Πρωτοχρονιά στις Κεντρικές Φυλακές-Έκοψαν την βασιλόπιτα Διεύθυνση, Θεοχάρους και Ρούλα

Όπως είθισται κάθε χρόνο, άναψαν τα κάρβουνα, έψησαν σούβλες και έκοψαν την βασιλόπιττα οι κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών, υποδεχόμενοι έτσι το νέο έτος και έστειλαν ευχές για υγεία και ευτυχία.
 
Για άλλη μία χρονιά, η Διεύθυνση των Φυλακών, επισκέφτηκε τους κρατούμενους για να τους ευχηθεί και να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ μαζί της βρέθηκαν φέτος η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, καθώς και η βουλευτής του κόμματος, Ρούλα Γεωργιάδου.
Τόσο η κ. Θεοχάρους, όσο και η κ. Γεωργιάδου, επίσης συνομίλησαν με τους κρατούμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους και μίλησαν για τις συνθήκες στις φυλακές, ενώ την ίδια ώρα έστειλαν μηνύματα για κοινωνική αποδοχή και για μία δεύτερη ευκαιρία.
Σε σειρά αναρτήσεων στο twitter, η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη στηρίζει κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού ιδρύματος.
 

 

Από πλευρά της, η κ. Γεωργίαδου, σε μία ανάρτησή της στο Facebook, την Πρωτοχρονιά, ανέφερε πως «Πρωτοχρονιά πρωτόγνωρη. Σήμερα και γω όπως όλος ο κόσμος μας, ήθελα να περάσω την πρώτη μέρα του χρόνου αγκαλιά με τα 4 αγαπημένα μου πλάσματα. Να χουχουλιάσουμε κάτω από τις κουβέρτες στους καναπέδες, χαλαρά, να πίνουμε ζεστή σοκολάτα με μέλλοους, να απολαμβάνουμε ζεστούς μυρωδάτους καφέδες, να τσιμπολογάμε ζαχαρωτά, αμυγδαλωτά, κουραμπιέδες, γλυκά και γενικά όλα όσα απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.

Εκεί λοιπόν που κυλιόμασταν στα χαλιά με τα εγγόνια μου έπεσε το τηλεφώνημα από τη Πρόεδρο. Ήταν η Δρ. Ελένη Θεοχάρους. Ανταλλάξαμε τις ευχές μας και ανακαλύψαμε ότι και οι δύο χαιρόμασταν με τα ίδια πράγματα με τα παιδιά μας.

-Έπαιξες; με ρώτησε

-Ναι της απάντησα.

-Ωραία. Ντύσου και σε 15 λ ραντεβού στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ανέβηκε γρήγορα πάνω και κατέβηκε ντυμένη χωρίς τις χνουδωτές πυντζάμες της.

Τα παιδιά της, την κοίταξαν παράξενα.

-Θα πας κάπου μαμμά;

-Γιαγιά γιατί φοράς παλτό θα φύγεις; (και γαντζώθηκαν στα πόδια της).

-Θα πάω κάπου που το θέλω πολύ και θα γυρίσω πάλι.

-Μα είναι Πρωτοχρονιά, υποσχέθηκες γιαγιά ότι θα παίζουμε όλη μέρα, της είπαν οι αγγέλοι της με σουφρωμένα μουτράκια και κατεβασμένα χειλάκια.

Έφυγε σαν αερικό πριν ξεκινήσουν τα κλάματα και οι οδυρμοί.

Γύρω στις 11 συναντήθηκαν στη πύλη. Παρέδωσαν τηλέφωνα και οι δύο γυναίκες που έκαναν εξαιρετικό άθλο τα τελευταία 7 χρόνια και από φυλακές τις μετέτρεψαν σε ένα Ευρωπαϊκό Σωφρονιστικό ίδρυμα , που αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως ένα από τα πιο σύγχρονα και ανθρώπινα ιδρύματα,

Η Άννα και η Αθηνά με τους δεσμοφύλακες τους και την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, δημιούργησαν μια αλλιώτικη πολιτεία.

Είχα την ευκαιρία να γυρίσω μαζί τους και με την Αλληλεγγύη και τις 15 πτέρυγες.

Συγκινήθηκα άπειρες φορές αυτές τις μοναδικές 8 ώρες!! Άλλαξα αμέσως τρόπο σκέψης και ρότας στη ζωή μου. Είδα να δίνουν πρώτες αγάπη, σεβασμό, υπομονή, αποκλειστικότητα, όταν τους το ζητούσαν οι κρατούμενοι, και διακριτικά τους άκουγαν για το τί; τους απασχολούσε συγκεκριμένα τον κάθε ένα. Από πτέρυγα σε πτέρυγα έκοψαν πάνω από 15 βασιλόπιττες, μοίρασαν κουραμπιέδες, μελομακάρονα, έστησαν καταπληκτικό μενού για όλους, με πατροπαράδοτες σούβλες, και ότι άλλο επιβάλλει το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Είδα ότι ο σεβασμός είναι αμοιβαίος μεταξύ κρατουμένων και Διεύθυνσης. Εντυπωσιάστηκα.

Γιατί; Επειδή τον σεβασμό τον κερδίζεις και δεν τον απαιτείς. Και αυτό το εισέπραξα αφού στα 700 τόσα άτομα γνωρίζουν τον καθένα με το όνομα του!!! Είδα ανθρώπους ήρεμους, όχι αγρίμια, ανθρώπους που όποιο και αν ήταν το λάθος τους που τους έφερε εκεί να χαμογελούν πράα και γαλήνια χωρίς τρόμο στα μάτια. Πηγαία χειροκροτήματα και χιλιάδες ευχές για τους ανθρώπους που τους δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, και όταν με το καλό εκτίσουν τη ποινή τους να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο σίγουρα καλύτεροι άνθρωποι.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω ελεύθερα μαζί τους με ανθρώπους που διέπραξαν από μικροαπατεώνες, από λίγα γραμμάρια ουσιών, μέχρι αρκετά και σοβαρό αριθμό κιλών, από αδικήματα μέχρι πλημμελήματα. Ανθρώπους φρέσκους στο ίδρυμα, ανθρώπους που έζησαν ήδη 20 χρόνια έγκλειστοι, άλλοι 12 άλλοι πέντε άλλοι κάτι μήνες και άλλοι ισοβίτες που γνωρίζουν οτι το ασυγχώρητο σφάλμα τους θα το ζήσουν αναπόφευκτα εκεί.

Το χαστούκι και το μάθημα που πήρα σήμερα ήταν τεράστιο. Έμαθα να υπολογίζω και να εκτιμώ την κάθε ελεύθερη ανάσα μου. Έμαθα τί είναι μεταμέλεια, εμπιστοσύνη, δικαίωση, αδικία, σεβασμός, εργατικότητα, αλληλοστήριξη, προσπάθεια, ελπίδα, ανακάλυψη κρυφών ταλέντων του ανθρώπου, απασχόληση του νου και όλων των άκρων τους. Επειδή κάποιοι με ζήλο και προσπάθεια τους έδωσαν την ευκαιρία για καινούργια ξεκινήματα. Επτά διαφορετικές σχολές με ειδίκευση για 7 διαφορετικά επαγγέλματα. Σχολεία από μάθηση δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου. Ίσες ευκαιρίες τόσο για άνδρες όσο και γυναίκες. Όλοι ίσοι, όλοι με την ελευθερία επιλογής. Ειδα ανθρώπους που ήδη κατάφεραν να μπουν στην ανοιχτή φυλακή και είναι κάτι μήνες, μέρες από την ελευθερία. Σίγουρα πολύ σοφότεροι, πολύ καλύτεροι από ό,τι μπήκαν. Ευχή όλων το Parol ειδικότερα απ' αυτούς που έκαναν ήδη την μισή είτε τα 3/4 της ποινής. Διακαείς πόθος τους το βραχιολάκι ελέγχου και η κοινωνική εργασία. Πλάσματα που έσφαλαν στη ζωή τους ήτε ξεγελάστηκαν, ήτε θόλωσαν προ στιγμής και προκάλεσαν πόνο ασήκωτο σε οικογένειες εκεί εξω με χήρες και ορφανά. Ομως όλοι με παραδοχή, με προσπάθεια με μεταμέλεια και καλή συμπεριφορά συνυπάρχουν σ αυτη τη μικρή δική τους κοινωνία καθοδηγούμενοι με αγάπη, φροντίδα και κατανόηση απο την Αννα , την Αθηνά και την ομάδα των δεσμοφυλάκων τους. Σίγουρα μάχονται και κερδίζουν συνεχώς για τα δικαιώματα των ανθρώπων στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα. Δεν έχω τίποτε άλλο να πώ εκτός από Respect κυρίες μου για το έργο, την υπομονή σας, και σίγουρα την καθημερινή ψυχολογική σας φόρτωση».

Δειτε Επισης

Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής