Και του… αμπελοπουλιού το γάλα στο πρόγραμμα μαρτύρων-Πράματα και θάματα ενώπιον Δικαστηρίου

Πράματα και θάματα καταγγέλθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στη δίκη του Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση διακίνησης ενάμιση κιλού κοκαΐνης, ενώ για την ίδια υπόθεση είχαν καταδικαστεί άλλα δύο πρόσωπα, τα οποία ωστόσο στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μάρτυρες κατηγορίας και τέθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισαν τις πόρτες στη δίκη Ζαβράντωνα, μέσω... τεχνολογίας η κατάθεση μάρτυρα

Ανάμεσα σε αυτούς και ο 34χρονος Μάριος Γεωργίου, άλλως «Μαριούθκιας», ο οποίος δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2021, και ως εκ τούτου, η μαρτυρία του - πριν το θάνατο του - πλέον δεν αποτελεί αντικείμενο δίκης, όπως αποφάσισε το Δικαστήριο.

Ο «Μαριούθκιας», όπως και ο 23χρονος κουνιάδος του, δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί για την εν λόγω υπόθεση, με την Αστυνομία όμως να τους χρησιμοποιεί ως μάρτυρες, ώστε να καταθέσουν εναντίον του Ζαβράντωνα. Εξού, και η ποινή που τους επιβλήθηκε για την υπόθεση ήταν χαμηλή σε σχέση με την ποσότητα της κοκαΐνης, με τον 23χρονο να καταδικάζεται το 2020 σε έξι χρόνια φυλάκιση και τον «Μαριούθκια» σε δύο χρόνια φυλάκιση. 

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε ενώπιον Κακουργιοδικείου ο 23χρονος, ο οποίος μεταξύ άλλων, ενέπλεξε τον κατηγορούμενο σε κοντραμπάντο ναρκωτικών μεταξύ Ζαβράντωνα και «Μαριούθκια», ισχυριζόμενος πως είπε ψέματα για το ρόλο του δολοφονηθέντος ενώπιον Δικαστηρίου, γιατί φοβόταν. 

Ο μάρτυρας δέχθηκε ριπή ερωτήσεων από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στην ημερομηνία παράδοσης των ναρκωτικών στον κατηγορούμενο, με τον δικηγόρο να του υποδεικνύει πως κατά την ημερομηνία που αναφέρει, ο Ζαβράντωνας είχε συλληφθεί και τελούσε υπό κράτηση. 

Παράλληλα, η υπεράσπιση υπέδειξε πως δεν έγιναν οι απαραίτητες έρευνες από πλευράς Αστυνομίας σε ότι αφορά κάποιους ισχυρισμούς του, παραπέμποντας στην αναφορά για όχημα πορτοκαλί που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, το οποίο ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, είχε βαφτεί από το 2018 μαύρο και μάλιστα ο ιδιοκτήτης του διώχθηκε ποινικά γιατί παρέλειψε να το δηλώσει, όπως προνοεί η νομοθεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μη αποδεκτή η μαρτυρία «Μαριούθκια» στην δίκη Ζαβράντωνα

Έκαναν αίσθηση τα... αμπελοπούλια 

Πέραν από την μαρτυρία του 23χρονου και την αντεξέταση του, αυτό που έκανε αίσθηση κατά την ακροαματική διαδικασία, ήταν η κατάθεση τεκμηρίων από την διαβίωση μαρτύρων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της Αστυνομίας και κρατούνται εκτός φυλακών. 

Η υπεράσπιση κατάθεσε συνομιλίες του 23χρονου με πρόσωπο, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να καταθέσει στη δίκη, κατά τις οποίες φαίνεται να αντάλλαζαν μηνύματα μέσω εφαρμογών, με τον μάρτυρα να αρνείται ότι έχει στην κατοχή του κινητό. 

Όταν του υποδείχθηκαν φωτογραφίες, που απέστειλε ο ίδιος, και στις οποίες απεικονίζεται ένα πρόσωπο να τρώει αμπελοπούλια και να φωτογραφίζεται στο κρεβάτι του, παραδέχθηκε πως το πρόσωπο στις φωτογραφίες είναι ο ίδιος, ισχυριζόμενος ωστόσο πως ο λογαριασμός χρησιμοποιείται και από συγγενικό του πρόσωπο. 

Η υπεράσπιση ανέφερε από την πλευρά της, πως κατά το δεδομένο χρόνο που αποστάλθηκαν τα μηνύματα και οι φωτογραφίες, ο μάρτυρας βρισκόταν στα σπιτάκια που βρίσκονται οι υπό προστασία μάρτυρες της Αστυνομίας, ενώ υπέδειξε πως ο παραλήπτης των μηνυμάτων αναμένεται να καταθέσει ενώπιον Δικαστηρίου, ως μάρτυρας υπεράσπισης. 

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα... αμπελοπούλια, αφού προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η φωτογραφία στην οποία ο μάρτυρας απεικονίζεται πάνω από την κατσαρόλα, να τρώει αμπελοπούλια, ενώ σε άλλη φωτογραφία, φαίνεται ένα πιάτο γεμάτο αμπελοπούλια, χοντρό αλάτι, ένα πιάτο χοιρομέρι, ξιδάτα και διάφορα άλλα. Ο μάρτυρας, στην υπόδειξη των φωτογραφιών, ανέφερε πως δεν ήταν δικά του τα αμπελοπούλια.  

Επίσης, η υπεράσπιση αναφέρθηκε και στην συγκατοίκηση του 23χρονου με άλλο μάρτυρα, ο οποίος είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην δεύτερη υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο Ζαβράντωνας, με τον δικηγόρο να υποδεικνύει πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται. 

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 17 Δεκεμβρίου με την κατάθεση άλλων μαρτύρων. 

Εκτεθειμένη η Αστυνομία  

Τα όσα αποκαλύφθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία αναμφίβολα εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Αστυνομία, η οποία καλείται να δώσει απαντήσεις. 

Οι υπό προστασία μάρτυρες, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Αστυνομίας, είναι - ή θα έπρεπε να είναι - υπό το καθεστώς των καταδίκων και ως εκ τούτου, με βάση τα όσα κατατέθηκαν, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν γίνεται οποιοσδήποτε έλεγχος και πώς γίνεται να έτρωγαν μέχρι και... αμπελοπούλια.   

Υπενθυμίζεται πως καταγγελίες για το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων είχαν προβεί οι υπόδικοι, οι οποίοι σε δημόσια επιστολή τους είχαν αναφέρει: «Ας στρέψει επιτέλους η Αστυνομία και λίγο τα μάτια της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, που βρίσκεται σε χώρο εκτός των φυλακών και εξουσία ασκεί η Αστυνομία (ΥΚΑΝ), πόσα εγκλήματα γίνονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως δολοφονίες, διακινήσεις ναρκωτικών, αλλά και ψευδορκίες από αλά καρτ μάρτυρες με την πολυτέλεια των κινητών τους τηλεφώνων, με τη δική τους ανοχή και άδεια και με τις διάφορες ανέσεις που τους παρέχονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δολοφονίες από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων με την άδεια της Αστυνομίας»

Δειτε Επισης

Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό