Αποκαλύψεων συνέχεια για μεθόδους έκδοσης φυγάδων στην Κίνα-Η αναφορά για Κύπρο

Στην υπόθεση του Ma Chao, για τον οποίο διεξάγεται ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του, αναφέρεται δημοσίευμα της Washington Post, αφού φαίνεται ότι η οικογένειά του βρίσκεται στο στόχαστρο των Κινεζικών Αρχών. Η οικογένεια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, είναι θύμα ενός από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Πεκίνο, ώστε να αναγκάζει φυγάδες, οι οποίοι διέφυγαν από την Κίνα και βρίσκονται είτε στην Ευρώπη, είτε σε άλλες χώρες της Δύσης. Μέθοδοι, οι οποίες, χαρακτηρίζονται παράνομες και για τις οποίες είχε γίνει και μία έρευνα από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Safeguard Defenders.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλυπτική έρευνα για τις μεθόδους έκδοσης φυγόδικων στην Κίνα-Απειλές και απαγωγές

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι όταν η Liu Lingshuang, μία γυναίκα από την Κίνα, που ζει στο νησί της Μεσογείου, την Κύπρο, πήγε να ανανεώσει τα διαβατήρια των δύο της παιδιών, η πρεσβεία της Κίνας απέρριψε το αίτημά της, επειδή ο πατέρας των παιδιών είναι καταζητούμενος στην Κίνα. Ωστόσο, η πρεσβεία την ενημέρωσε πως αν καταφέρει να πείσει τον Ma Chao να πάει στην πρεσβεία και να παραδεχθεί ενοχή, τότε η ανανέωση μπορεί να είναι εφικτή, την ενημέρωσαν οι υπάλληλοι της πρεσβείας.  

Το περιστατικό, που συνέβη πέρσι, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η εκστρατεία με απειλές προς τον επιχειρηματία, με στόχο να παραδοθεί, αναφέρει το δημοσίευμα, δείχνει αυτό που προειδοποιούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι διάχυτες και όλο και πιο θρασύδειλες τακτικές εκφοβισμού των αρχών για να εξαναγκάσουν τους φυγάδες που κρύβονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Κίνα.

Όσο κορυφώνεται το κυνήγι φυγάδων, υψηλού προφίλ, στο Πεκίνο, ακτιβιστές και δικηγόροι στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την χρήση καταναγκαστικών τακτικών για να επαναπατρίζουν άτομα και καλούν τις δυτικές κυβερνήσεις να είναι προσεχτικές με τα αιτήματα που δέχονται, για υπόπτους εγκληματίες από την Κίνα, που αντιμετωπίζουν δίκη.

Ένας από τους λόγους, προστίθεται στο δημοσίευμα, που παραθέτουν για απόρριψη των αιτημάτων του Πεκίνου, είναι και η κατάχρηση πλατφόρμων επιβολής του διεθνές δικαίου, όπως η Interpol, ως εργαλεία διεθνικής πολιτικής καταστολής και την αποτυχία να εγγυηθούν μία δίκαιη λύση σε αυτούς που επιστρέφουν.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν φόβοι ότι κράτη όπως η Κύπρος, ένα από τα δέκα μέλη που έχουν υπογράψει μνημόνιο για ανταλλαγή εγκληματιών, κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι στη διεθνή επέκταση των αμφιλεγόμενων πρακτικών αστυνόμευσης της Κίνας, που συχνά αγνοούν τις διασφαλίσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προστίθεται στο δημοσίευμα πως από το 2014, οι κόκκινες ανακοινώσεις της Κίνας στην Interpol, που ουσιαστικά ζητούν από τις αστυνομικές αρχές των χωρών διεθνώς να συλλαμβάνουν ένα ύποπτο και να τον παραπέμπουν σε δίκη, έχουν αυξηθεί δραματικά, από 30 το χρόνο σε 200 ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα κινέζικα ΜΜΕ. Οι ανακοινώσεις στοχεύουν όχι μόνο φερόμενα διεφθαρμένα πολιτικά στελέχη, αλλά περιλαμβάνουν επίσης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πολιτικούς ακτιβιστές και άτομα από εθνικές ομάδες, όπως Ουιγούροι ή Θιβετιανοί, που διέφυγαν των αρχών της Κίνας στις πατρίδες τους.

Στο δημοσίευμα της Washington Post προστίθεται πως από το 1997, έχουν κρατηθεί και επαναπατριστεί τουλάχιστον 1.574 Ουιγούροι εκτός Κίνας, εκ των οποίων, οι 1.364 υποθέσεις να γίνονται μετά το 2014, αναφέρει μία νέα ανάλυση από το Wilson Center. Η έρευνα αναφέρει πως οι κινέζικες πρακτικές στους Ουιγούρους περιλαμβάνουν κράτηση των διαβατηρίων τους, κυβερνοεπιθέσεις, εκφοβισμούς, παρακολούθηση, πίεση στις οικογένειές τους, παρακολούθηση μέσω πληροφοριοδοτών και κατάχρηση της Interpol και έκδοση εγκληματιών.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με αυτό που η Κίνα αποκαλεί αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες κρατούνται από το 2017 στην επαρχία Xinjiang και υπόκεινται σε πολιτική κατήχηση, βασανιστήρια και ψυχολογική βία, αναφέρει το State Department.

Αυτό το μήνα, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν από τη Σαουδική Αραβία για να σταματήσουν προγραμματισμένη απέλαση τεσσάρων Ουιγούρων, περιλαμβανομένων και μία μητέρα και το 13 ετών παιδί της, στην Κίνα. Μετά από κατακραυγή, ο επαναπατρισμός καθυστέρησε.

Στο δημοσίευμα εμπεριέχονται και δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, Omer Kanat. «Αυτά τα άτομα, παραμένουν σε εξαιρετικό κίνδυνο. Αν εκδοθούν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταδικαστούν διά βίου και θα δεχθούν βασανιστήρια και βιαιότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, συνεχίζει να διαψεύδει τις αναφορές για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το νομικό σύστημα και υπεραμύνεται των διακρατικών εκστρατειών αστυνόμευσης της χώρας του, όπως πραγματοποιείται σύμφωνα με το κινέζικο και το διεθνή δίκαιο. Ωστόσο, μία έκθεση του 2018, από την Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης της Κίνας που καταστρέφει τα μοσχεύματα υποστήριξε τη χρήση «παράτυπων μεθόδων» για τον επαναπατρισμό όσων καταζητούνται στο εξωτερικό.

Αυτές οι μέθοδοι, όπως περιγράφεται στην έκθεση, που από τότε έχει διαγραφεί, περιλαμβάνουν απαγωγές και παγιδεύσεις, στις οποίες οδηγούν τους ύποπτους οι Αρχές της Κίνας, που βρίσκονται σε ανοιχτή θάλασσα, διεθνής εναέριος χώρος ή σε χώρα με συμφωνία για έκδοση.

Ακόμη και για περιπτώσεις, όπως αυτή του Ma στην Κύπρο, σημειώνεται στο αμερικανικό δημοσίευμα, ακτιβιστές αναφέρουν ότι εκτός γραμμών τεχνικές παρενόχλησης, έχουν γίνει πιο συχνές. Υποστηρίζουν ότι η προεπιλεγμένη υπόθεση θα πρέπει να είναι η απόρριψη του αιτήματος της Κίνας για έκδοση. «Δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά μάλλον το σχέδιο για ένα περίπλοκο μέρος της αυξανόμενης διεθνικής καταστολή», έγραψε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders σε ένα δημοσίευμα για την υπόθεση.

Παλαιότερα, υψηλού προφίλ υποθέσεις περιλαμβάνουν και αυτή του Σουηδού εκδότη βιβλίων, Gui Minhai, που εξαφανίστηκε στην Ταϊλάνδη το 2015 και επανεμφανίστηκε υπό κράτηση στην Κίνα, αλλά και του πρώην κρατικού υπαλλήλου της Κίνας, Xu Jin, που διέμενε στο New Jersey στις ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθούσαν Κινέζοι πράκτορες και τον παρενοχλούσαν, μετά που μετέφεραν τον πατέρα του στις ΗΠΑ για να τον πείσει να επιστρέψει στην Κίνα.

Κάποιες πρόσφατες υποθέσεις έκδοσης προς την Κίνα απέτυχαν. Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε αίτημα για έκδοση άνδρα, ο οποίος καταζητείται ως  ύποπτος για υπεξαίρεση στην Κίνα, επειδή κινδυνεύει να του ασκηθεί πολιτική δίωξη εκεί.

Η εκστρατεία πίεσης, με στόχο να ασκηθεί πίεση στην Liu στην Κύπρο, ξεκίνησε λίγο μετά την κράτηση του συντρόφου της από την Αστυνομία, τον Φεβρουάριο του 2021, η οποία βασίστηκε σε κόκκινη ανακοίνωση της Κίνας. Ο Ma, ο οποίος είναι γύρω στα 40 έτη, καταζητείτο στην Κίνα, αφού ήταν ύποπτος για κομπίνες, μέσω των εταιρειών που διηύθυνε. Η κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε τον όμιλο Zhouxin, ένα όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων με θυγατρικές που κάλυπταν τη γεωργία, τη διαχείριση πλούτου, την ιδιοκτησία και το peer-to-peer δανεισμός.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Liu, όπως είπε στο Safeguard Defenders, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στην Ισπανία αλλά επικεντρώνεται στην Κίνα, η Liu συνέχισε να εμφανίζεται στο δικαστήριο, για να υποστηρίξει τον Μα, αφού η πρεσβεία αρνήθηκε να ανανεώσει τα διαβατήρια των παιδιών της. Αλλά αυτό άλλαξε τον Οκτώβριο, όταν την πλησίασαν στο πάρκινγκ του Δικαστηρίου περίπου οκτώ άντρες κουστουμαρισμένοι, που είχαν φτάσει με ένα μίνι λεωφορείο από την κινεζική πρεσβεία.

Οι άνδρες προειδοποίησαν την Liu να ταχθεί κατά του δικαστικού αγώνα του Μα ενάντια στην απέλασή του και έθεσαν ένα χρονοδιάγραμμα για επιστροφή του στην Κίνα, μέσα σε τρεις μήνες. Αν αυτό το χρονοδιάγραμμα χανόταν, αναφέρει το δημοσίευμα, η οικογένειά τους στην Κίνα θα συλλαμβανόταν. Τα λεγόμενα της Liu επιβεβαιώθηκαν από άλλο μάρτυρα, που είδε την συνάντηση. Το Υπουργείο Δημοσίας Ασφάλειας της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για να σχολιάσει που βρίσκεται η υπόθεση του Μα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την στιγμή που έγινε η συνάντηση, η Liu δεν παρευρίσκεται σε ακροαματικές διαδικασίες για έκδοση του Μα.

Τέτοιος «εξαναγκασμός με πληρεξούσιο» αναπτύσσεται τακτικά από τις κινεζικές αρχές επιβολής του νόμου, με απειλές που γίνονται συχνά κατά γονείς, μερικές φορές μέσω άμεσων μηνυμάτων ή φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από αστυνομικούς, είπε ο Bradley Jardine, ένας παγκόσμιος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Kissinger του Wilson Center για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγγραφέας του νέου έκθεση για παγκόσμιες συλλήψεις και απελάσεις Ουιγούρων.

«Τις πλείστες των περιπτώσεων, αυτό είναι για να μεταφέρει ένα αίσθημα δύναμης και εξουσίας στα μέλη της οικογένειας και να ενσταλάξει μια αίσθηση φόβου, που χρησιμοποιεί η Κίνα για να αποτρέψει τους ακτιβιστές από το να μιλούν με μέσα ενημέρωσης ή σε δημόσιες εκδηλώσεις», είπε.

Στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς παρήλθε η τρίμηνη προθεσμία που είχαν ορίσει οι κινεζικές αρχές, η αδερφή και ο κουνιάδος της Liu, οιι Liu Linghui και Zhang Shourong συνελήφθησαν στη βορειοανατολική κινεζική πόλη Harbin ως ύποπτοι για παράνομη συγκέντρωση χρημάτων, σύμφωνα με εικόνες επίσημων δελτίων κράτησης που κοινοποιήθηκαν από τους Safeguard Defenders. Η Λιου αρνήθηκε ότι έδωσε συνέντευξη για το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς φοβάται τις περαιτέρω ενέργειες της Κινεζικής Κυβέρνησης, που στοχεύουν την οικογένειά της.

Το διεθνές δίχτυ της Κίνας για τη σύλληψη φυγόδικων πέρα από τα σύνορά της έχει επεκταθεί γρήγορα, από τότε που ο Πρόεδρος Xi Jinping ανέλαβε εξουσία το 2012. Η επιχείρηση Sky Net, η οποία στοχοποιεί αξιωματούχους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά που κατηγορήθηκαν για διαφθορά, έχει παγιδεύσουν περισσότερους από 10,000 ανθρώπους, από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 2015. Μόνο 1% αυτών των ατόμων, εκδόθηκαν στην Κίνα μέσω επισήμων διαύλων. Πηγές από κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι υπόλοιποι «πείστηκαν» να παραιτηθούν από τη χρήση των «παράτυπων μεθόδων» της Κεντρικής Επιτροπής, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση.

Από το 2018, η Κίνα έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να νομιμοποιήσει αυτές τις μεθόδου έκδοσης από την Ευρώπη. Ένας φυγάς, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά, επαναπατρίστηκε από τη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε διακρατική συμφωνία εκδόσεων εγκληματιών και η πρώτη μεταφορά ατόμου στο Πεκίνο, από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν από την Βουλγαρία.

Ωστόσο, καθώς ο διπλωματικός ανταγωνισμός της Κίνας με τις φιλελεύθερες δημοκρατίες εντάθηκε, το ίδιο ισχύει και για τον φόβο στις δυτικές πρωτεύουσες ότι κυβερνήσεις ενδεχομένως να βιάστηκαν να συνάψουν συμφωνίες με το Πεκίνο. Πολιτικοί εξόριστοι που

δραπέτευσαν από την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ ή στο Σιντζιάνγκ, έχουν σημάνει συναγερμό στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι οι συμφωνίες για έκδοση εγκληματιών, νομιμοποιούν σιωπηρά τη διεθνοποίηση της κινεζικής επιβολής του νόμου.

Η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC), μια διεθνής ομάδα νομοθετών σε δημοκρατικά έθνη, εργάζεται για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες χώρες προσεγγίζουν τις συναλλαγές με το Πεκίνο, εκδίδουν κάρτες «μην εκδίδεις» σε επικριτές του κινεζικού κράτους στην Ευρώπη, που θεωρούσαν ότι κινδύνευαν να γίνουν στόχος αιτημάτων παράδοσης.

Η επιβολή του δρακόντειου νόμου για εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020, που ποινικοποιεί μια σειρά από αόριστα διατυπωμένες δραστηριότητες, οδήγησαν σε εκκλήσεις για αναστολή ή ανάκληση των συνθηκών έκδοσης. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, οι πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των συνθηκών έχουν σταματήσει, δήλωσε ο Reinhard Bütikofer, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμμα των Πρασίνων και της IPAC.

««Η ιδέα της διαφοροποίησης μεταξύ προσπαθειών έκδοσης που μπορεί να φαίνονται προφανώς πολιτικές και άλλων που το ισχυρίζονται Η δίωξη οικονομικών εγκλημάτων φαίνεται ανέφικτη και άστοχη», είπε σε συνέντευξή του. Η Κίνα «δεν το κάνει εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιονδήποτε από τους πολίτες της· δεν πρέπει να εκδίδουμε άτομα σε τέτοιο αυταρχικό Σύστημα».

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024