Ο κουστουμαρισμένος υπόκοσμος-Ποιοι είναι πιο καθαροί... Οι «μέσα» ή οι «έξω»;

«Ανοίχτε τα τρελάδικα, να βγει ο κόσμος έξω, να δω αν είναι πιο τρελοί, οι μέσα απ’ τους απ’ έξω», λέει ένα τραγούδι, του στιχουργού Βασίλη Παπαδόπουλου.
 
Για χάρη της ιστορίας που θα ακολουθήσει, θα διαφοροποιήσουμε τους εν λόγω στίχους, ως εξής: Ανοίχτε τη φυλακή, να βγουν οι «εγκληματίες» έξω, να δω αν είναι πιο «καθαροί», οι μέσα ή οι έξω…
 
Ας υποθέσουμε πως ο πρωταγωνιστής μας είναι ένα παιδί, ο Άγγελος… Η ερμηνεία που δίνεται στο όνομα αυτό, είναι πως ο Άγγελος είναι ονειροπόλος και ιδεαλιστής…
 
Μεγαλώνοντας το παιδί, όπως ήταν αναμενόμενο, ακούει διάφορες λέξεις και ρωτώντας, προσπαθεί να μάθει τι σημαίνουν. Μια μέρα λοιπόν, βλέποντας στην τηλεόραση περιπολικά, ακούγοντας τις σειρήνες και βλέποντας αστυνομικούς με όπλα να μεταφέρουν ένα άντρα με χειροπέδες, ξαφνιάζεται… Προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει… Και τότε το παιδί ρωτάει… «Ποιος είναι αυτός; Τι έκανε και τον έπιασε η Αστυνομία;» Για να πάρει την απάντηση: Ά, αυτός γιε μου εν το γνωστό «Κωστούι», εν του υποκόσμου…
Και το παιδί διερωτάται… Τι είναι άραγε υπόκοσμος; Έτσι, ο μικρός Άγγελος βρήκε τη λύση. Μπαίνει λοιπόν στο διαδίκτυο, βάζοντας στην μηχανή αναζήτησης τη λέξη υπόκοσμος. Τότε, ήταν που είδε στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια την ερμηνεία που λέει πως «είναι ο κόσμος που λειτουργεί με παραβατική ή παράνομη συμπεριφορά».
 
Αυτό που δεν είδε όμως, είναι την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων που απαρτίζουν τον υπόκοσμο. Δηλαδή, δεν είδε κάπου να γράφει πως εάν είσαι υδραυλικός και ασχολείσαι με παρανομίες, τότε είσαι υπόκοσμος, ενώ εάν είσαι επιχειρηματίας και ασχολείσαι με παρανομίες, είσαι… επιχειρηματίας. Δεν είδε παραδείγματα που να λένε, πως εάν ξεγελάσεις το κράτος με απάτες και είσαι μηχανικός, τότε είσαι απατεώνας, ενώ εάν είσαι αξιωματούχος και ξεγελάσεις το κράτος, τότε είσαι απλώς ένας… κακός αξιωματούχος που υπέπεσε σε ένα σφάλμα. Δεν είδε επίσης, πως αυτός που διαπράττει ένα έγκλημα την νύχτα, είναι άνθρωπος της νύχτας που ανήκει σε φατρία, άρα υπόκοσμος, ενώ εάν διαπράττεις το έγκλημα τη μέρα είσαι… κύριος! Το παιδί είδε μόνο πως υπόκοσμος είναι αυτός που λειτουργεί με παραβατική ή παράνομη συμπεριφορά…
 
Κοινός παρονομαστής των ανθρώπων του υποκόσμου, είναι η παράνομη συμπεριφορά τους (σ.σ είτε διαπράττεται τη μέρα, είτε τη νύχτα), όχι όπως αυτή καθορίζεται ή μας την καθορίζουν στο μυαλό μας, αλλά όπως αυτή διαπιστώνεται μέσα από την τελική ετυμηγορία του Δικαστηρίου.
 
Και εδώ κάπου το παιδί ρωτά και απορεί… «Οδηγούνται όμως όλοι στο Δικαστήριο; Έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση; Τους δείχνει όλους η τηλεόραση και λένε όλους το όνομα τους, όπως αυτό το Κωστούι;»
 
Αποτελεί αδιαμφησβήτητο γεγονός πως οι Νόμοι ενός κράτους, είναι για όλους. Οποιοσδήποτε διαπράττει ένα αδίκημα, είτε μικρό είτε μεγάλο, θα πρέπει να οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρείται, με το Δικαστήριο να είναι αυτό που λαμβάνει υπόψη όλους τους μετριαστικούς παράγοντες και τις περιστάσεις υπό τις οποίες ένα άτομο παρανόμησε.
 
Αυτό, ο μικρός Άγγελος, μπορούσε να το κατανοήσει… Αυτό όμως που δεν μπορούσε να κατανοήσει, είναι ο διαχωρισμός των εγκλημάτων και των εγκληματιών. Δεν μπορούσε να καταλάβει εάν οι άνθρωποι πίσω από το κουστούμι και οι συστημένοι επιχειρηματίες, είναι λιγότερο εγκληματίες εάν διαπράξουν ένα αδίκημα, επειδή έχουν λεφτά και θεωρούνται «κάποιοι», σε σχέση με το Κωστούι, το Μαριούι, τον Μοχάμεντ, τον Χουσεΐν… «Αφού όλοι στην Κύπρο ζουν, αφού οι νόμοι είναι για όλους», μονολογεί το παιδί…
 
Δεν μπορούσε να κατανοήσει γιατί αυτός που έκλεψε ένα πορτοφόλι είναι κλέφτης, ενώ αυτός που έκλεψε εκατομμύρια, δεν είναι κλέφτης. Δεν μπορούσε να κατανοήσει γιατί αυτός που δεν πλήρωσε τα εξώδικα του είναι στη φυλακή, ενώ αυτός που καταχράστηκε τη θέση του, «τρώγοντας» με χρυσά κουτάλια σε βάρος των πολιτών, βρίσκεται αραγμένος στην έπαυλη του. Δεν μπορούσε να κατανοήσει εάν οι «μέσα» είναι οι «κακοί» και εάν οι «έξω» είναι οι «καλοί». Δεν μπορούσε να καταλάβει, ποια τελικά είναι τα αρνάκια και ποιοι οι λύκοι, στο «παραμύθι» που βλέπει.  
 
Και εάν πούμε στο παιδί «δεν είναι αυτό που νομίζεις, δεν είναι αυτό που φαίνεται», θα ακουστεί όπως αυτό που λένε στην απατημένη σύντροφο που πιάνει στα πράσα τον σύζυγο της με άλλο στο κρεβάτι.
 
Μπορεί μεν στην θεωρία οι Νόμοι ενός κράτους να είναι για όλους οι ίδιοι, χωρίς διακρίσεις, είναι όμως αστείο να λέγεται πως αυτό εφαρμόζεται και στην πράξη και… ουδείς υπεράνω του Νόμου. Εξάλλου τα γεγονότα και οι υποθέσεις απέδειξαν περίτρανα την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι «απλοί εγκληματίες», από τους «εγκληματίες της υψηλής τάξης». Μπορεί να είναι εγκληματίες από δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν παύουν όμως να είναι και αυτοί εγκληματίες (σ.σ εγκληματίες είναι όποιος διαπράττει ένα αδίκημα, όποιο και να είναι αυτό) και να αποτελούν μέρος του υποκόσμου. Διαφορετικού μεν, όπως αυτού που είναι φτιαγμένος στο μυαλό μας, ωστόσο επί της ουσίας, και αυτοί υπόκοσμος είναι… Η μόνη ίσως διαφορά που μπορεί να υπάρχει, είναι πως ο παραδοσιακός υπόκοσμος στα χρόνια της κυπριακής εγκληματικότητας, έχει τους δικούς του άγραφους νόμους, με τον βασικότερο να είναι αυτός της αποφυγής παράπλευρων απωλειών, σε αντίθεση με τον υπόκοσμο της υψηλότερης τάξης, που για προσωπικό του όφελος και για επίτευξη του στόχου, πατάει στην πλάτη όλων των πολιτών και ολόκληρου του κράτους… 
 
Και η απάντηση στα ερωτήματα του μικρού Άγγελου μια είναι… Οι διασυνδέσεις. Το άλφα και το ωμέγα. Από τη μια, σε βοηθάνε στη σύσταση καλύτερης εγκληματικής οργάνωσης και από την άλλη είναι εκεί, σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά…
Αναμφισβήτητα το 2020, ήταν η χρονιά που έδειξε τα δόντια του, ο… άλλος υπόκοσμος. Αυτός του λευκού κολάρου. Ωστόσο, δεν τον λέμε υπόκοσμο, και ας δρουν οργανωμένα όπως ο υπόκοσμος, δεν το λέμε έγκλημα λευκού κολλάρου, και ας είναι έτσι, το λέμε… διαφθορά.
 
Μέσα σε ένα χρόνο, είδαμε εγκληματίες να συνεργάζονται με αξιωματούχους του κράτους, είδαμε συμμορίες να παραβιάζουν «νόμιμα» τους νόμους, είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να πηγαίνουν και να έρχονται και είδαμε, για πρώτη φορά στα χρονικά, βιντεογραφημένο τον τρόπο δράσης μιας εγκληματικής οργάνωσης…   Στο μεταξύ, φέτος ήταν που είδαμε να στέλνουν φυλακή, με άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, τον 35χρονο που παραβίασε 15 λεπτά το κέρφιου για να μεταβεί στην μέλλουσα σύζυγο του, τον 43χρονο που έκλεψε ουίσκι 32 ευρώ, τον 30χρονο που έκλεψε για να φάει γιατί ήταν άστεγος, τον νεαρό που μετέφερε ναρκωτικά για 200 ευρώ, και άλλες τόσες παρόμοιες υποθέσεις…
 
Ωστόσο, αυτό που δεν είδαμε, για άλλη μια φορά, να απονέμεται Δικαιοσύνη, με τον ίδιο τρόπο… 
 
******
Ας υποθέσουμε πως ο Άγγελος, δεν είναι γιος «επιχειρηματία»… Ας υποθέσουμε πως είναι ο γιος της μητέρας, λήπτη δημόσιου βοηθήματος, που τον Αύγουστο του 2017 ανακόπηκε για έλεγχο και συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για ανεξόφλητα εντάλματα, που δημιουργήθηκαν για δικηγόρους… Και ας υποθέσουμε πως είναι ο εγγονός του παππού που το 2017 έκλεψε ένα κοτόπουλο αξίας 6.40 ευρώ για να τον ταΐσει, γιατί είχε καθυστερήσει η κατάθεση της σύνταξης του…   
 
******
Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων… Αριστοτέλης
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διαρρήκτες, τα αποτυπώματα των πορισμάτων και το ξεμπρόστιασμα του λαϊκισμο

 

Δειτε Επισης

Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών