Τα κριτήρια, τα καθήκοντα και το κόστος για τους «300»-Διαφωνούν οι αστυνομικοί

Toν τρόπο πρόσληψης, το ρόλο που θα έχουν, αλλά και τη χρονική διάρκεια σύμβασης για τους 300 συμβασιούχους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν την Πράσινη Γραμμή, επεξήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.  

Στόχος του νομοσχεδίου, είναι η πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών, καθότι, χρειάζεται επαρκής κάλυψη με περιπολίες στην Πράσινη Γραμμή, φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας, εντατικοποίηση ελέγχων για την αδήλωτη εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον της Επ. Νομικών το νομοσχέδιο για 300 συμβασιούχους-Φωνές για αλχημείες

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκος Χρυσοστόμου, χρειάζεται  πρόσληψη αστυνομικών με τη συνήθη διαδικασία, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειάζονταν ένα χρόνο εκπαίδευσης.

Ποια τα κριτήρια πρόσληψης

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στα κριτήρια πρόσληψης αστυνομικών, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, για τους άνδρες θα είναι να έχουν εκπληρωμένη τη στρατιωτική τους θητεία και να περάσουν τις αθλητικές εξετάσεις, ενώ τόνισε πως για τις γυναίκες δεν θα υπάρχει κριτήριο για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας, αφού δεν έχουν μια τέτοια υποχρέωση.

Σημείωσε επίσης, ότι η σύμβαση θα είναι για 18 μήνες, με τη δυνατότητα ανανέωσης για άλλους δέκα, προφανώς για να μην καθίστανται ως αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Για να προσληφθεί κάποιος, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, «θα διορίζεται τριμελής Επιτροπή από τον Αρχηγό Αστυνομίας, θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα διεξάγονται αθλητικές εξετάσεις. Ακολούθως θα δημοσιεύεται ο κατάλογος των επιτυχόντων στην επίσημη εφημερίδα του κράτους και οποιοσδήποτε θέλει να καταθέσει ένσταση, θα μπορεί να το πράξει εντός οκτώ ημερών».

Αφού ο ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε θα προσλαμβάνονται με τη σειρά κατάταξης, εντός δύο μηνών.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι οι συμβασιούχοι θα εποπτεύονται από λοχίες που θα εργάζονται στην εκάστοτε βάρδια.

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αγοράς οχημάτων, στολές, εξαρτήσεις και λοιπά. Το να καλύψουμε μια απόσταση 183 χιλιομέτρων της Πράσινης Γραμμής, είναι δύσκολο».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, έθεσε ως εισήγηση ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αξιολογήσουν το κατά πόσον μπορεί να γίνει μοριοδότηση όσων συμβασιούχων προσληφθούν, σε περίπτωση που μετά την πάροδο των 28 μηνών θέλουν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία.

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στη δική του τοποθέτηση,  σημείωσε αρχικά η κατάσταση όπως εξελίσσεται με το μεταναστευτικό δείχνει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αφού ο κ. Νουρής αναφέρθηκε εκ νέου στους τεράστιους αριθμούς του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά και στις ενέργειες του προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, υπέδειξε πως «φτάσαμε στο σημείο να τηλεφωνούν μετανάστες στην Αστυνομία και να ζητούν να τους παραλάβουν από την Πράσινη Γραμμή».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Κύπρος ζήτησε να ανασταλεί η λήψη αιτήσεων ασύλου, χωρίς να λάβει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ελλάδα το 2020 είχε το ζήτημα με τον Έβρο. Το 2018 είχε 78 χιλιάδες και το 2021 με τα φυσικά εμπόδια που τοποθετήθηκαν, οι ροές μειώθηκαν και έπεσαν στις τέσσερις χιλιάδες».

Θέτοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Νουρής επισήμανε πως κατέληξαν ότι για να υπάρξει περιορισμός των ροών, πρέπει  να υπάρξει ένας συνδυασμός τοποθέτησης φυσικών εμποδίων, καμερών και προσωπικού.

Δέκα εκατομμύρια το κόστος

Αναφερόμενος στην πρόσληψη 300 συμβασιούχων, ο κ. Νουρής μίλησε για τα χρήματα που θα κοστίσουν μισθοί, οχήματα και εξοπλισμός των προσώπων που θα προσληφθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, το μισθολόγιο θα ανέρχεται στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, 1 εκατομμύρια για εξοπλισμό και 1,2 εκατομμύρια για οχήματα. «Θα κοστίσει 10 εκατομμύρια. Υπάρχει θετική αντιμετώπιση για χορήγηση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μας κάνουν χάρη, είναι κάτι που έγινε με τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία».

Ενάντια στην απόφαση οι αστυνομικοί

Λαμβάνοντας τον λόγο, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αστυνομίας, τάχθηκαν κατά της απόφασης για πρόσληψη συμβασιούχων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, υπέδειξε πως η αυξανόμενη ροή μεταναστών δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όμως, «πρέπει να γίνει οργανωμένος σχεδιασμός και όχι βεβιασμένες κινήσεις. Πιστεύουμε ότι πρέπει να στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό. Έχουμε 600 κενές θέσεις στην Αστυνομία. Ένας συμβασιούχος που θα προσληφθεί για 28 μήνες, δεν θα επιδεικνύει ενδιαφέρον».

Έθεσε επίσης και το θέμα ότι θα μπορεί κάποιος που δεν θα υποβληθεί σε ψυχομετρικές εξετάσεις, να πάρει ένα όπλο και να σταθεί στην Πράσινη Γραμμή, κάτι που ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο το κράτος. «Είναι πολύ επικίνδυνο. Εμείς προτείνομε να πάρουμε όχι 300, αλλά 500 και να είναι μόνιμοι».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, σημείωσε πως η πρόσληψη των 300 είναι ένας μανδύας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσληψη αστυνομικών το 2013, που ήταν εξ ολοκλήρου για τη Μεννόγεια, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν υπηρετεί εκεί, αλλά σε άλλα πόστα. Αυτό, είπε ο κ. Λοϊζίδης, θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.

«Θα πω κι ένα άλλο παράδειγμα. Υπάρχει ο υποσταθμός Λήδρας, που είναι Πράσινη Γραμμή και εμπίπτει σε αυτό το νομοσχέδιο. Θα μπορεί ο Αρχηγός να απομακρύνει τους αστυνομικούς από εκεί και να μεταφέρει συμβασιούχους. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Παπαχαραλάμπους εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ, τόνισε ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε βεβιασμένα, εκφράζοντας την άποψη ότι έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ακολούθως, οι βουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις για διάφορα ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν γραπτώς τις επόμενες μέρες.

Δειτε Επισης

Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Αδυναμίες, παραλείψεις και παράνομες χορηγίες από το Υπ. Παιδείας εντοπίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική