Δείχνουν δικηγόρους σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών-Αιχμές και για οργανώσεις

Μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και γενικότερα το κράτος, με ξένους εργάτες που έρχονται στην Κύπρο για να δουλέψουν και τελικά καταλήγουν να γίνονται αιτητές ασύλου, αφήνοντας στα… κρύα του λουτρού τους εργοδότες τους, οι οποίοι δυσκολεύονται να μαζέψουν τις σοδειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές καταγγελίες στη Βουλή-Στοίβαγμα μεταναστών, αιμομιξίες και παρενοχλήσεις

Στην Ad Hoc Eπιτροπή για το Δημογραφικό Πρόβλημα, στην οποία ενεγράφη το θέμα προς συζήτηση, ακούστηκαν καταγγελίες για κυκλώματα, στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι και οργανώσεις, που παρακινούν τους εργάτες να κάνουν αίτηση για άσυλο, ενώ αφέθηκαν αιχμές και για εμπλοκή πολιτικών κομμάτων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης, αυτές οι ενέργειες δυσκολεύουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού και επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία.

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές συμφώνησαν ότι προκύπτει πρόβλημα ελέγχου της κατάστασης, η οποία χαρακτηρίζεται έκρυθμη και χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων, για επίλυσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, το πρώτο ενιάμηνο του 2021, έφθασαν στην Κύπρο ως εργάτες συνολικά 642 πρόσωπα, οι πλείστοι από τους οποίους ήταν από την Αίγυπτο, την Ινδία και το Νεπάλ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στο παρελθόν αυτοί οι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι.

Ζήτησαν διευκρινίσεις για το καθεστώς

Αφού οι βουλευτές κατήγγειλαν περιπτώσεις που γνωρίζουν οι ίδιοι και οι οποίες αφορούν πρόσωπα που έφθασαν στην Κύπρο ως εργάτες και στη συνέχεια έφυγαν από τους εργοδότες τους, ζητώντας άσυλο και δουλεύοντας παράνομα, ζήτησαν διευκρινίσεις από τους καλεσμένους, για το τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, εάν κάποιος εγκαταλείψει τον εργοδότη του, γίνεται άμεση αντικατάστασή του, χωρίς πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα δεν επιτρέπεται σε κάποιον που φεύγει από ένα εργοδότη, να πάει σε κάποιον άλλο.

Απαντώντας στην εκπρόσωπο του Υπουργείου, ο κ. Παπαγιάννης ξεκαθάρισε ότι αυτό γίνεται παράνομα, αφού δεν υπάρχει έλεγχος.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε εστιατόριο που γνωρίζει, εργάζονταν πέντε άτομα στην κουζίνα και τρεις απ’ αυτούς είναι παράνομοι. «Μόλις πήγε για έλεγχο η Αστυνομία, έφυγαν από την πίσω πόρτα», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς υπέβαλε ερωτήματα στους αρμόδιους να απαντήσουν για το κατά πόσον αληθεύει ότι το τελευταίο διάστημα έρχονται άτομα μαζικά από το Σουδάν που έχει εγκαταστήσει βάση η Τουρκία, αλλά και τι ισχύει με το επάγγελμα των ντελιβεράδων.

Έντονοι Τρυφωνίδης-Κουλίας

Έντονοι ήταν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ο κ. Κουλίας ξεσπάθωσε λέγοντας πως «τις κόκκινες γραμμές τις έχουμε υπερβεί προ πολλού και με την παθητική ανοχή μας υπερβήκαμε τα όρια και πρέπει να λάβουμε πραγματικά μέτρα».

Όπως είπε, «κάνει κάποιος αίτηση για άσυλο, ώστε να απολαμβάνει τα δικαιώματα. Αν δεν τους αρέσει εκεί που δουλεύουν, να πηγαίνουν στη χώρα τους και επιστρέφουν όταν βρουν νέο εργοδότη».

Από την πλευρά του, ο κ. Τρυφωνίδης αφού πρώτα εξέφρασε το σεβασμό του προς όλα τα μέλη της Επιτροπής, τόνισε πως δεν θα ξαναέρθει «εάν δεν βρεθούν ενώπιον της Επιτροπής οι πολιτικοί προϊστάμενοι, οι οποίοι πρέπει να έρθουν με λύσεις. Εάν δεν έρθουν, ζητήσουμε σύσσωμοι τις παραιτήσεις τους».

Τέλος, από πλευράς αγροτικών οργανώσεων, ακούστηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, με τον γενικό γραμματέα του Παναγροτικού Αναστάση Γιαπάνη να καταγγέλλει ότι και ο ίδιος γνωρίζει οργανώσεις οι οποίες «πετούν καροτούι», όπως είπε χαρακτηριστικά στους εργάτες μόλις φθάσουν στην Κύπρο, για να μην πάνε στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, αλλά να κάνουν αίτηση για άσυλο, αφού εκεί είναι περισσότερα τα λεφτά, υπέδειξε.

Παράλληλα, υπήρξαν και καταγγελίες ότι υπάρχουν αγρότες που πληρώνουν 50 ευρώ τη μέρα για υπαλλήλους τους, που έφυγαν από την εργασία, ποσό που είναι δυσβάσταχτο γι’ αυτούς.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι δημιουργείται πρόβλημα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους αφού επωμίζονται έξοδα για να φέρουν αυτούς τους εργάτες στην Κύπρο και στη συνέχεια τους εγκαταλείπουν και αναγκάζονται να ψάχνουν για εργατικό δυναμικό.

Είπε επίσης ότι πρόβλημα δημιουργείται και στις υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης αφού έχουν να διαχειριστούν αρκετές αιτήσεις ασύλου. Ταυτόχρονα, είπε, τέθηκε και το θέμα της παράνομης εργοδότησης αιτητών πολιτικού ασύλου χωρίς να καλύπτονται από οποιαδήποτε ασφάλιση.

«Πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας από πλευράς αστυνομίας και αρμοδίων υπηρεσιών, στην πάταξη της παράνομης εργοδότησης, αλλά και στην γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και των προσφυγών μετά την απόρριψη», είπε.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε με τη σειρά του ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1959, οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αιτηθεί πολιτικού ασύλου, γεγονός που εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι οξύνοντας το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο και καταστροφικό να έρχονται αρχικά ως οικονομικοί μετανάστες με κανονικές άδειες εργασίας από μη εμπόλεμες χώρες όπως Αίγυπτο, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Ινδία κλπ και αμέσως να αιτούνται πολιτικό άσυλο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στον αγροτικό τομέα όπου απασχολείται η πλειοψηφία των ξένων εργατών.

Ενώ οι πλείστες αυτών των αιτήσεων απορρίπτονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε, η διαδικασία των εφέσεων τους στο πολιτικό Δικαστήριο παίρνει πολλά χρόνια.

Κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία να δώσουν νομική λύση ούτως ώστε να υπερπηδηθεί αυτό το μεγάλο εμπόδιο της Σύμβασης της Γενεύης για να διευκολυνθεί τόσο η λειτουργία των Υπηρεσιών του κράτους αλλά και να διαχωρίσουν και να βοηθήσουν τους πραγματικούς αιτητές πολιτικούς ασύλου.

Σημειώνεται ότι στην επόμενη συνεδρία, θα κληθούν να παραστούν μεταξύ άλλων η υπουργός Δικαιοσύνης, η υπουργός Εργασίας, ο υπουργός Εσωτερικών και ο Αρχηγός Αστυνομίας για να δώσουν εξηγήσεις στα ερωτήματα των βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον