Για τους λίγους την πλήρωσαν... 100 αστυνομικοί-Χαστούκι στο Συμβούλιο Προσλήψεων

Υποψήφιους αστυνομικούς δύο ταχυτήτων φαίνεται ότι δημιούργησαν οι ψυχομετρικές εξετάσεις που έγιναν το 2020, για πρόσληψη μελών της δύναμης, με αποτέλεσμα αυτές να πέσουν στο Διοικητικό Δικαστήριο και εκατό αστυνομικοί και πυροσβέστες, που άφησαν τις δουλειές τους για να λάβουν καθήκοντα στην Αστυνομία να βρίσκονται στον… αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα εκατό προσλήψεις στην Αστυνομία-Ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο

Στην απόφασή του το Δικαστήριο, που εξέτασε τις προσφυγές αιτητών που επιθυμούσαν να προσληφθούν στην Αστυνομία (σ.σ. εκπροσωπήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο του Γεώργιου Καραπατάκη), αναφέρεται στο Συμβούλιο Προσλήψεων, το οποίο όπως φαίνεται τα έκανε… μαντάρα με την απόφασή του να επιτρέψει σε δεκατέσσερα άτομα να μην δώσουν ψυχομετρικές εξετάσεις, αφού τις είχαν περάσει σε προηγούμενες εξετάσεις.

Η συγκεκριμένη απόφαση, ένα χρόνο μετά, δικαίωσε όσους προσέφυγαν στο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα πλέον το μπαλάκι να πέφτει στη Νομική Υπηρεσία και στην ηγεσία την Αστυνομίας, που καλούνται να εξεύρουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται, αφού πέραν του γεγονότος ότι εκατό άτομα μένουν χωρίς δουλειά, μεγαλώνει και το πρόβλημα της υποστελέχωσης, έως ότου γίνει η αντικατάστασή τους.

Το Δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφασή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στις ψυχομετρικές εξετάσεις συμμετείχαν 141 άτομα, εκ των οποίων οι 107 πέτυχαν και υπόλοιποι απέτυχαν. Επίσης, 13 υποψήφιοι πιστώθηκαν με επιτυχία στις ψυχομετρικές εξετάσεις, παρότι δεν είχαν λάβει μέρος σε αυτές, αφού συμμετείχαν σε προηγούμενη διαδικασία για πλήρωση θέσεων ειδικών αστυνομικών.

«Οι υποψήφιοι μειώθηκαν στους 120, δύο απέσυραν το ενδιαφέρον τους, άλλοι τέσσερις απέτυχαν στις αθλητικές δοκιμασίες και οι υποψήφιοι ανήλθαν σε 114. Οι 112 από τους 114 υποβλήθηκαν σε νάρκοτέστ με αρνητικό αποτέλεσμα. Εξ αυτών, τέσσερις υποψήφιοι για διαφορετικούς λόγους δεν συμπεριλήφθηκαν στον Πίνακα Διοριστέων, με αποτέλεσμα να παραμείνουν 110 υποψήφιοι στον Πίνακα που καταρτίστηκε», αναφέρει η απόφαση.

Καίει το Συμβούλιο Προσλήψεων

Το Δικαστήριο, αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης στο Συμβούλιο Προσλήψεων, το οποίο τον Φεβρουάριο του 2020 εξέτασε το ζήτημα κατά πόσον οι ειδικοί αστυνομικοί που προσελήφθησαν στις 17 Φεβρουαρίου 2020 και είχαν περάσει τις ψυχομετρικές εξετάσεις που διεξήχθησαν για αυτές τις θέσεις, θα έπρεπε να παρακαθίσουν εκ νέου στις ίδιες εξετάσεις που προγραμματίζονταν για σκοπούς πρόσληψης.

«Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίας, ημερομηνίας 19/2/2020, το Συμβούλιο Προσλήψεων αποφάσισε κατά πλειοψηφία, όπως οι υποψήφιοι αυτοί (δεκατέσσερις στο σύνολο, όπως εκεί αναφέρεται, μην κληθούν στις ψυχομετρικές εξετάσεις», σημειώνει το Δικαστήριο.

Υποδεικνύει εξάλλου πως, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δύο διαδικασίες πρόσληψης αστυνομικών/πυροσβεστών αφενός και ειδικών αστυνομικών αφετέρου, συνιστούν δύο ξεχωριστές διαδικασίες που οδηγούν στη λήψη απόφασης με βάση άλλο κανονιστικό πλαίσιο. Και οι δύο διορισμοί προβλέπονται στις πρόνοιες του περί Αστυνομίας Νόμου, ως αυτός έχει τροποποιηθεί, στη βάση όμως ξεχωριστής διαδικασίας που προβλέπεται σε διαφορετικά άρθρα, ήτοι στις διατάξεις των άρθρων 17 και 39 αντίστοιχα, στη βάση της διαδικασίας που καθορίζεται στους ειδικούς κανονισμούς στους περί Αστυνομίας κανονισμούς, ως αυτοί έχουν τροποποιηθεί αφενός και στους περί ειδικών αστυνομικών, ως αυτοί έχουν τροποποιηθεί, αφετέρου».

Όπως τονίζει το Δικαστήριο, «παράνομα και έξω από τις πρόνοιες του κανονιστικού νομοθέτη, το Συμβούλιο Προσλήψεων αποφάσισε να θεωρήσει επιτυχόντες υποψήφιους 14 πρόσωπα τα οποία είχαν επιτύχει σε άλλη ψυχομετρική εξέταση, για σκοπούς πλήρωσης άλλων θέσεων, σε άλλη διαδικασία».

Αυτό, χαρακτηρίζεται στην απόφαση ως εξωνομικό, κατά παράβαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης, καθώς επίσης και του δίκαιου και ίσου μέτρου κρίσεως των υποψηφίων.

Το Συμβούλιο Προσλήψεων, αναρμόδια, τονίζει το Δικαστήριο, «αποφάσισε την πίστωση στους συγκεκριμένους υποψήφιους που αρμοδιότητα διεξαγωγής έχει η συσταθείσα προς τούτο Επιτροπή, στη βάση των διατάξεων του κανονισμού, ως έχουν τροποποιηθεί, αφού η αρμοδιότητα του Συμβούλιο Προσλήψεων, καθορίζεται περιοριστικά, στα όσα προδιαγράφονται στις πρόνοιες του κανονισμού και δεν δύναται να επιλαμβάνεται ζητημάτων πέραν όσων ρητά του ανατίθενται».

«Πέρα από παράνομη, παραβιάζει το ίσιο μέτρο κρίσεως»

Μάλιστα, το Δικαστήριο τονίζει εμφατικά ότι η εμπλοκή του Συμβουλίου Προσλήψεων, από τη μια σε ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του και από την άλλη σε αυθαίρετη πίστωση επιτυχίας στις ψυχομετρικές εξετάσεις υποψηφίων που έλαβαν μέρος σε άλλη διαδικασία, ότι «πέραν του ότι είναι παράνομη, παραβιάζει και το ίσο μέτρο κρίσεως που πρέπει να υφίσταται σε σχέση με όλους τους υποψηφίους και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αυτής καθ’ αυτής της εξέτασης, σε σχέση με τα συγκεκριμένα πρόσωπα».

Εντοπίζει ακόμα ότι, «δεν έχει γίνει επίκληση εκ μέρους των καθ’ ων η αίτηση, ούτε της ύπαρξης δυνατότητας εκ της ειδικής νομοθεσίας, για τη συμμετοχή μελών σε συνεδρίες συλλογικών οργάνων, μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά ούτε και είναι δυνατή η επίκληση των όσων προνοούνται στις διατάξεις του γενικότερου νόμου, περί δυνατότητας συμμετοχής μελών συλλογικών οργάνων σε συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού ο τροποποιητικός νόμος, τέθηκε σε ισχύ μεταγενέστερα της επίδικης συνεδρίας. Παρατηρώ πρόσθετα πως ούτε το μέλος χχχχχ λογίστηκε ως παρόν μέλος, έτσι ώστε να νομιμοποιείται να ψηφίζει».

Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσει το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται στην απόφαση σε σχέση με τις ψυχομετρικές εξετάσεις, ήταν κατά πόσον «παρείχετο εκ των κανονιστικών διατάξεων η ευχέρεια και η δυνατότητα της Επιτροπής, να αναθέσει το έργο σε ιδιωτική εταιρεία, σε συνάρτηση με την ερμηνεία που πρέπει να δοθεί στον όρο “διεξάγονται από Επιτροπή”.

Κανονιστικού νομοθέτη ρητώς, η δυνατότητα ανάθεσης της διεξαγωγής τους στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τέτοια όμως δυνατότητα, ανάθεσης της διεξαγωγής, δεν επιτρέπεται, ούτε προνοείται στις διατάξεις του Κανονισμού».

Κρίνεται, σημειώνει το Δικαστήριο, «πως ο Κανονιστικός νομοθέτης, διαχώρισε τις περιπτώσεις που είναι δυνατή η ανάθεση του έργου που δίδεται σε μια έκαστη Επιτροπή/Συμβούλιο σε άλλο πρόσωπο. Δεν θεωρώ πως υπήρχε απουσία θεσμοθετημένης διαδικασίας, έτσι ώστε η Επιτροπή να δύναται να επιλέξει την ανάθεση του έργου της σε τρίτο πρόσωπο, ιδίως τη της στιγμή που τα μέλη που αποτελούσαν αυτήν, ήταν εξειδικευμένα, αφού αυτή απαρτίζετο από δύο κλινικούς ψυχολόγους και ένα ψυχίατρο».

Καταλήγοντας, το Δικαστήριο συμφώνησε με τη θέση του συνήγορου των αιτητών, πως τα ψυχομετρικά τεστ, διεξήχθησαν από αναρμόδιο όργανο, λαμβάνοντας υπόψη πως η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο, υποδοκεινύοντας πως, αρκέστηκε σε απλή επικύρωση των αποτελεσμάτων που είχαν δοθεί από την ιδιωτική εταιρεία.

«Παρανομία εντοπίζω και στη σειρά των εξετάσεων που ακολουθήθηκε, αφού στη διαδικασία των ψυχομετρικών τεστ συμμετείχε αριθμός υποψηφίων, 21 στο σύνολο, οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους δεν είχαν ολοκληρώσει τη δοκιμασία των αθλητικών εξετάσεων. Η συμμετοχή των υποψηφίων αυτών, είχε ως αποτέλεσμα τον συνυπολογισμό της βαθμολογίας τους, για τον καθορισμό του κριτηρίου αποκλεισμού».

Εξηγεί ακόμα ότι η σειρά των εξετάσεων των υποψηφίων για να προσληφθούν, γίνεται με τρόπο που η επιτυχία στην πρώτη, είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη.

«Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως το κριτήριο αποκλεισμού σε σχέση με τις ψυχομετρικές εξετάσεις αποτέλεσε βαθμολογία σε συνάρτηση με το σύνολο των εξεταζόμενων υποψηφίων, καταλήγω πως εσφαλμένα έλαβαν μέρος στη διαδικασία των ψυχομετρικών εξετάσεων, υποψήφιοι που δεν είχαν υποβληθεί σε αθλητικές δοκιμασίες, των οποίων μάλιστα η βαθμολογία λήφθηκε υπόψη για τον καθορισμό του μέσου όρου επιτυχίας».

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δικαστηρίου, έφερε μεγάλη αναστάτωση στους εκατό αστυνομικούς και πυροσβέστες, που άφησαν τις δουλειές τους για να προσληφθούν στην Αστυνομία και πλέον μένουν άνεργοι. Κανένα από τα εκατό άτομα δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου ανέφερε ότι, «εμείς παραλάβαμε ανεπίσημα την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Θα την μελετήσουμε, θα δούμε τι ακριβώς προκύπτει και με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, θα δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Τόνισε εξάλλου πως «είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, αφού αφορά εκατό αστυνομικούς. Θα μελετήσουμε την απόφαση και θα δούμε τι θα προκύψει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο