Θύματα ασυνεννοησίας και ολιγωρίας οι τέσσερις εργάτες-Σήμερα οι νεκροτομές

Οι νενομισμένες νεκροτομές στις σορούς των άτυχων θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, που προσπαθούσαν μάταια να γλιτώσουν από τις φλόγες, διενεργούν το πρωί οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου. 

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, όταν ο εργοδότης τους, τους είπε να εγκαταλείψουν το μέρος, έψαχναν για διαφυγή και σε κάποιο σημείο του δρόμου στην Οδού, έχασαν τον έλεγχο του οχήματος του, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και να ακινητοποιηθεί. Στη συνέχεια, οι άτυχοι εργάτες, 35, 29, 28 και 24 ετών, άρχισαν να τρέχουν πεζοί, ωστόσο περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο, περίπου 500 μέτρα μακριά από το όχημα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελευταία δραματικά λεπτά των τεσσάρων θυμάτων-Ο εργοδότης τους στον REPORTER

Όπως περιέγραψε ο εργοδότης τους στον REPORTER, «το πρόγραμμα για τα θύματα έλεε ότι θα έφευγαν γύρω στις τέσσερις να πάνε προς ένα άλλο χωράφι από το σπίτι που εμέναν για να μαζέψουν ντομάτες. Οπότε όταν είδα τον καπνό έπιασα τους τηλέφωνο. Μόλις είδαμε τη φωτιά εμείς, πιστεύαμε ότι ήταν Αρακαπά. Πιάνω τον τηλέφωνο και μου λέει ‘μάστρο, απέναντι παζάρι που είναι ο Σύνδεσμος Φθαρτεμπόρων’. Η φωτιά ήταν δεξιά του ποταμού προς τον Αρακαπά και μόνο εκεί στον Σύνδεσμο είχε μια εστία φωτιάς. Τους λέω εντάξει εννοείται δεν θα πάμε κάτω να μαζέψουμε ντομάτες, βάρτε τη ψεκαστήρα στο αυτοκίνητο, βάρτε και 500 λίτρα νερό και ελάτε χωριό. Εντωμεταξύ, μέχρι να κλείσουμε το τηλέφωνο, η φωτιά ήταν πάνω στη μούττη του βουνού απέναντι. Μετά ξανά πιάνω τους τηλέφωνο κατά τις 4:30, και μου λέει ‘μάστρε φωτιά βορκά’. Ο βορκάς είναι από την άλλη πλευρά, εκεί που θα πήγαιναν να μαζέψουν ντομάτες και 'φεύγω τωρά' λέει μου, πάω χωριό. Προσέχετε τους λέω μέσα στον δρόμο, γιατί μπορεί να βρείτε φωτιές, διότι ήταν απίστευτη η ταχύτητα της φωτιάς. Τους ξανά πήρα τηλέφωνο μετά, ήταν ανοικτό το τηλέφωνο, αλλά δεν τους άκουγα, δεν άκουγα τίποτα. Μετά τους ξανά πήρα, αλλά δεν μου απαντούσαν. Η τελευταία μου κουβέντα ήταν αν βρείτε φωτιά, κατεβείτε από το αυτοκίνητο και βρείτε περβόλι καθαρό. Είχε μείνει για ένα λεπτό ανοικτό το τηλέφωνο στην τελευταία κλήση και δεν άκουγα τίποτα, μετά δεν μου ξανά απάντησαν ποτέ…».

Το όχημα των θυμάτων εντοπίστηκε το βράδυ του Σαββάτου από φίλους τους που τους έψαχναν, ενώ οι σοροί τους βρέθηκαν απανθρακωμένες το πρωί της Κυριακής. Κατά τη σημερινή νεκροτομή, αναμένεται να ληφθούν δείγματα για να ταυτοποιήσουν τα θύματα με DNA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήταν ανοικτό το τηλέφωνο και δεν άκουγα τίποτα... Mετά δεν ξανά απάντησαν ποτέ»

Πολλά ερωτήματα

Την ίδια ώρα, σωρεία ερωτημάτων προκύπτουν από τον τρόπο διαχείρισης της πυρκαγιάς και τις οδηγίες που δόθηκαν για εκκένωση των χωριών, με τους κάτοικους της Οδού να εξαπολύουν πυρά κατά των αρμοδίων, καταγγέλλοντας πως ουδέποτε δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, αντιθέτως, από μόνοι τους έβλεπαν τις φλόγες και έτρεχαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εξού και τα τέσσερα θύματα της πυρκαγιάς, λόγω έλλειψης συντονισμού και οδηγιών στους κατοίκους, όταν επικοινώνησαν με τον εργοδότη τους, βλέποντας την πύρινη λαίλαπα, άρχισαν να τρέχουν για να γλιτώσουν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν καλά την περιοχή και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ενώ σε περίπτωση που υπήρχε συντονισμός, ενδεχομένως να αποφεύγονταν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Υπήρχε τεράστια καθυστέρηση, όταν έφτασαν οι πυροσβέστες έδωσαν τα πάντα και οι εθελοντές το ίδιο. Το θέμα είναι στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών. Υπήρχε μία μεγάλη ασυνεννοησία μεταξύ τους. Για να καταλάβετε τους έπαιρνα τηλέφωνο και φώναζα ότι κρούζει το χωρκόν και ελέαν μου στην Πυροσβεστική ότι εν ευθύνη του Τμήματος Δασών. Μιλούμε για τεράστια λάθη. Δεν φταιν οι απλοί Πυροσβέστες. Είναι θέμα ηγεσίας», κατήγγειλε στον REPORTER Μενέλαος Φιλίππου, κοινοτάρχης της Οδού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσαν σε χαράδρα και έτρεχαν να γλιτώσουν πεζοί-Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία

Δειτε Επισης

Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Ευρωπαϊκή Αναγνώριση για τις Φυλακές της Κύπρου
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο