Γιατί το FBI θέλει τον χάκερ της Cablenet – Ο μικρός εγκέφαλος που θα χτυπούσε και Τράπεζα

Αίτημα στις Κυπριακές Αρχές για έκδοση του 20χρονου χάκερ που έκανε άνω κάτω το δίκτυο της Cablenet έστειλε το FBI.
 
Οι Αμερικανικές αρχές αφού ταυτοποίησαν τον νεαρό από τον Μάιο του 2017 και ότι πρόκειται για πρόσωπο που έψαχναν καθώς εμπλέκεται σε κύκλωμα, ζήτησαν από την Κυπριακή αστυνομία να τον παραδώσουν προκειμένου να ανακριθεί και να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Ο 20χρονος συνελήφθη από την αστυνομία και κατηγορήθηκε για τις επιθέσεις στο δίκτυο της Cablenet ενώ είχε μεταφερθεί ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές.
 
Στη συνέχεια, κατέβαλε την εγγύηση που του όρισε το δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Ωστόσο εναντίον του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αμερικανικές αρχές και ως εκ τούτου φόρεσε ξανά χειροπέδες, με το δικαστήριο να αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εκδώσει ή όχι τον νεαρό στις ΗΠΑ.
 
Πώς «χτύπησε», το μπέρδεμα στις γραμμές και η σύλληψη
 
Όπως είχε μεταδώσει ο REPORTER, η επίθεση στην Cablenet από τον 20χρονο έγινε με τη μέθοδο DOS Attack  (denial of Service) με την οποία όπως εξήγησαν οι ειδικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο νεαρός έστελνε πολλά αιτήματα  στους server της εταιρείας την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα η εταιρία να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
 
Κάλεσε από εσωτερικό τηλέφωνο της εταιρείας
 
Η Cablenet αφού έφθασε στα ίχνη του συνδρομητή της που «χτυπούσε» το δίκτυο της εταιρείας, του απέκοψε την παροχή διαδικτύου.
 
Ως εκ τούτου, λίγο αργότερα, άγνωστο  πρόσωπο τηλεφώνησε στην εταιρία με τον ισχυρισμό πως είναι ο Γιώργος Πέτρου και ζητούσε επαναφορά του διαδικτύου του. Όπως διαπιστώθηκε ο αριθμός του τηλεφώνου που καλούσε ανήκει σε εσωτερικό τηλέφωνο της εταιρίας και η κλήση αυτή έγινε με πιθανή αλλαγή του αριθμού καλούντος πράγμα που χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για να γίνει.
 
Ο άγνωστος, (τελικά ήταν ο 20χρονος) συνέχισε να καλεί την εταιρία αναφέροντας ότι γνωρίζει ποιος έκανε την επίθεση στα συστήματα τους και είναι κάποιος
με το ψευδώνυμο «dropping» από την Αμερική και ο οποίος είχε στόχο τον ίδιος. Μάλιστα έδωσε τα στοιχεία επικοινωνίας του αγνώστου (email, twitter) βάσει των οποίων όμως μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία.
 
Επίσης ο άγνωστος «Γιώργος Πέτρου» ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν καλύτερα η εταιρία να μην επικοινωνήσει απευθείας με τον χρήστη «dropping,» ούτε με τον ίδιο για περίοδο δύο εβδομάδων και δεν θα υπήρχαν άλλες επιθέσεις.
 
Όταν ρωτήθηκε από εκπρόσωπο της εταιρίας πως μπορούσε να εγγυηθεί κάτι τέτοιο αφού δεν ήταν ο  ίδιος που έκανε τις επιθέσεις όπως ισχυρίζεται, δεν έδωσε εξηγήσεις.
 
Αναβάθμισε το διαδίκτυο του λίγες ώρες πριν το «χτύπημα»
 
Όταν εντοπίστηκαν τα ίχνη του 20χρονου, ακολούθησε έρευνα στην οικία του στην οποία εντοπίστηκε το router της Cablenet μέσω από το οποίο έγιναν οι επιθέσεις ενώ κατασχέθηκαν και διάφορα τεκμήρια μεταξύ αυτών και τραπεζικά έγγραφα με μετακινήσεις χρημάτων ύψους 40 χιλιάδων ευρώ και το χρηματικό ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ.
 
Επίσης στην οικία του εντοπίστηκε πληρωμή για το ποσό των 150 ευρώ που αφορούσε αναβάθμιση της υπηρεσίας σύνδεσης της με την εταιρία , την οποία πλήρωσε η ίδια στις 3/5 2017. Δηλαδή λίγες ώρες πριν την ηλεκτρονική επίθεση και την αναστολή υπηρεσιών διαδικτύου από την εταιρία μετά το «χτύπημα».
 
Γιατί τον θέλει το FBI – Μέλος μεγάλου κυκλώματος
 
Τον Φεβρουάριο του 2017 διαπιστώθηκε από τις Αμερικανικές Αρχές του FBI, στα πλαίσια διερεύνησης παρόμοιου τύπου υπόθεσης και συγκεκριμένα ηλεκτρονικής επίθεσης και απαίτησης χρημάτων με απειλές, ότι  ο κάτοχος χρήστης της διεύθυνσης που έκανε επιθέσεις άνηκε στον 20χρονο. Για την υπόθεση ζητήθηκε η διατήρηση των στοιχείων χρήστη στην εταιρία Cablenet.
 
Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του ο 20χρονος φαίνεται να  διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τις ΗΠΑ στην Κύπρο και αντίθετα.
Από τις έρευνες, διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι ο 20χρονος είχε συνδεθεί με δύο τουλάχιστον υποθέσεις ηλεκτρονικών επιθέσεων και απαίτησης χρημάτων με απειλές, και αυτό προέκυψε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, το τηλέφωνο και το ip address (συνδρομητής Cablenet).
 
Στην πρώτη περίπτωση απαιτήθηκε και δόθηκε το χρηματικό ποσό των 19,000 δολαρίων Αμερικής το δόθηκε σε δύο δώσεις των 9500 δολαρίων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απαιτήθηκε το χρηματικό ποσό των 90,000 δολαρίων Αμερικής και μέχρι στιγμής δόθηκε το ποσό των 1,000 δολαρίων Αμερικής.
 
Επίσης εντοπίστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ύποπτος επιτέθηκε και πέτυχε πρόσβαση σε πέντε συγκεκριμένες εταιρείες με βάση την Αμερική τα στοιχεία των οποίων η Αστυνομία κατέχει.
 
Ανακριτές του FBI, πριν από κάποιους μήνες έφθασαν στην Κύπρο ανακριτές του FBI προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία από τις Κυπριακές αρχές για τη δράση του 20χρονου, τον οποίο επίσης επισκέφθηκαν για να τον ανακρίνουν στις Κεντρικές φυλακές.
 
Ετοιμαζόταν  να «χτυπήσουν» Τράπεζα και μεγάλη εταιρεία
 
Από τις έρευνες των ανακριτών, εντοπίστηκαν επίσης ηλεκτρονικά ίχνη και έγγραφα που δείχνουν ότι ο 20χρονος μαζί με άλλα πρόσωπα σχεδίαζε ηλεκτρονική επίθεση εναντίον της Τράπεζας που συνεργάζεται και συγκεκριμένης λειτουργού της τράπεζας που θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόσβαση του στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο για να καταστεί εφικτή η εκτέλεση του, θα έπρεπε ο ύποπτος να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην υπάλληλο της τράπεζας, πράγμα που έκανε και να επισκεφθεί ακολούθως το κατάστημα για να ανοίξει το επισυναπτόμενο επί του ηλεκτρονικού μηνύματος αρχείο που περιείχε κακόβουλο λογισμικό, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση του στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας.
 
Εντοπίστηκαν επίσης ηλεκτρονικά ίχνη και έγγραφα που δείχνουν ότι ο ύποπτος μαζί με άλλα πρόσωπα σχεδίαζε ηλεκτρονική επίθεση εναντίον σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας στην Κύπρο η οποία απαιτούσε την φυσική παρουσία του υπόπτου στα γραφεία της εταιρείας.
 
Υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος στις 3/4/2017 μετά το σχεδιασμό επισκέφθηκε την συγκεκριμένη εταιρεία και αγόρασε ηλεκτρονικό υπολογιστή όπως αναφερόταν στο σχέδιο.
 
Σκοπός ήταν να αλλάξει συγκεκριμένες παραμέτρους από τον υπολογιστή και να τον πάρει στην εταιρεία για επιδιόρθωση όπου με το ξεκίνημα του και τη σύνδεση του στο διαδίκτυο θα είχε σύνδεση με το εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον