κατάλληλη νομοθεσία για να γίνει αυτή η τροπολογία».

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια