«Aκόμη και οι αστυνομικοί δακρύζουν στα θανατηφόρα... Είναι άνθρωποι και αυτοί»

Είναι από τους ανθρώπους που θα φθάσουν πρώτοι στη σκηνή ενός τροχαίου, ενός ατυχήματος, ενός θανατηφόρου. Τα μάτια του, γέμισαν από τροχαίες συγκρούσεις... Οχήματα που μετατρέπονται σε μια άμορφη μάζα σιδερικών και από αυτά, αστυνομικοί και πυροσβέστες, καλούνται να ανασύρουν από τα συντρίμμια ανθρώπινες ζωές. Κάποιες ζωές, εκ των οποίων έχουν ήδη φύγει, γιατί για μερικά δευτερόλεπτα μαγκιάς ή απροσεξίας, το όχημα μετατρέπεται σε ένα φονικό όπλο... 
 
Εδώ και 35 χρόνια που βρίσκεται στην Αστυνομική Υπηρεσία και παράλληλα τα τελευταία πέντε στην Τροχαία, ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Γιαννάκης Γεωργίου, μίλησε για τα θανατηφόρα της χρονιάς που μόλις έχει ολοκληρωθεί, τα οποία έχουν φθάσει στα 48, σε σύγκριση με πέρσι όπου συνολικά 52 συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.
 
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς… Είμαστε και εμείς άνθρωποι και έχουμε αισθήματα και συναισθήματα. Φανταστείτε να βλέπουμε νεκρούς μέσα στα αυτοκίνητα και να μην μπορούμε να τους απεγκλωβίσουμε. Να αντικρίζεις την πυροσβεστική να αποκόπτει τις λαμαρίνες των αυτοκινήτων για να βγάλει τους νεκρούς… Είναι στιγμές πάρα πολύ δύσκολες… Πάρα πολύ συναισθηματικές… Χρειάζεται δυνατή κράση για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις…». 
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο κ. Γιαννάκης Γεωργίου, «δυστυχώς, είναι πάρα πολλές οι δύσκολες στιγμές σε αυτή τη θέση, δεν μπορούμε να τις αριθμήσουμε. Πολλές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που έχουν πάει σε χιλιάδες θανατηφόρα, δακρύζουν... Είναι άνθρωποι και αυτοί και όταν βλέπουν τέτοια δυστυχήματα που τα άτομα είναι συνθλιμμένα μέσα στα οχήματά τους, είναι λογικό να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο».
 
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η πανδημία επηρέασε τις οδικές συγκρούσεις, ο Διευθυντής Τροχαίας, είπε ότι δεν ήταν καταλυτικός παράγοντας η πανδημία, «αφού όταν ήμασταν lockdown είχαμε και τρία θανατηφόρα. Ακόμα δεν είμαστε στα στάδια που έπρεπε να είμαστε. Ο κόσμος δεν συνετίστηκε καθόλου, ούτε με τις νέες ποινές, καθώς οδηγεί ακόμη αρκετά απρόσεκτα και νευρικά. Είχαμε δώδεκα συγκρούσεις, που οδηγοί ανατράπηκαν μόνοι τους σε δρόμους πεντακάθαρους. Επίσης είχαμε και δεκατρία θανατηφόρα, που οδηγοί σκότωσαν πεζούς, μέσα στην πόλη και σε διαβάσεις πεζών. Είναι εντελώς αδικαιολόγητα αυτά τα θανατηφόρα, και μπορούσαν να αποφευχθούν».
 
Οι κάμερες οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή με τη νέα χρονιά, δίνουν αρκετές ελπίδες στην Αστυνομία, καθώς εκτιμάται πως θα συμβάλουν στην μείωση των τροχαίων. «Ευελπιστούμε ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα με τη νέα χρονιά, αφού θα τοποθετηθούν και οι νέες κάμερες στους δρόμους και ίσως να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος με τις αυστηρές ποινές. Ελπίζω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα πως το καλύτερο».
 
Τη δική του ευχή έστειλε επίσης, ο κ. Γιαννάκης Γεωργίου και ασφαλώς διακαής του πόθος είναι να μην υπάρξει κανένα τροχαίο ατύχημα με τη νέα χρονιά και άλλο αίμα στην άσφαλτο. «Εύχομαι να είναι τελείως αναίμακτο το 2021 και να μην θρηνήσουμε κανένα άλλο θύμα στην άσφαλτο και να μην έχουμε κανένα άλλο σοβαρό τραυματισμό. Πέραν από τα θανατηφόρα, είναι και τα σοβαρά τροχαία, που έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν συνάνθρωποί μας ανάπηροι, και με πολλά τραύματα που χρειάζονται πέντε και έξι εγχειρήσεις για να επανέλθουν. Έτσι λοιπόν, η δική μου ευχή είναι να μην έχουμε κανένα τροχαίο με τη νέα χρονιά».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές