Τα τέσσερα «όχι», η… ριπή της υπεράσπισης σε Αστυνομία και τα «αλλότρια κίνητρα»

«Όχι, όχι, όχι, όχι», ήταν η απάντηση στο ερώτημα εάν παραδέχονται τις τέσσερις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, οι Αλέξης Μαυρομιχάλης και Ντίντι Ρούντολφ, οι οποίοι κάθισαν για πρώτη φοράς το εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση της απόπειρας φόνου κατά του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας» που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017 στους Αγίους Ομολογητές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα ακούστηκαν στην πρώτη δικάσιμο για Αλεξούι και Ρούντολφ
 
Μετά την απαγγελία των κατηγοριών ακολούθησε δικαστική μάχη για την κράτηση των κατηγορουμένων, αφού η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε όπως συνεχίσουν να βρίσκονται υπό κράτηση στις Κεντρικές μέχρι την ολοκλήρωση της δίκη, κάτι για το οποίο έφεραν ένσταση οι δικηγόροι των Μαυρομιχάλη και Ρούντολφ.
 
Ο δικηγόρος του Αλέξη Μαυρομιχάλη, Άντρος Πελεκάνος, σε μια έντονη και πολύωρη αγόρευση, έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, που είναι το θύμα της απόπειρας φόνου, υποδεικνύοντας στο Κακουργιοδικείο τις πέντε αντιφατικές του καταθέσεις, μέσα από τις οποίες, το 2017, έδειξε δύο άλλους δράστες. Αρχικά, είχε αναφέρει πως ο δράστης ήταν ένας Ρώσος με τον οποίο ήταν φίλος στο facebook, ενώ στη συνέχεια αναγνώρισε από φωτογραφία που του υποδείχθηκε Αλβανός, τον οποίο έδειξε ως το πρόσωπο που τον πυροβόλησε.
 
«Καταρχάς σημειώνω πως ο Γλύκας έδωσε πέντε καταθέσεις το 2017 και τρεις το 2020, πέραν των ημερολογίων ενεργείας που καταγράφονται και άλλες θέσεις του. "Τον άνθρωπο που με πυροβόλησε με πιστόλι δεν τον ξέρω", είπε αρχικά ο «Γλύκας», την ημέρα της διάπραξης του εγκλήματος. Παράλληλα νοσηλευτής που τον παρέλαβε είχε αναφέρει σε κατάθεση του πως "το θύμα είχε τις αισθήσεις του και ερωτηθείς τι έγινε, είπε πως τον πυροβόλησαν στο λαιμό. Μόλις τον έβαλα στο φορείο, μου είπε ότι τον πυροβόλησε κάποιος άγνωστος". Το ότι είπε στον νοσηλευτή, ήταν η πρώτη του αντίδραση και δεν είχε μιλήσει με κανένα το θύμα. Επίσης, γείτονας που έτρεξε κοντά του για να τον βοηθήσει, σε κατάθεση του είπε πως ο «Γλύκας» του είπε πως δεν είδε ποιος τον πυροβόλησε».  
 
Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος έκανε λόγο για αλλότρια κίνητρα, ενώ ανέφερε πως το μαρτυρικό υλικό που έχει στα χέρια της η Κατηγορούσα Αρχή, δημιουργεί εύλογη προσδοκία αθώωσης.  

Όπως είπε,  πίσω από την αλλαγή κατάθεσης του «Γλύκα» και τους ισχυρισμούς του πως ηθικοί αυτουργοί είναι ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφης», ενώ δράστης ο Ντίντι Ρούντολφ, κρύβεται άλλο πρόσωπο.

Στο εν λόγω πρόσωπο αναφέρθηκε και ο «Γλύκας», ο οποίος εξηγώντας του λόγους που αλλάζει την κατάθεση του, ανέφερε πως τον πίεζε για να μην μιλήσει, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με τον Αλέξη.

Σε ότι αφορά τον δεύτερο μάρτυρα, που ισχυρίστηκε πως προσεγγίστηκε από τον Αλέξη και τον Σήφη για να «τελειώσει τη δουλειά», ο δικηγόρος του Μαυρομιχάλη, υποστήριξε πως και πάλι υπάρχουν αλλότρια κίνητρα, αφού το εν λόγω πρόσωπο κατονομάστηκε από τον πελάτη του για την εμπλοκή του στην δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή και πως το Αλεξούι ήταν το πρόσωπο που έδωσε τις πληροφορίες στην Αστυνομία για την εξιχνίαση του φόνου.

«Σε καμία περίπτωση η Αστυνομία δεν έψαξε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του «Γλύκα». Να ψάξει το κίνητρο και γιατί ήθελε ο Αλέξης να τον σκοτώσει. Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να παρουσιάζει τα γεγονότα και όχι την εκδοχή που θέλει. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ο δεύτερος μάρτυρας, έχει ένα ισχυρό κίνητρο αφού κατονομάστηκε για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή. Διερωτώμαι γιατί δεν κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι τον πλησίασε ο Αλέξης για δολοφονία. Συμπωματικά, το 2020, πήγε ο «Γλύκας» να καταθέσει και πήγε και ο Χατζηγεωργίου. Αν αποδεχτούμε τη μαρτυρία του Χατζηγεωργίου, ποιο είναι το αδίκημα; Αφού δεν δέχθηκε. Απόπειρα συνωμοσίας. Γιατί δεν είναι στο κατηγορητήριο;»

****
«Με όλο το σεβασμό, πάλι καταγράφονται ιστορίες για αγρίους. Τονίζω και συγκεκριμένα πράγματα και για τη στάση της ανακριτικής ομάδας και αν διερευνά με δίκαιο τρόπο. Αναφέρει ο «Γλύκας» πως ήρθε σε επικοινωνία με κάποιο πρόσωπο, με το οποίο διευθέτησαν να συναντηθούν. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η επίλυση διαφορών μεταξύ τους. Ο «Γλύκας» αναφέρει ότι τι συγκεκριμένο πρόσωπο, είχε δώσει λεφτά για την εκτέλεση του και για αυτό απειλήτο από τον ίδιο.

Όταν του ανέφερε ότι δεν είχε πρόβλημα μαζί του, αν και οι πληροφορίες του ήταν άλλες, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Έχουμε ένα μάρτυρα, που αποφασίζει ποιος θα διωχθεί και σε ποιους δίνει δεύτερη ευκαιρία. Γιατί δεν συνελήφθη αυτό το πρόσωπο; Γιατί δεν ζήτησε πληροφορίες η Αστυνομία;»
 
****
«Προκύπτει θέμα αντικειμενικότητας για την Αστυνομία. Βλέπετε κατάθεση από το πρόσωπο με τον οποίο «Γλύκας» είχε αυτή την στιχομυθία; Εάν το Δικαστήριο αποδεχτεί την κατάσταση, προκύπτουν τα ερωτήματα... Γιατί δεν συνελήφθη το συγκεκριμένο πρόσωπο; Γιατί δεν διερευνήθηκαν; Πολύ απλά γιατί ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν και το παρουσίασαν υπό το φόβο να μείνει ελεύθερος ο Αλέξης. Δεν γίνεται να παρουσιάζουν όποιες καταθέσεις θέλουν και δεν παίρνουν καταθέσεις. Αυτό το κάνουν τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι κατάντια για τις διωκτικές Αρχές».

Έστησε στον τοίχο την Αστυνομία

Με έντονο ύφος, ο Άντρος Πελεκάνος έστησε στον τοίχο την Αστυνομία και την ανακριτική ομάδα, αφήνοντας σκιές για τον τρόπο που ενήργησε, ενώ επικριτικός ήταν και για το γεγονός ότι οδηγήθηκε η εν λόγω υπόθεση ενώπιον Κακουργιοδικείου, με βασικό μάρτυρα τον «Γλύκα» που έδωσε αντιφατικές καταθέσεις.

«Τραγική η Αστυνομία που φέρνει αυτές τις υποθέσεις στο Δικαστήριο και οι δικαιολογίες που έδωσε ο μάρτυρας ως προς του λόγους που άλλαξε την κατάθεση του, είναι αστείες. Το πιο τραγικό από όλα, που πρέπει να προβληματίσει το Δικαστήριο η στάση της Αστυνομίας, είναι η τέταρτη κατάθεση του «Γλύκα», όπου αναφέρει: Σήμερα μου παρουσίασες μια φωτογραφία. Αυτό το πρόσωπο είναι αυτός που με πυροβόλησε. Τον είδα σε πολύ κοντινή απόσταση και για αυτό τον αναγνωρίζω. Υπογράφω την φωτογραφία. Έχετε ενώπιον σας ένα μάρτυρα που έδειξε άλλο δράστη. Και αν συλλαμβανόταν θα διατασσόταν η κράτηση του; Θα διατασσόταν. Αν κατέθετε ο κύριος «Γλυκας» και γινόταν πιστευτός, δεν θα ήταν ισόβια αυτός ο άνθρωπος; Δεν γίνεται να γίνουν πιστευτά αυτά που λέει. Δείχνει το πιόν του. Άλλο να φοβάσαι και άλλο να υποδεικνύεις ένα αθώο. Ήταν έτοιμος να το στείλει ισόβια. Αυτή είναι η μαρτυρία. Αυτή είναι η Αστυνομία. Δεν μας τιμά ως κράτος».    

Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος άφησε αιχμές γύρω από την ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία ενημέρωσε τον «Γλύκα» ότι είναι στόχος δολοφονίας, διερωτώμενος γιατί η Αστυνομία δεν είχε συλλάβει αμέσως τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, αλλά επίσης τον ενημέρωσε πως αποτελεί στόχος εγκληματικής ενέργειας.

«Του είπε η Αστυνομία ότι κινδυνεύει, δεν μπορεί να τον προστατεύσει και πήγε και κατάθεσε... Να τον συλλάβουν και να τον βάλλουν υπόδικο… Και γιατί η Αστυνομία δεν πήγε να συλλάβει τον Αλέξη τότε; Ή μήπως είναι άλλοι λόγοι; Μήπως η υπόθεση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας; Μήπως τον θέλουν υπόδικο; Μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας. Έχουν εξευτελίσει τη διαδικασία. Και γιατί; Για να βγάλετε εσείς τα κάστανα από τη φωτιά.»

«Κωμικοτραγικά πράγματα»

Αιχμές για τη στάση της Αστυνομίας άφησε και ο δικηγόρος του Ντίντι Ρούντολφ, Αντώνης Δημητρίου, ο οποίος επίσης κάλεσε το Δικαστήριο να μην διατάξει την κράτηση του πελάτη του και θέτοντας και ο ίδιος θέμα αξιοπιστίας του βασικού μάρτυρα κατηγορία.

«Με όλο το σεβασμό, θα πω ότι κάτι δεν πάει καλά όταν τέτοιες υποθέσεις καταλήγουν στα Δικαστήρια. Διερωτώμαι σε ποια άλλη χώρα θα κατέληγε ενώπιον Δικαστηρίου τέτοια υπόθεση. Αρχίσαμε να ανησυχούμε σε πολύ σοβαρό στάδιο. Το σύστημα νοσεί. Εμείς το ζούμε. Και στο τέλος της ημέρας κινδυνεύουμε όλοι με αυτά τα δεδομένα. Εάν τα Δικαστήρια δεν στείλουν μηνύματα, τότε δεν έχουμε άλλη σωτηρία».

Ο κ. Δημητρίου, αφού παρέπεμψε το Κακουργιοδικείο στις αντιφατικές καταθέσεις του «Γλύκα», ανέφερε πως πρόκειται για «κωμικοτραγικά πράγματα», ενώ χαρακτήρισε τις καταθέσεις του προϊών μυθοπλασίας.

Το Κακουργιοδικείο θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής την απόφαση του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Αδυναμίες, παραλείψεις και παράνομες χορηγίες από το Υπ. Παιδείας εντοπίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική