Κάθετη η ΙΣΟΤΗΤΑ για τις προσλήψεις Συμβασιούχων-Βάζουν στο τραπέζι έντεκα κριτήρια

Ενώπιον της Βουλής τέθηκε το ζήτημα της πρόσληψης Συμβασιούχων στα Σώματα Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ, να εκφράζει την κάθετη αντίθεση του, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για συμπλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις.

Για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργείας των Σωμάτων Ασφαλείας και αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, στις τάξεις της Αστυνομίας, ο Κλάδος θεωρεί την συμπερίληψη ή την διαγραφή ή την ενσωμάτωση ή την  διαμόρφωση των ακόλουθων σημείων, στον Περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και στον Περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί  του 2022 ως απαραίτητη προϋπόθεση :

1)Οι Συμβασιούχοι θα τοποθετούνται μόνο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της Αστυνομίας χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα, να  μετατεθούν ή να μετακινηθούν ή να αποσπαστούν σε άλλο τμήμα. Το συγκεκριμένο τμήμα θα υπάγεται στο Αρχηγείο Αστυνομίας και θα ασχολείται με την Πράσινη Γραμμή και το Μεταναστευτικό.

2)Απαραίτητη προϋπόθεση πρόσληψης Συμβασιούχων, οι ψυχομετρικές εξετάσεις που διεξάγονται από την ιδιωτική εταιρεία προσλήψεων στην Αστυνομία, με τεστ γνωστικών ικανοτήτων και τεστ προσωπικότητας.

3)Αφαίρεση του όρου για βεβαίωση από γυναικολόγο υποψήφιων Συμβασιούχων γυναικών.

4)Γραπτή εξέταση για καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας ανεξαρτήτως προσόντων ή πτυχίων.

5)Δεν θα χρεώνονται τις ίδιες στολές της Αστυνομίας οι Συμβασιούχοι, αλλά θα δημιουργηθεί διαφορετική στολή και διακριτικά ειδικά για το τμήμα τους.

6)Οι Συμβασιούχοι θα εκτελούν τα καθήκοντα τους και θα χρησιμοποιούν τις εξουσίες που τους παρέχει ο Νόμος ενόσω χρόνο βρίσκονται σε καθήκον. Εκτός καθήκοντος θα έχουν τις ίδιες εξουσίες που παρέχει το Σύνταγμα όπως σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη της Δημοκρατίας.

7)Δεν θα τους παραχωρηθεί Αστυνομική Ταυτότητα ούτε και άδεια οπλοφορίας.

8)Να γίνει έλεγχος και γραπτή έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας για τυχόν σχέση αιτούμενου Συμβασιούχου με εγκληματικά στοιχεία, παράνομες οργανώσεις ή σχέσεις με δοσοληψίες στα κατεχόμενα.

9)Η ΑΔΙΠΑ να έχει όλες τις εξουσίες που ισχύουν βάσει νόμου εναντίον Αστυνομικών και για τους Συμβασιούχους.

10)Μετά την πρόσληψη των Συμβασιούχων να είναι υποχρεωτική η γραπτή ενημέρωση για επιχειρήσεις ή εταιρείες συγγενών τους μέχρι Α΄ Βαθμού.

11)Σε περίπτωση που ο Συμβασιούχος δεν υπηρετήσει τουλάχιστον 10 μήνες από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του, τότε θα καταβάλει ως αποζημίωση ποσό ύψους 500 ευρώ για κάθε μη συμπληρωμένο μήνα από τους 18 μήνες που δεν υπηρέτησε. 

«Η μη συμπερίληψη ή διαγραφή ή  ενσωμάτωση ή  διαμόρφωση των πιο πάνω σημείων στον Περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και στον Περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμών  του 2022, θα αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας για οποιαδήποτε συνέπεια στα Σώματα Ασφαλείας με την πρόσληψη Συμβασιούχων και τυχόν εισροή στην Αστυνομία αρνητικών στοιχείων. Η προορατικότητα του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα είναι τεκμηριωμένη και με επιχειρήματα πλήρως δικαιολογημένη», αναφέρει η ΙΣΟΤΗΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί ο Λοϊζίδης για τις ψυχομετρικές-«Αν δεν βρεθεί λύση για τους 46 θα ακυρωθούν οι προσλήψεις»

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»