Οι διαρρήκτες, τα αποτυπώματα των πορισμάτων και το ξεμπρόστιασμα του λαϊκισμού

Φέρτε στο μυαλό σας ένα δελτίο Τύπου της Αστυνομίας που αφορά διάρρηξη οικίας. Οι δράστες εντοπίζουν ένα ξεχασμένο παράθυρο που έμεινε ανοικτό, εισέρχονται στο σπίτι, κι αφού το κάνουν άνω κάτω, εντοπίζουν αντικείμενα αξίας, χιλιάδες ευρώ μετρητά και στη συνέχεια φεύγουν από το σπίτι, όπως μπήκαν. Από το παράθυρο...
 
Για τη διάρρηξη, μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Έφυγε, ξεχνώντας να κλείσει το παράθυρο και δίνοντας έτσι, άθελα του, εύκολη πρόσβαση στους δράστες. Δεν τοποθέτησε κανένα αποτρεπτικό μηχανισμό, όπως παραδείγματος χάρη σύστημα συναγερμού ή κάμερες ασφαλείας, διευκολύνοντας τους επιτήδειους. Επιπρόσθετα, άφησε στο σπίτι του αντικείμενα αξίας, χωρίς να διασφαλίσει πως αυτά δεν θα εντοπιστούν από τους διαρρήκτες.
 
Στο τέλος, οι διαρρήκτες θα φύγουν έχοντας επιτύχει τους αρχικούς στόχους που έθεσαν και ο ιδιοκτήτης θα κλαίει τη μοίρα του για την περιουσία που απώλεσε. Από εκεί και πέρα, αν οι Αρχές εντοπίσουν κάποιο στοιχείο που θα οδηγήσει στους δράστες, καλώς. Αν όχι, τότε οι διαρρήκτες, βγαίνουν διπλά κερδισμένοι...
 
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο ζήτημα του Επενδυτικού Προγράμματος για τις πολιτογραφήσεις... Υπάρχουν οι «διαρρήκτες», υπάρχουν και τα παράθυρα που έμειναν ανοιχτά...  
 
Ένα ισχυρό εργαλείο στη φαρέτρα της κυπριακής οικονομίας που είχε τις προοπτικές να αποτελέσει διαχρονικό όπλο της εκάστοτε Κυβέρνησης, αφέθηκε να γίνει έρμαιο επιτήδειων, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα σήμερα να ψάχνουμε μέσα στα ερείπια του, τι πήγε στραβά, ποιες είναι οι ευθύνες του ιδιοκτήτη (βλ. Κυπριακή Δημοκρατία), ποια παράθυρα ή ορθάνοικτες πόρτες αποτέλεσαν την πύλη εισόδου των εγκληματιών και ποιοι κρατούσαν τσίλιες, ή καλύτερα στην περίπτωση του ΚΕΠ, έκλειναν τα μάτια για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.
 
Αυτό κάνει ως ένα βαθμό και η έκθεση Καλογήρου που προστέθηκε σε μια σειρά πορισμάτων του Γενικού Ελεγκτή και των αποκαλύψεων του Al Jazeera, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη είναι γνωστό. Ότι κάποτε από αβλεψία ή αδιαφορία δημόσιων λειτουργών, άλλοτε με πολιτικές πλάτες και άλλοτε με λογιστικά και νομικίστικα κόλπα κάποιων γραφείων, άνθρωποι που ούτε ως τουρίστες δεν θα μπορούσαν να επισκεφθούν την Κύπρο, έγιναν εν μια νυκτί συμπατριώτες μας.
 
Και μάλιστα με πολλά περισσότερα δικαιώματα από ότι ο μέσος Κύπριος φορολογούμενος. Με full support, όπως θα έλεγε και ο Δημήτρης Συλλούρης. Με γραφεία δικηγόρων, λογιστών, τραπεζιτών, εργολάβων, πολιτικών, ακόμα και διευθυντών Υπουργείων, ανοικτά και πάντα πρόθυμα να τους εξυπηρετήσουν. Να τους εξυπηρετήσουν ώστε, αφενός να προσπεράσουν την κουραστική και χρονοβόρα κυπριακή γραφειοκρατία, που όλοι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να την ζούμε στο πετσί μας, και αφετέρου για να τους βρουν εκείνες τις νόμιμες ή παράνομες οδούς, ώστε ο στόχος της απόκτησης Κυπριακού διαβατηρίου να επιτευχθεί. Εννοείται με το αζημίωτο…
 
Τα πορίσματα
Δεκάδες πορίσματα έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια, με τα πλείστα εξ αυτών να βρίσκονται καταχωνιασμένα σε γραφεία. Αποτελεί κυπριακό παραδεκτό γεγονός, ότι όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν, κανείς δεν ασχολείται πλέον με τα πορίσματα και τους ενόχους. Ελάχιστες υποθέσεις οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης και σπάνια τιμωρούνται αυτοί που εντοπίζονται να φέρουν ευθύνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ακόμα και οι καταδίκες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ή κατάχρησης εξουσίας από έχοντες δημόσιο αξίωμα, δεν προέκυψαν μετά από κάποιο πόρισμα, αλλά μετά από καταγγελίες στην Αστυνομία.
 
Το πόρισμα Καλογήρου, ακόμα και έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε με το μισό να είναι μαυρισμένο, είναι ξεκάθαρο πως εντοπίζει ευθύνες σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων στους τέσσερις εκ των 12 φακέλων που πρόλαβε να ερευνήσει. Αν και εκδόθηκε και παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησαν κάποιες διαδικασίες για τον εντοπισμό και την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών.
 
Απομένει πλέον να διαφανεί αν αυτές οι έρευνες θα προχωρήσουν και αν τελικά κάποιος, εκ των προσώπων που φαίνεται πως παρανόμησαν, οδηγηθούν στο σκαμνί. Μόνο τότε η έκθεση Καλογήρου θα έχει επιτύχει το σκοπό της. Το ίδιο ισχύει και το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε μεταγενέστερα ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Μπορεί να γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν αυτά τα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν αυτούσια ή με μαυρισμένες σελίδες, μπορεί να γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν πρέπει να εκδοθούν ενδιάμεσα πορίσματα, όμως αυτό δεν το ουσιαστικό μέρος της συζήτησης. Αφορά μόνο το κομμάτι της διαφάνειας και της δημιουργίας εντυπώσεων εντός της κοινής γνώμης. Το σημαντικό διακύβευμα είναι να προχωρήσουν οι έρευνες από την Αστυνομία, ώστε εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Έσπευσαν να κατακρίνουν
Ακόμα και σήμερα, μετά από τόσες κόντρες και δημόσιες μάχες που προκάλεσε η διαφωνία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την Κυβέρνηση και τη Νομική Υπηρεσία, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνεχίζει να παρεμβαίνει. Αυτή τη φορά με ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε το πόρισμα Καλογήρου ελλιπές και προβληματικό. Μάλιστα, επιδιώκοντας, ενδεχομένως, να προκαταβάλει και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη, προχώρησε σε σύγκριση των δικών του εκθέσεων με το πόρισμα Καλογήρου.
 
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας άφησε αιχμές για το αποτέλεσμα της έκθεσης Καλογήρου, υπενθυμίζοντας πως αυτή είχε ως όρο εντολής, μεταξύ άλλων να εξετάσει όλες τις πολιτογραφήσεις για 10 χρόνια. Δηλαδή να εξετάσει περίπου δυόμιση χιλιάδες φακέλους πολιτογραφήσεων. Αντί αυτού, κατηγόρησε την επιτροπή πως εξέτασε μόλις 12, αγνοώντας πως η έρευνα της Επιτροπής τερματίστηκε όταν ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε την τετραμελή ερευνητική επιτροπή υπό τον Μύρωνα Νικολάτο.
 
Ακόμα και ο απόηχος της δημοσιοποίησης του πορίσματος Καλογήρου, είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί. Από τη μια η αντιπολίτευση, με πρώτο βιολί το ΔΗΚΟ, κι από την άλλη ο Γενικός Ελεγκτής, έσπευσαν να κρίνουν μια έκθεση η οποία, όπως εξ αρχής τονίστηκε αφορά ένα μηδαμινό ποσοστό φακέλων πολιτογραφήσεων και σίγουρα αυτή η τακτική δεν θα βοηθήσει ούτε το έργο της επιτροπής Νικολάτου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Επείγει η διερεύνηση των ποινικών
Πάντως, μέσα κι από μια απλή ανάγνωση της έκθεσης είναι πως σε αριθμό περιπτώσεων, είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες δημοσίων λειτουργών, τραπεζών, λογιστών και δικηγόρων. Μπορεί τα ονόματά τους να μην δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι όμως λαϊκή απαίτηση να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να δικαστούν. Μόνο τότε θα υπάρξει «νέμεσις», στην κοινωνία και μόνο τότε ο μηδενισμός, ο λαϊκισμός και η ανεύθυνη κριτική από όπου κι αν προέρχεται θα εκλείψει.
 

Δειτε Επισης

Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»