Ενώπιον της Επ. Νομικών το νομοσχέδιο για 300 συμβασιούχους-Φωνές για αλχημείες

To νερό στο αυλάκι φαίνεται ότι μπήκε για πρόσληψη τριακόσιων συμβασιούχων αστυνομικών για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, αφού η Επιτροπή Νομικών θα αρχίσει να εξετάζει το πρωί σε συνεδρία της το θέμα, ώστε το συντομότερο δυνατό να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, για ψήφιση.

Η απόφαση για πρόσληψη συμβασιούχων στις τάξεις της Αστυνομίας, πάρθηκε λόγω του τεράστιου προβλήματος που παρατηρείται στην Πράσινη Γραμμή, με την άφιξη μαζικών ροών στις ελεύθερες περιοχές, από τα κατεχόμενα. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19 Απριλίου, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κρίθηκε αναγκαία η επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης.

Ως εκ τούτου, πέραν των καμερών, που θα τοποθετηθούν σε βάθος τριετίας, αλλά και της τοποθέτησης φυσικών εμποδίων, αποφασίστηκε να προσληφθούν και οι τριακόσιοι συμβασιούχοι, οι οποίοι θα έχουν καθήκοντα που θα αφορούν μόνο την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής και ελέγχων για εγκληματικά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα κληθούν να ενημερώσουν τους βουλευτές για τις διαδικασίες πρόσληψης, οι οποίες όπως ανέφερε αρμόδια πηγή θα είναι πλήρως διαφανείς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πέσουν με αποφάσεις Δικαστηρίων.

Αναμένεται επίσης να δοθούν διευκρινίσεις για όσους θα υποβάλουν αίτηση πρόσληψης, καθότι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε ότι αφορά τα συμβόλαια, σκέψη του Υπουργείου είναι ότι θα είναι για δεκαοκτώ μήνες, ενώ θα υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης για άλλους δεκαοκτώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτινος πύργος το μεταναστευτικό-Χτίζουν με αναχωρήσεις, καταρρέει από αφίξεις

Κάθετη η Ισότητα-«Θα κάνουν και σε αυτούς ψυχομετρικά;»

Από την πλευρά του πάντως, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και διαφωνία του, για το ενδεχόμενο πρόσληψης συμβασιούχων αστυνομικών.

Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Λοϊζίδης ξεκαθάρισε πως οι θέσεις τους επί του θέματος είναι ξεκάθαρες και θα τις καταθέσουν στους βουλευτές της Επιτροπής Νομικών με γραπτό ενημερωτικό σημείωμα.

Απαριθμώντας τα προβλήματα που υπάρχουν, ανέφερε πως:

«Πρώτον, δεν ενδείκνυται για τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας να υπάρχουν συμβασιούχοι.

Δεύτερον, καμία σχέση δεν έχει η Εθνική Φρουρά με την Αστυνομία.

Τρίτο, αφού η εκπαίδευση για ειδικούς αστυφύλακες είναι μόνο για ενάμιση μήνα, ποιος ο λόγος να προσλάβουμε συμβασιούχους; Ποια θα είναι τα καθήκοντά τους;»

Παράλληλα, τόνισε ότι «από την ώρα που θα είναι συμβασιούχοι, δεν θα μπορούν να εργαστούν σε άλλα καθήκοντα όσον αφορά στο μεταναστευτικό κι αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Για παράδειγμα στα κέντρα υποδοχής, σε κέντρα που υπάρχουν αιτητές ασύλου, στη θάλασσα που έρχονται συνεχώς μετανάστες, στους χώρους κράτησης μεταναστών και λοιπά. Θα τους κάνουν κι αυτούς ψυχομετρικές εξετάσεις;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά με ελέγχους το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Θέλησε μάλιστα να στείλει και ένα μήνυμα στον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, πως «θα τον κοροϊδέψουν ότι θα ασχολούνται μόνο με την νεκρή ζώνη. Θα τους βάζουν σε άλλα καθήκοντα εντός της Αστυνομίας και θα υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα τόσο για το λόγο που προσλήφθηκαν, όσο και για το ότι οι συμβασιούχοι δεν μπορούν να κάνουν άλλη δουλειά στην Αστυνομία».

Χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες ενέργειες αλχημείες, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως είναι επικίνδυνες. «Αν στο κάτω κάτω της γραφής, θέλουν τόσο πολύ να ιδρύσουν αυτό το τμήμα, ας μην τους ονομάσουν αστυνομικούς. Ας τους ονομάσουν οτιδήποτε άλλο, εκτός από αστυνομικούς. Οι φόβοι μας είναι προφανείς, ότι τους ονομάζουν αστυνομικούς γιατί θέλουν να κάνουν αλχημείες με τα καθήκοντα της Αστυνομίας. Δεν σηκώνουν τα σώματα ασφαλείας τρίτη ονομασία εντός του αστυνομικού σώματος, δηλαδή εκτός από αστυνομικούς και ειδικούς αστυφύλακες, να έχουμε μια τρίτη κατηγορία».

Μάλιστα, υπέδειξε πως «τα μισθολογικά κριτήρια θα επηρεαστούν, όπως και τα εργασιακά δικαιώματα των υπολοίπων» και σημείωσε ότι είναι καιρός πλέον να καταλάβουμε όλοι ότι δεν πειραματιζόμαστε με τα σώματα ασφαλείας, ούτε όσον αφορά τις προσλήψεις, ούτε όσον αφορά τις κατηγορίες αυτών που δουλεύουν στην Αστυνομία και είμαστε κάθετοι».

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Βουλής θα κληθούν εξάλλου εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και των συντεχνιών των αστυνομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βουλιάζει την Κύπρο το μεταναστευτικό-Διπλασιάστηκαν οι παράτυποι μετανάστες

 

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)