Έντονη αντίδραση ΠΔΣ για τον εκφοβισμό δικηγόρου από πρεσβεία

Έντονη αντίδραση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σε σχέση με την απάντηση της πρεσβείας της Κίνας, για δημοσίευμα της Washington Post, σχετικά με την υπόθεση του Ma Chao, εναντίον του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη ακροαματική διαδικασία, για την έκδοσή του ή όχι στην Κίνα.

Στην απαντητική ανακοίνωση, η πρεσβεία της Κίνας υπέδειξε πως υπήρχε σοβαρή προκατάληψη και προκαθορισμένη θέση και στη συνέχεια έδωσε στοιχεία για την υπόθεση του Ma Chao. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό το δημοσίευμα θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο εκμετάλλευσης από τον φυγόδικο, όπως χαρακτήρισε τον Chao και τον δικηγόρο του, για να επιτεθούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια γίνεται τοποθέτηση ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης του Chao, τόσο ο φυγόδικος όσο και ο δικηγόρος του αγνόησαν τεκμηριωμένα γεγονότα και επιτέθηκαν στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα της Κίνας στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την καταδίκη. Στην απάντηση της πρεσβείας της Κίνας αφήνονται αιχμές ότι ο Chao και ο δικηγόρος του προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν την υπόθεση, έχοντας στόχο στην ουσία να παρέμβουν στην δικαστική ανεξαρτησία της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεων συνέχεια για μεθόδους έκδοσης φυγάδων στην Κίνα-Η αναφορά για Κύπρο

Η απάντηση αυτή της πρεσβείας της Κίνας και οι αναφορές στον δικηγόρο του φυγόδικου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος θέλησε να τοποθετηθεί και να απαντήσει.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «μετά λύπης μας έχουμε αναγνώσει ανακοίνωση συγκεκριμένης πρεσβείας τρίτης χώρας που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα μέσου ενημέρωσης, η οποία εμπεριέχει αναφορές σε δικηγόρο μέλος του ΠΔΣ, ο οποίος εκπροσωπεί εκζητούμενο πρόσωπο σε υπό εξέλιξη δικαστική διαδικασία».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος προσθέτει πως «θεωρούμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ως απαράδεκτη προσωπική επίθεση σε λειτουργό της δικαιοσύνης και ως τέτοια την καταδικάζουμε απερίφραστα».

Ο ΠΔΣ τονίζει ότι οι δικηγόροι έχουν κάθε δικαίωμα να εκπροσωπούν τους πελάτες τους ενώπιον των δικαστηρίων και άλλων αρχών, «απερίσπαστα και χωρίς οποιεσδήποτε αθέμιτες παρεμβάσεις, οι οποίες συνιστούν στην ουσία παρεμβάσεις στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «ο ΠΔΣ θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των μελών του να επιτελέσουν το έργο τους ανεμπόδιστα και χωρίς φόβο και ευχόμαστε ότι τέτοια φαινόμενα και προσπάθειες εκφοβισμού δεν θα επαναληφθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλυπτική έρευνα για τις μεθόδους έκδοσης φυγόδικων στην Κίνα-Απειλές και απαγωγές

Δειτε Επισης

Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή