Λαμβάνουν αποφάσεις για μεταναστευτικές ροές, κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο

Στο απροχώρητο έχει φθάσει η κατάσταση με τη μαζική άφιξη μεταναστών στο νησί μας, τόσο από την πράσινη γραμμή, όσο και από τη θαλάσσια περιοχή με σκάφη αλλά ακόμη και μέσα σε κοντέινερ από το λιμάνι. Οι μεγάλες ροές μεταναστών, φέρνουν τεράστιο πονοκέφαλο και γι' αυτό τον λόγο πρόκειται να ανέβει τον λόφο του Προεδρικού με εισηγήσεις και μέτρα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη και στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Μεταφορών, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, με σκοπό την επίλυση του τεράστιου προβλήματος των ροών που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα το νησί μας.

Πρόβλημα το οποίο διαφαίνεται και μέσα από τους αριθμούς, καθώς μόνο τον Οκτώβριο, οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει τους 1800, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών να φτάνει παράνομα από την πράσινη γραμμή, ενώ λόγω των αυξημένων ροών τα Κέντρα Φιλοξενίας έχουν γεμίσει ασφυκτικά. 

Αλγεινή εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι χθες στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας, «Πουρνάρα», βρίσκονταν 2400 μετανάστες, ενώ η χωρητικότητά του είναι για μόλις 850 άτομα. Επίσης, στο χώρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, η πληρότητά είναι στο 85-90%, κάτι που μεταφράζεται σε 290 άτομα, ενώ λόγω των μεταναστών πρόβλημα υπερπληθυσμού παρουσιάζουν και οι Κεντρικές Φυλακές, όπου κρατούνται περίπου 200 αλλοδαποί, γεγονός που εκτόξευσε τους κρατούμενους στους 800 αριθμός ο οποίος θεωρείται ρεκόρ. Σημειώνεται ότι στις φυλακές μπορούν να κρατούνται μέχρι 424 άτομα. 

Καθοριστικής σημασίας η σύσκεψη 

Η σύσκεψη στο Προεδρικό κρίνεται καθοριστικής σημασίας, αφού θα ληφθούν αποφάσεις που θα βάζουν φρένο στις μεταναστευτικές ροές, με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, σε δηλώσεις του στον REPORTER, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού πλέον έχουμε και την είσοδο μεταναστών μέσω κοντέινερ. 

«Η σύσκεψη στο Προεδρικό, είναι πάρα πολύ σημαντική, ιδιαίτερα μετά τα όσα έλαβαν χώρα τη Δευτέρα που είχαμε για πρώτη φορά άφιξη μεταναστών μέσα σε κοντέινερ, αλλά και άλλους από την πράσινη γραμμή και άλλους με σκάφος από τη Συρία», ανέφερε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως «στο Πουρνάρα δημιουργούν σειρές για να κάνουν εγγραφές και ενώ είναι χωρητικότητας 850 ανθρώπων, ψες έφθασαν τους 2400.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, «η κατάσταση είναι απελπιστική και ετοιμαζόμαστε να ζητήσουμε έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι οικονομική βοήθεια, αλλά βοήθεια διαχείρισης του προβλήματος και της κατάστασης που επικρατεί, διότι κυριολεκτικά είναι εκτός ελέγχου. Είμαι με την ελπίδα ότι θα ληφθούν αποφάσεις μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα άφιξη μεταναστών στη Λεμεσό-Μεταφέρθηκαν σε περιοχή των Βρετανικών Βάσεων

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Συγκεκριμένα μέτρα και εισηγήσεις για την εξάλειψη του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, πρόκειται να καταθέσει στο τραπέζι του Προεδρικού, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Μεταξύ άλλων, θα είναι η εισαγωγή τεχνολογικών μέτρων για θέματα επιτήρησης ιδιαιτέρως της πράσινης γραμμής, όπως είναι οι κάμερες και τα συρματοπλέγματα. 

Σημειώνεται ότι η πράσινη γραμμή είναι μήκους 184 χιλιομέτρων και αναντίρρητα, δεν μπορεί να ελεγχθεί τόσο εύκολα, με τον κ. Νουρή, να σημειώνει ότι «ενώ έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές είτε μέσω των εικονικών φοιτητών , είτε μέσω των εικονικών γάμων, είτε ακόμα  τις θαλάσσιες ροές, εντούτοις αχίλλειος πτέρνα παραμένει η πράσινη γραμμή. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να εντατικοποιήσουμε τη φύλαξη της πράσινης γραμμής ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κτύπησαν κόκκινοι οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο δίμηνο-Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο

Απώτερος στόχος επίσης, είναι το κλείσιμο όλων των σημείων απ' όπου εισέρχονται οι μεταναστευτικές ροές, με τον κ. Νουρή να υπογραμμίζει ότι θα παρθούν όλα τα μέτρα, «όπως ανάλογα μέτρα παίρνονται και στα χερσαία εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως πχ. στη Λιθουανία και την Πολωνία, όπου εκεί υπάρχει εντονότατη ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ακριβώς που ευελπιστούμε να δούμε να εφαρμόζεται και να γίνεται πράξη και στην περίπτωση της Κύπρου».  

Επίσης, αίτημα της Κύπρου είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των επιστροφών και πρόκειται να διεκδικηθεί η σύναψη διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες. Ο κ. Νουρής εξήγησε πως έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στην τελευταία χρονιά, η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχονται από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής. «Και επειδή είναι καλά γνωστό ότι οι πλείστες από τις χώρες αυτές ήταν γαλλόφωνες αποικίες, έχω ζητήσει από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, και απεδέχθη, να συνδράμει με βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να διανοιχθεί ένας διάλογος με αυτές τις χώρες, πρόσθεσε.  Στόχος είναι να υλοποιηθούν εθελούσιες επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών, προερχόμενων από αυτές τις χώρες, οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί».

Η Κύπρος το 2021 συγκεκριμένα είχε 8.500 απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε αιτητές, αλλά την ίδια ώρα μπόρεσε να επιστρέψει λιγότερους από 1.100, γιατί πάρα πολύ απλά, όπως εξήγησε ο κ. Νουρής, «δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mayday Νουρή για μεταναστευτικές ροές, όλο και αυξάνονται-Τρύπα η Πράσινη Γραμμή

  

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ