Ανέστειλε την ποινή του ενός καταδικασθέντα για τα 645kg ναρκωτικά η Εισαγγελία

Την πρόωρη αποφυλάκιση του ενός εκ των καταδικασθένων για την μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών που απασχόλησε ποτέ τα κυπριακά Δικαστήρια, αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία. 

Πρόκειται για τον 32χρονο, ο οποίος ήταν ένας εκ των δύο αρχικά κατηγορουμένων, ο οποίος δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του και συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, κατήλθε σε συμφωνία με τις Αρχές ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του δεύτερου κατηγορούμενου αλλά και του γαμπρού του που συνελήφθη αργότερα, αναφορικά με την υπόθεση των 645 κιλών ναρκωτικών (MDMA) που εξήχθησαν από την Κύπρο για την Αυστραλία μέσα σε φουκούδες, τον Ιούνιο του 2020 και εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτια.  

Μετά τη συμφωνία, εναντίον του 32χρονου αποσύρθηκαν οι τέσσερις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες ήταν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, εξαγωγή μη ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α, παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράνομη κατοχή με σκοπό την προμήθεια, ενώ του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών μόνο για συνωμοσία. 

Ο 32χρονος, ήταν ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης της εταιρείας που εξήγαγε τις φουκούδες στην Αυστραλία και παραδέχθηκε, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν σε προηγούμενες διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίου, ότι η εταιρεία του ανέλαβε τη συσκευασία και την εξαγωγή των 200 φουκούδων, ωστόσο αρνείτο ότι γνώριζε την ύπαρξη των ναρκωτικών ουσιών σε αυτές.

Οι Αρχές, μετά το deal, μετέφεραν τον 32χρονο από τις Κεντρικές Φυλακές στον ειδικό χώρο όπου κρατούνται οι υπό προστασία μάρτυρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και του… αμπελοπουλιού το γάλα στο πρόγραμμα μαρτύρων-Πράματα και θάματα ενώπιον Δικαστηρίου

Δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο δεύτερος κατηγορούμενος, 59 ετών, παραδέχθηκε τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ενώπιον Κακουργιοδικείο, το οποίο τον καταδίκασε σε 23 χρόνια φυλάκιση. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, το Δικαστήριο, επεσήμανε στην απόφασή του πως «επρόκειτο για μια μεγάλη επιχείρηση εισαγωγής και εξαγωγής τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, όπου η Κύπρος αποτέλεσε για τους εμπόρους τον διαμετακομιστικό σταθμό και ο κατηγορούμενος είχε συντελέσει στην επίτευξη του σκοπού της όλης επιχείρησης, με ειδική αναφορά να γίνεται από το Δικαστήριο, στον ρόλο του εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, η υπόθεση αφορά στη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών που απασχόλησε ποτέ τα κυπριακά Δικαστήρια και, συνεπώς, τη σοβαρότερη μέχρι τώρα κυπριακή υπόθεση που σχετίζεται με ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μετά την καταδίκη του 59χρονου, η Νομική Υπηρεσία, ανέστειλε την ποινή του 32χρονου και ως εκ τούτου ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος πριν την ολοκλήρωση της ποινής του. 

Στο μεταξύ, η υπεράσπιση του 59χρονου, που εκπροσωπείται από το δικηγορικό ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ & ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΔΕΠΕ, προσφεύγει στο Ανώτατο ασκώντας έφεση επί της ποινής του και θέτοντας θέμα άνισης επιβολής του Νόμου. Θέση του 59χρονου, είναι πως ενώ ο ρόλος και των δύο ήταν ο ίδιος, και εξίσου ενεργός, και τα αδικήματα κοινά, εντούτοις υπήρξε τεράστια απόκλιση μεταξύ της ποινής που επιβλήθηκε στους δύο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθειρξη 23 ετών στον 59χρονο για τα ναρκωτικά στις φουκούδες

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου