Ένοχος ο Κύπριος χάκερ που εκδόθηκε στις ΗΠΑ

Ένοχος κρίθηκε από Δικαστήριο στην Αμερική, ο 21χρονος χάκερ, Τζόσουα Επιφανίου, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Κύπρο το 2017 για ηλεκτρονικές επιθέσεις στο δίκτυο της Cablenet και ακολούθως εκδόθηκε στις ΗΠΑ, για την εμπλοκή του σε κύκλωμα που πραγματοποιούσε επιθέσεις σε ιστοσελίδες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει αρχικά ότι ο Επιφανίου αντιμετώπιζε τις κατηγορίες για παράνομη πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες στις ΗΠΑ και κλοπή πληροφοριών, ενώ εκβίαζε τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων, να πληρώσουν χρηματικό ποσό, ώστε να μην δημοσιεύσει τις πληροφορίες.

«O Επιφανίου χάκαρε διάφορες ιστοσελίδες στις ΗΠΑ και απειλούσε με δημοσίευση προσωπικών στοιχείων των χρηστών αυτών των ιστοσελίδων, τις οποίες έκλεβε, εκτός και αν τον πλήρωναν οι ιδιοκτήτες», ανέφερε ο βοηθός Εισαγγελέας της χώρας.

Πρόσθεσε πως «η σύλληψη, η έκδοση και η καταδίκη του δείχνει την πρόθεσή μας να αποδώσουμε δικαιοσύνη ενάντια σε όλους τους χάκερ και δεν έχει σημασία που μένουν».

Ο επικεφαλής αξιωματούχος του FBI, Chris Hacker, δήλωσε πως «αυτή η καταδίκη αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα των αστυνομικών του FBI να καταδικάσουν τους εγκληματίες που δρουν μέσω διαδικτύου και εκβιάζουν εταιρείες και πολίτες των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν θα πετυχαίναμε αυτό το αποτέλεσμα, χωρίς την βοήθεια της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 3 Μαρτίου και ώρα 10:00 από το Δικαστήριο.

Ο τρόπος δράσης του

Υπενθυμίζεται ότι ο Επιφανίου είχε συνδεθεί σε δύο τουλάχιστον υποθέσεις ηλεκτρονικών επιθέσεων και απαίτησης χρημάτων με απειλές, και αυτό προέκυψε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, το τηλέφωνο και το ΙP Address του (συνδρομητής Cablenet).

Στην πρώτη περίπτωση απαιτήθηκε και δόθηκε το χρηματικό ποσό των 19,000 δολαρίων Αμερικής, σε δύο δόσεις των 9,500 δολαρίων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απαιτήθηκε το χρηματικό ποσό των 90,000 δολαρίων Αμερικής.

Μετά τη σύλληψή του στην Κύπρο, στην κατοχή του εντοπίστηκε κατάλογος υπό τον τίτλο «Target List», με πέραν των 1300 ιστοσελίδων εταιριών, που αποτελούσαν πιθανό μελλοντικό του στόχο. Εντοπίστηκαν επίσης ηλεκτρονικά ίχνη και έγγραφα που έδειχναν ότι ο ύποπτος μαζί με άλλα πρόσωπα σχεδίαζαν ηλεκτρονική επίθεση, εναντίον της τράπεζας που συνεργαζόταν και συγκεκριμένης λειτουργού της τράπεζας, που θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόσβαση του στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας.

Σύμφωνα με το σχέδιο για να καταστεί εφικτή η εκτέλεση του, θα έπρεπε ο ύποπτος να είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην υπάλληλο της τράπεζας, πράγμα που έκανε. Ακολούθως, έπρεπε να επισκεφθεί το κατάστημα για να ανοίξει το επισυναπτόμενο επί του ηλεκτρονικού μηνύματος αρχείο, που περιείχε κακόβουλο λογισμικό, ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση του, στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας.

Από τις έρευνες που είχαν γίνει στην Κύπρο, είχαν εντοπιστεί παράλληλα, ηλεκτρονικά ίχνη και έγγραφα που έδειχναν ότι ο Επιφανίου, μαζί με άλλα πρόσωπα σχεδίαζαν ηλεκτρονική επίθεση εναντίον μεγάλης εταιρίας τεχνολογίας στην Κύπρο, η οποία απαιτούσε την φυσική παρουσία του 21χρονου στα γραφεία της.

Για να το πετύχει αυτό στις 3 Απριλίου 2017, είχε επισκεφθεί την συγκεκριμένη εταιρία και είχε αγοράσει ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως αναφερόταν στο σχέδιο του.

Σκοπός του, ήταν να αλλάξει συγκεκριμένες παραμέτρους από τον υπολογιστή και να τον επιστρέψει στην εταιρία για επιδιόρθωση, όπου με το ξεκίνημα του και τη σύνδεση του στο διαδίκτυο, θα είχε σύνδεση με το εσωτερικό δίκτυο της εταιρίας.

Όπως διαφάνηκε από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, η επίθεση έγινε με τη μέθοδο DDOS Attack, με την οποία όπως είχαν εξηγήσει οι ειδικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος, έστελνε πολλαπλά αιτήματα στους server της Cablenet την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα η εταιρία να μην μπορεί να ανταποκριθεί.

Όταν η Cablenet αντιλήφθηκε ότι η επίθεση προερχόταν από δικό της συνδρομητή, του απέκοψε την παροχή διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ