Είδε πιθανότητα καταδίκης και κίνδυνο διαφυγής η Δικαστής, έστειλε Κεντρικές Αλεξούι-Ρούντολφ

Αποδέχθηκε μεν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επηρεασμού μαρτύρων, απέρριψε δε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής των Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ντίντι Ρούντολφ, και ως εκ τούτου, το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για την κράτηση των υπόπτων μέχρι την έναρξη της δίκης, όπου παραπέμφθηκαν σε σχέση με την απόπειρα φόνου του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας» που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017 στο κέντρο της Λευκωσίας.
 
Ο δικηγόρος του Μαυρομιχάλη, Άντρος Πελεκάνος, παραπέμποντας το Δικαστήριο σε σχετικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με αντιφατική μαρτυρία στην οποία βασίζεται μια υπόθεση, ανέφερε πως εάν εγκριθεί το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, αυτό συνεπάγεται με την παραβίαση της σχετικής νομολογίας.
 
Ένσταση στην κράτηση του πελάτη του, έφερε και ο δικηγόρος του Ρούντολφ, παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση που δεν διαταχθεί η κράτηση του, θα επιστρέψει πίσω στις Κεντρικές, αφού κρατείται ως υπόδικος για την υπόθεση της απόπειρας φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου.
 
Η Δημόσια Κατήγορος, Έλενα Κληρίδου, ανέφερε στο Δικαστήριο πως σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι, υπάρχει κίνδυνος διαφυγής, καθώς και επηρεασμός μαρτύρων, αφού όπως είπε, «όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και ήταν φίλοι».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περί… φιλίας, η βεντέτα με φόντο τη δολοφονία Άντη και ο πολυπρόσωπος δράστης
 
Η απόφαση του Δικαστηρίου
 
Διαβάζοντας την πολυσέλιδη απόφαση της η Δικαστής, η οποία ενέκρινε το αίτημα για κράτηση των υπόπτων, ανέφερε πως η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρουσίασε μαρτυρία στο Δικαστήριο που να δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος επηρεασμών μαρτύρων, σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι, απορρίπτοντας το επιχείρημα της.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο καταδίκης, παραδέχθηκε μεν ότι η μαρτυρία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, που είναι το θύμα της απόπειρας φόνου, είναι αντιφατική, ωστόσο ανέφερε πως η μαρτυρία εξετάζεται σε αυτό το στάδιο εξ όψεως και φαίνεται πως υπάρχει πιθανότητα καταδίκης.

«Η Κατηγορούσα Αρχή ισχυρίζεται πως το μαρτυρικό υλικό είναι αρκετό. Η υπεράσπιση λέει όχι μόνο πως δεν είναι αρκετό, αλλά μιλά και για ψευδή και γελοία. Είναι δεδομένο πως ο παραπονούμενος έδωσε διαφορετικές εκδοχές για το ποιος τον πυροβόλησε. Κρίνοντας το βάρος της μαρτυρίας, εξ όψεως και αντικειμενικά, πιθανή καταδίκη εύλογα προκύπτει από το μαρτυρικό υλικό. Δεν είναι ότι είναι ασαφής ούτε εξ ακοής, ούτε περιστασιακή, ώστε να χαρακτηριστεί φτωχή. Είναι μαρτυρία άμεση. Αν κριθεί αξιόπιστος ο μάρτυρας πιθανόν να κριθούν και οι ύποπτοι ένοχοι. Η κρίση μου περί επάρκειας για πιθανή καταδίκη, επιβεβαιώνεται και από τον δεύτερο μάρτυρα που είπε, ότι του είπαν να τελειώσει τη δουλειά».
Σε σχέση με το ενδεχόμενο διαφυγής, η Δικαστής ανέφερε πως όσο πιο σοβαρά είναι τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι ύποπτοι, τόσο πιο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διαφυγής.

Όπως ανέφερε, η παρουσία των υπόπτων δεν μπορεί να εγγυηθεί με όποιους όρους και αν τους επιβληθούν, ενώ αναφέρθηκε στην υπόθεση όπου ο Αλέξης Μαυρομιχάλης ήταν καταζητούμενος.

Ως εκ τούτου, αποδεχόμενη το επιχείρημα της Κατηγορούσας Αρχής για κίνδυνο διαφυγής, η Δικαστής ενέκρινε το αίτημα για κράτηση τους, ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την δίκη, η οποία ορίστηκε για τις 5 Μαρτίου.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι σχεδιαζόμενες δολοφονίες, η αλλαγή στάσης και η… κομμώτρια

Τα σχέδια δολοφονίας και η αλλαγή στάσης

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, τον Ιανουαρίου του 2020, τόσο ο Αλέξης Μαυρομιχάλης όσο και ο «Γλύκας», κλήθηκαν στην Αστυνομία, η οποία τους ενημέρωσε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζεται εναντίον τους δολοφονική επίθεση.    

Τότε, όπως ανέφερε η Δημόσια Κατήγορος, Έλενα Κληρίδου, ο «Γλύκας» αποφάσισε να μιλήσει στην Αστυνομία και να αλλάξει την κατάθεση του, ισχυριζόμενος πως γνώριζε από τότε ποιος είναι ο δράστης, ωστόσο όπως είπε, δεχόταν πιέσεις για αυτό δεν είχε μιλήσει.  
Ο «Γλύκας» στην νέα του κατάθεση ισχυρίστηκε πως αυτός που τον πυροβόλησε το 2017 ήταν ο Ρούντολφ, ενώ έδειξε ηθικούς αυτουργούς τους Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφη», ο οποίος εκτίει φυλάκισης στα κατεχόμενα.  

Σημειώνεται πως ο παραπονούμενος, το 2017, είχε δείξει ως δράστη της υπόθεσης πρόσωπο αλβανικής καταγωγής, η φωτογραφία του οποίου ταυτοποιήθηκε από τον ίδιο και δόθηκε στην δημοσιότητα, αφού εναντίον του εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης.

Η… κομμώτρια

Στη νέα του κατάθεση ο «Γλύκας», σύμφωνα πάντα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, είπε πως «για όλα φταίει η κομμώτρια», ισχυριζόμενος πως «κομμώτρια» είναι το παρατσούκλι του Αλέξη Μαυρομιχάλη.

Παράλληλα λήφθηκε κατάθεση από φίλο του «Γλύκα», ο οποίος επίσης ισχυρίστηκε πως γνωρίζει από τον παραπονούμενο, πως το παρατσούκλι «κομμώτρια», φέρει ο Αλέξης Μαυρομιχάλης.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε Δημόσια Κατήγορο, Έλενα Κληρίδου, ενώπιον της Αστυνομίας, υπάρχει κατάθεση από την αδελφή του «Γλύκα», η οποία ανέφερε πως όταν ο αδερφός της όταν ξύπνησε στο Νοσοκομείο, μετά την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε εναντίον του, έλεγε «γ… των Αλέξη».

Ο δεύτερος μάρτυράς

Δεύτερος βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αποτελεί πρόσωπο το οποίο κατέθεσε πως προσεγγίστηκε από τους Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ιωσήφ Ιωσήφ, ένα μήνα μετά την απόπειρα φόνου, «για να τελειώσει τη δουλειά».

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε αρνήθηκε, ενώ ανέφερε πως ο Αλέξης και ο «Σήφης» του παραδέχθηκαν πως αυτοί έβαλαν τον Ρούντολφ για να σκοτώσει τον «Γλύκα».

Μεταξύ άλλων, η Δημόσια Κατήγορος ανέφερε πως ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας περιλαμβάνεται και γείτονας του «Γλύκα», ο οποίος είχε αντιληφθεί τον δράστη την ώρα που έτρεχε για να διαφύγει, με την περιγραφή του, όπως αναφέρθηκε, να ομοιάζει με τον Ρούντολφ.

Από τον Ρώσο και τον Αλβανό στο Αλεξούι

Ο δικηγόρος του Αλέξη Μαυρομιχάλη ανέφερε πως πίσω από την υπόθεση κρύβονται αλλότρια κίνητρα, ενώ στάθηκε στις αντιφατικές μαρτυρίες που έδωσε ο «Γλύκας».

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, ο «Γλύκας» κατονόμασε ως δράστη Αλβανό, ο οποίος όπως είπε, «θα μπορούσε αυτή στιγμή να βρισκόταν στη θέση των υπόπτων ή ακόμη εάν είχε συλληφθεί και παραπεμφθεί σε δίκη, και γινόταν πιστευτός ο παραπονούμενος, θα ήταν ισόβια».  

Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις καταθέσεις του «Γλύκα», αποκαλύπτοντας πως εκτός από τον Αλβανό, είχε δείξει ως ύποπτο και ένα Ρώσο.

Άντρος Πελεκάνος: Ο «Γλύκας», το 2017 στην πρώτη του κατάθεση, ανέφερε πως δεν ξέρει το πρόσωπο που τον πυροβόλησε. Σε άλλη μαρτυρία του, λέει πως γνωρίζει αυτόν που τον πυροβόλησε και πως μοιάζει με ένα Ρώσο που είναι φίλοι στο facebook. Ανέφερε μάλιστα, πως είναι σε θέση να δώσει το σκίτσο του. Έδωσε περιγραφή πως πρόκειται για πρόσωπο 25 ετών, χαμογελαστός, αξύριστος κτλ. Μετά λέει πως δεν πρόσεξε άλλα χαρακτηριστικά γιατί όλα έγιναν γρήγορα. Έχουμε δηλαδή μια κατάθεση, με δυο ημερολόγια. Μια δεν γνωρίζει και μια λέει πως είναι Ρώσος, φίλος του στο facebook. Μετά λέει ότι δεν πρόσεξε χαρακτηριστικά. Λέει ότι του είναι γνώριμη φυσιογνωμία και τον είδε την Παρασκευή. Μετά είπε πως δεν δέχθηκε οποιαδήποτε απειλή και δηλώνει άγνοια.

Στις 25/11/2017, σε νέα του κατάθεση, δεν καταγράφει το παραμικρό περί απειλής. Είμαστε σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, σε διαφορετικές ημερομηνίες και δεν εξέφρασε υποψίες εναντίον των υπόπτων. Σε άλλη κατάθεση του επίσης δεν αναφέρει το παραμικρό. Ακόμα μια ευκαιρία... Σημειώνω εδώ πως ο φίλος του, που τον επηρέαζε, δεν του είπε μην πεις…

Σε νέα του κατάθεση στις 29/11/2017, παρουσίασε φωτογραφία άντρα. «Αυτό το πρόσωπο με πυροβόλησε έξω από την οικία μου. Τον είδα που με πυροβόλησε και τον αναγνωρίζω. Σου υπογράφω τη φωτογραφία», αναφέρει ο παραπονούμενος.
 
Περί… φιλίας ο λόγος

Η Δημόσια Κατήγορος ανέφερε πως το αίτημα να παραμείνουν υπό κράτηση οι ύποπτοι πρέπει να εγκριθεί από το Δικαστήριο, αφού υπάρχει από τη μια κίνδυνος διαφυγής, ενώ από την άλλη ανέφερε πως πρόκειται για πρόσωπα που γνωρίζονται μεταξύ τους και ήταν φίλοι.

Κάτι που αναφέρθηκε και κατά την αγόρευση του δικηγόρου του Αλέξη Μαυρομιχάλη, ο οποίος θέλοντας να δείξει τα αλλότρια κίνητρα πίσω από την υπόθεση, ανέφερε πως το θύμα ήταν φίλος με τον Αλέξη και το Σήφη, διερωτώμενος πώς γίνεται να έκαναν τόση παρέα και να γνώριζε πως αυτός έβαλε πρόσωπο να τον σκοτώσει.

Άντρος Πελεκάνος: Σε ερώτηση γιατί έδειξε άλλο πρόσωπο με φωτογραφία, ο «Γλύκας» είπε πως αυτό θεώρησε σωστό. Άρα ότι θεωρεί σωστό, έρχεται η Αστυνομία και το υλοποιεί.

Μαρτυρία από κολλητό του «Γλύκα» αναφέρει πως έβγαιναν όλοι μαζί έξω. Λέει πως έτρωγαν και έπιναν, σύμφωνα με τον κολλητό του.

Στις 4/2/20 είπε ο «Γλύκας» στην κατάθεσή του, ότι επιβεβαιώνει πως πήγε στην κηδεία της μητέρας του Σήφη, καθώς και να δει τον ίδιο στο Νοσοκομείο.
Είναι φυσιολογικό να επισκέπτεται πρόσωπο που ήθελε να τον παίξει; Δεν πρόκειται για φόβο. Είναι φανερό πως δεν ένιωσε φόβο, με βάση τη μαρτυρία. Σχετιζόταν με τον Σήφη, τον οποίο δείχνει ως εγκέφαλο. Έδωσε σε επτά περιπτώσεις ψευδή κατάθεση.

Βεντέτα με φόντο τη δολοφονία Άντη

Σε ότι αφορά την μαρτυρία του δεύτερου προσώπου, ο δικηγόρος του Αλέξη Μαυρομιχάλη, Άντρος Πελεκάνος, έκανε λόγο για εκδίκηση με φόντο τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ενώ αμφισβήτησε την ταυτότητα του συγκεκριμένου προσώπου, καλώντας την Κατηγορούσα Αρχή να δώσει την ταυτότητα του.

Επίσης, ανέφερε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο πριν αναφέρει στον «Γλύκα» πως προσεγγίστηκε για να τον σκοτώσει, τον ρωτούσε εάν υποψιαζόταν τον ίδιο, «αφού ακουγόταν στο παζάρι πως αυτός ήταν πίσω από την απόπειρα φόνου».  

Άντρος Πελεκάνος: «Ο Αλέξης δεν θα σε αφήσει ήσυχο. Μου προτείνει και εμένα να σε παίξω», αναφέρει στην κατάθεση του ο «Γλύκας». Διερωτώμαι γιατί αυτό το καλό παιδί δεν πήγε από τον Δεκέμβρη του 2017 να καταθέσει.
Γιατί είχε διαφορές ο Φάνος Χατζηγεωργίου με τον Αλέξη; Επειδή ήταν αυτός που έδωσε τις πληροφορίες για την εξιχνίαση της δολοφονίας του αείμνηστου Άντη Χατζηκωστή. Γιατί ο Φάνος ήταν ο εγκέφαλος.

«Μυθοπλάστης ο Γλύκας»

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντίντι Ρούντολφ, Αντώνης Δημητρίου, εστιάστηκε επίσης στις αντιφατικές μαρτυρίες του «Γλύκα», αναφέροντας πως πρόκειται για «μυθοπλάστη» και πως πρέπει να προσληφθεί για να γράφει λογοτεχνικά βιβλία.

Αντώνης Δημητρίου: Προκαλεί το ημερολόγιο ενέργειας που αναφέρει, «ο Παναγιώτου (σ.σ «Γλύκας») αμέσως είπε ΄όχι να σας πω΄. Το πρόσωπο που τον πυροβόλησε είναι Ρώσσος, ήταν φίλος του στο Facebook και θα δώσει σκίτσο. Μάλιστα είπε πως τον είδε τυχαία σε διπλανή πολυκατοικία. Είπε πως τον αναγνώρισε από το μούσι και πως ήταν χαμογελαστός. Τον είδα, είπε, σε κοντινή απόσταση, γι' αυτό και τον αναγνωρίζω στην φωτογραφία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά το μούσι του και είναι κατηγορηματικός σε τρεις καταθέσεις του. Με προβληματίζει πως εάν αυτός στη φωτογραφία συλληφθεί τι θα γίνει; Και το χειρότερο... Αν τον είχαν συλλάβει, μπορούσε να ήταν στη φυλακή ο άνθρωπος.

Δείτε τι λέει… Πραγματικά δεν ξέρω αν του τα γράφουν αλλά είναι εντυπωσιακά... (γελά). «Με τα δεδομένα που είχα τότε, δεν θα μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε ποιος ήταν πίσω από την απόπειρα φόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα στα γραφεία σας». Δεν ξέρω αν έχει δίπλωμα εγκληματολογίας ή αν ήταν στο ΤΑΕ. «Δεν θα μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε…». Δηλαδή τρία χρόνια έκτιζεντα; Εν μυθοπλάστης;

Είπε... «μου επιβεβαίωσε ο Γιώργος Χριστοδούλου ότι αυτός τον έπαιξε» και μάλιστα του λέει ποιος είναι. Άρα δεν τον ήξερε. Όταν τον πυροβολούσε το 2017 δεν τον ήξερε. Και δεν ήξερε τη σχέση του με τον Αλέξη, άρα γιατί δεν τον κατονόμασε τότε; Άρα δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι φοβόταν.
Να τον προσλάβουν να γράφει λογοτεχνικά βιβλία. Είναι γλαφυρότατες οι καταθέσεις του το 2017.

Παράλληλα ο δικηγόρος του Ρούντολφ, ανέφερε πως στη μαρτυρία του ο «Γλύκας», είπε πως ο Αλέξης έβαλε τον Ρούντολφ να τον παίξει, επειδή θεωρούσε πως ο ίδιος θα τον σκότωνε με αντιαρματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαμάχη για τις συλλήψεις Αλεξούι-Ρούντολφ, οι ανατρεπτικές μαρτυρίες και στο βάθος… μεταγραφές

 

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα