Νέες αντιδράσεις για τις προαγωγές-«Κάποιοι δεν ξέφυγαν από την καρέκλα τους...»

Νέες φωτιές στις τάξεις της Αστυνομίας άναψαν οι νέες προαγωγές, 204 στο σύνολο, ενώ μερικές μέρες νωρίτερα είχαν προαχθεί άλλοι 139, με αστυνομικούς να κάνουν λόγο για κουμπαροκρατία και επιβράβευση προσώπων που πληρούσαν τα κριτήρια, σε αντίθεση με άλλα μέλη που «κόπηκαν» λόγω έλλειψης… μέσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με την… σέσουλα οι προαγωγές στην Αστυνομία-Άλλες 204, σχεδόν 350 σε δύο εβδομάδες

Συγκεκριμένα, 111 μέλη προήχθησαν σε λοχίες και 93 αρχιαστυφύλακες θα εκτελούν καθήκοντα αναπληρωτή λοχία, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου  προήχθησαν 139 αστυνόμοι και αναπληρωτές υπαστυνόμοι.

Οι προαγωγές με την… σέσουλα έφεραν θύελλα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκο Λοϊζίδη, να θέτει άλλη μια φορά το ζήτημα των κανονισμών, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή, ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία.

Όπως αναφέρει, στον απόηχο των αντιδράσεων, «για άλλη μια φορά αυτό που λέμε είναι πως οι κανονισμοί προαγωγής πρέπει να αλλάξουν. Αυτή είναι η πεποίθηση των βουλευτών της Επιτροπής Νομικών, της ηγεσίας της Αστυνομίας και όλων των μελών του αστυνομικού Σώματος, ενώ πρέπει να καταργηθεί ο ρυθμιστικός ρόλος των πτυχίων».

Αναφορικά με τις νέες προαγωγές και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Λοϊζίδης αρχικά θέλησε να δώσει συγχαρητήρια σε αυτούς που άξιζαν και έγιναν λοχίες, ωστόσο τόνισε πως αυτό που «ξενίζει και το έχουμε αναφέρει, είναι ο τεράστιος αριθμός αναπληρωτών στην θέση του λοχία, ο οποίος είναι αλλόκοτα τεράστιο», προσθέτοντας πως είναι «ένα φρούτο, το οποίο στην Αστυνομία έχει να ευδοκίμηση πάνω από 20 χρόνια σε τέτοιο βαθμό και τα κίνητρα, να μας επιτρέψετε να πούμε, είναι αλλότρια. Ας ελπίσουμε πως όλες αυτές οι φετινές προαγωγές, από το βαθμό του Αστυνόμου Β μέχρι τον αναπληρωτή λοχία, δεν θα ακυρωθούν και πάλι από τις διαδικασίες στο Ανώτατο, λόγω νομικών σημείων».   

«Κάποιοι δεν έχουν ξεφύγει από την ζεστασιά του κλιματιστικού»

Η ηγεσία της Αστυνομίας δέχεται έντονες επικρίσεις στον απόηχο των προαγωγών, με αρκετούς να κάνουν λόγο για βόλεμα ημετέρων, ενώ σφοδρά είναι τα παράπονα που δέχεται εδώ και δύο εβδομάδες ο Κλάδος Ισότητας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συντεχνίας, «υπάρχουν αντιδράσεις εδώ και δεκαπέντε μέρες, σήμερα όμως οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες, ειδικά για τους αναπληρωτές λοχίες», ενώ παράλληλα ο κ. Λοϊζίδης θέλησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία της Δύναμης, υποδεικνύοντας πως «έχει χαλάσει η πυραμίδα και η πρώτη γραμμή τρεμοπαίζει σε ισορροπία λόγω έλλειψης απλών αστυνομικών».  

Ερωτηθείς με τι συνεπάγεται αυτό, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως «αυτό θα επιχειρησιακή στο πολύ μεγάλο βαθμό την πρόληψη, τη διερεύνηση αλλά τολμώ να πω και την επιχειρησιακή ικανότητα της πρώτης γραμμής και κάποιοι έπρεπε να προβλέψουν αυτές τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά οσονούπω».

Ο κ. Λοϊζίδης ξεκαθάρισε πως αυτό που ζητά η Ισότητα, αλλά και η πολιτεία και τα κόμματα, είναι η τροποποίηση των κανονισμών προαγωγής «χθες», ώστε να σταματήσουν οι κουμπαροκρατίες, τα ρουσφέτια και οι προαγωγές ως ανταλλαγή σε χάρες. Μακριά όλα αυτά από ένα αδιάφθορο, όπως πρέπει να είναι το Σώμα της Αστυνομίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η αστυνομική ακαδημία Κύπρου, θα πρέπει να έχει το δικό της ρόλο πλέον στις προαγωγές, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες και σαν πανεπιστημιακό ίδρυμα να υποδεικνύει πλέον ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να προάγονται και πού, μέσω των δικών της μαθημάτων και γραπτών εξετάσεων με βαθμό δυσκολίας».

Καταληκτικά, ο κ. Λοιζίδης, θέλησε να στείλει το μήνυμα πως «αυτοί που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή, αυτοί θα πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία των προαγωγών και όχι κάποιοι που δεν έχουν ξεφύγει από την καρέκλα του γραφείου τους και τη ζεστασιά του κλιματιστικού τους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα σε υποθέσεις, πήραν... προαγωγή-Καζάνι που βράζει η Αστυνομία

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας