Άνοιξε… πυρ στο ΥΠΑΜ για ανισότητες η Βουλή-Φωνές για αδικία στην Αστυνομία

Στον τοίχο έστησε το Υπουργείο Άμυνας, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, για ανισότητα στις προαγωγές γυναικών υπαξιωματικών, που είχαν προσληφθεί πριν από τριάντα περίπου χρόνια στο στράτευμα και οι πλείστες από τις οποίες είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, έχοντας λάβει μόλις μία με δύο προαγωγές, εν αντιθέσει με τους άνδρες συναδέλφους τους, που προάγονταν κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλουν ανισότητα προαγωγών σε Ε.Φ.-Αναμένει αποφάσεις Δικαστηρίου το ΥΠΑΜ

Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκαναν λόγο για εξόφθαλμη αδικία σε  βάρος των υπαξιωματικών και ζήτησαν επιτακτικά από το Υπουργείο Άμυνας να διορθώσουν αυτή την ανορθογραφία που δημιουργήθηκε για τα συγκεκριμένα στελέχη.

Στην τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως εξήγησε ότι έχουν γίνει δύο εκθέσεις για το θέμα, μια τον περασμένο Μάρτιο και μια τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου γίνονταν συστάσεις στο Υπουργείο, καθότι «στερήθηκαν από συγκεκριμένες γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις προαγωγής όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους». Όπως εξήγησε, η απάντηση ήταν αρνητική για συμμόρφωση, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ για το Δεκέμβρη δεν έλαβαν κάποια απάντηση.  

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ισότητας, Ιωσηφίνα Αντωνίου επισήμανε ότι η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως τα λέει όλα. «Πέρασαν τριάντα χρόνια, δημιουργήθηκαν τετελεσμένα. Δεν νοείται να προάγονται άνδρες που βρίσκονταν στην ίδια θέση, 13 χρόνια πριν τις γυναίκες».

Εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, η Χριστίνα Πετρούδη εξήγησε ότι δεν μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε τη δεδομένη στιγμή, καθότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει το Υπουργείο, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί προηγούμενο.

Από την πλευρά του, νομικός που εκπροσώπησε το ΥΠΑΜ εξέφρασε την ανησυχία του, πως εάν ικανοποιήσουν τις σειρές ’95,’96, ’97 των γυναικών υπαξιωματικών, θα αδικηθούν οι υπόλοιπες πέντε σειρές (’90, ’91, ’92, ’93 και ’98).

Ξεσπάθωσε ο δικηγόρος των υπαξιωματικών

Βάσει των κανονισμών του στρατεύματος, οι γυναίκες υπαξιωματικοί δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τον εαυτό τους στη Βουλή και ως εκ τούτου, όσες διαμαρτύρονται, εκπροσώπησε ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση του Υπουργείου, κάνοντας λόγο για αγανάκτηση από τις υπαξιωματικούς.

«Στο Δικαστήριο εκκρεμεί η άρνηση του ΥΠΑΜ να σεβαστεί την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως. Είναι κατεπείγον να λυθεί το θέμα γιατί αφυπηρέτησαν αρκετές γυναίκες και άλλες πλησιάζουν στην αφυπηρέτηση. Ζητάμε σεβασμό στην έκθεση της Επιτρόπου. Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την καταρράκωση του θεσμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση της προέδρου του Συνδέσμου υπαξιωματικών, Κάτιας Μαρκουλίδου, η οποία κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν διακρίσεις, στην Εθνική Φρουρά, λόγω των κανονισμών που υφίσταντο πριν τοπ 2017, καθότι οι γυναίκες λογίζονταν ως εθελόντριες και οι άνδρες ως μόνιμοι.

«Άνδρες έπαιρναν προαγωγή και οι γυναίκες δεν δικαιούντναν. Μια γυναίκα υπηρετούσε κανονικά, αλλά για 14 χρόνια ήταν σαν να μην υπηρετούσε. Για παράδειγμα η όγδοη σειρά (σ.σ. 1998) μονιμοποιήθηκε το 2017. Ήταν για 14+5 χρόνια λοχίες και θα πάρουν προαγωγή στα 22 χρόνια. Εγώ είμαι της πρώτης σειράς και νιώθω από τους τυχερούς γιατί μονιμοποιήθηκα στα επτά χρόνια».

Οι βουλευτές της Επιτροπής ζήτησαν διευκρινίσεις ως προς μια αναφορά που έλεγε ότι αρχικά οι γυναίκες υπαξιωματικοί θα μονιμοποιούνταν στα δύο χρόνια και στη συνέχεια αυτό άλλαξε και τα χρόνια αυξήθηκαν στα επτά, έπειτα από τροποποίηση του νόμου, το 1996.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαμαρτυρία για διακρίσεις στις προαγωγές γυναικών στην Ε.Φ. έξω από το Προεδρικό

Επικρότησαν την Αστυνομία-Τέθηκε ζήτημα με προαγωγή γυναίκας

Στο μεταξύ, οι βουλευτές επικρότησαν τη στάση που τήρησε η Αστυνομία στις προαγωγές, αφού σε αυτές υπήρχαν αρκτές γυναίκες, ενώ διερωτήθηκαν πότε θα δουν μια γυναίκα στην θέση του αρχηγού ή του υπαρχηγού του σώματος.

Παράλληλα, οι βουλεύτριες Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ρίτα Σούπερμαν και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έθεσαν θέμα για τη μη προαγωγή γυναίκας στη θέση Αστυνόμου Β’ και γιατί αντί της συγκεκριμένης επιλέχθηκαν άλλοι υποψήφιοι.

Ο βοηθός αρχηγός Χριστόφορος Μαυρομμάτης διευκρίνισε ότι υπάρχουν κριτήρια. «Δεν πιστεύω ότι δικαιούτο και δεν πήρε προαγωγή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει γυναίκα Ανώτερη Αστυνόμος Ά».

Η κ. Σούπερμαν υπέδειξε ωστόσο πως «για τη συγκεκριμένη κοπέλα, μέσα σε τόσες αναπληρώσεις που έγιναν μπορούσε να πάρει μια αναπληρωματική προαγωγή. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε αδικία».

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο