Ντόμινο εξελίξεων στο δικαστικό μέτωπο-Οι αντιδράσεις και η… γυναίκα του Καίσαρα

Ντόμινο εξελίξεων μετά τις σοβαρές καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη ο οποίος μιλώντας για διαπλοκή έθεσε υπό αμφισβήτηση την δικαστική εξουσία, με όλους τους εμπλεκόμενους να βρίσκονται σε θέσεις μάχης.

Το πρωί το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε τις προγραμματισμένες δίκες και παρακάθισε σε συνεδρία όπου τέθηκαν επί τάπητος τα όσα καταλογίζει ο Νίκος Κληρίδης στους δικαστές και τον ίδιο τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο. Το Ανώτατο αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαντά στους ισχυρισμούς του δικηγόρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκαν δίκες, συνεδριάζει το Ανώτατο για τις καταγγελίες Κληρίδη

Υπάρχει διάκριση εξουσιών, γιατί να σχολιάσει η Κυβέρνηση;
 
Κληθείς να σχολιάσει εάν η Κυβέρνηση θα παρέμβει μετά τις καταγγελίες Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα της δικαστικής εξουσίας.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 25ης Συνόδου των Πρυτάνεων κυπριακών πανεπιστημίων, στο Πανεπιστήμιο Frederick, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καλείται η Κυβέρνηση να χειριστεί το ζήτημα που προκύπτει από τις καταγγελίες για τη δικαστική εξουσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «γιατί πρέπει να καλείται η Κυβέρνηση διερωτώμαι. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο που αντιλαμβάνομαι θα επιληφθεί, υπάρχει το Ανώτατο [Δικαστήριο] που θα πρέπει να τοποθετηθεί, υπάρχει ο Γενικός Εισαγγελέας».

Πρέπει, είπε, «να κατανοήσουμε επιτέλους ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών σε αυτή τη χώρα και αν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το πράξει».
 
Αλλά, συνέχισε, «επί του παρόντος, έχω την εντύπωση ότι το να καλείται η Κυβέρνηση να παρέμβει γιατί έγινε μια καταγγελία, όσο σοβαρή και αν είναι, αν δεν τεκμηριωθούν στοιχεία, να έρθουν δηλαδή αποδείξεις ότι υπήρξε εκβιασμός της Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος θα έχουμε παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία και αντί να λύσουμε, θα πολλαπλασιάσουμε το πρόβλημα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες το Δικαστικό Σώμα

Μελετούνται οι καταγγελίες από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ανακοινώνει ότι η απάντηση του κ. Νίκου Κληρίδη προς τον ίδιο, η οποία εδόθη ταυτόχρονα από τον κ. Κληρίδη και στα μέσα ενημέρωσης, θα μελετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρία του την προσεχή Πέμπτη.

«Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε συζητήσεις σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης στην χώρα μας, χωρίς να μελετήσει τα όσα αναφέρονται στην επιστολή και χωρίς να ακούσει όλους τους εμπλεκόμενους».
 
Αλλότριοι οι σκοποί του Κληρίδη απαντά το γραφείο Πολυβίου
 
Απάντηση στις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη δίνει το γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου το οποίο μιλά για αλλότρια κίνητρα, ενώ χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του «ανυπόστατους, κακόπιστους  και σε τελική ανάλυση, δυσφημιστικούς και απολύτως απαράδεκτους».   
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη είναι γεμάτη από ανακρίβειες και υπαινιγμούς και σαφώς προωθεί αλλότριους σκοπούς. Περαιτέρω, η εν λόγω επιστολή επιχειρεί απεγνωσμένα και με αστήρικτο τρόπο να σπιλώσει το όνομα του Γραφείου μας και το όνομα και το έργο αξιόλογων δικηγόρων που εργοδοτήθηκαν ή εργοδοτούνται σε αυτό και οι οποίοι τυγχάνει να έχουν συγγένεια με μέλη του Δικαστικού Σώματος. Το περιεχόμενο και οι ισχυρισμοί της επιστολής Κληρίδη απορρίπτονται πλήρως και όλα τα νομικά δικαιώματα του Γραφείου μας και των μελών του σε σχέση με τους υπό κρίση ισχυρισμούς επιφυλάσσονται».

Επίσης επισημαίνει ότι όλες οι εμφανίσεις δικηγόρων του γραφείου Πολυβίου ενώπιον Δικαστών (μεταξύ των οποίων και οι υποθέσεις για τις οποίες γίνεται αναφορά στην επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη) «έγιναν απόλυτα νομότυπα, με σεβασμό και πλήρη συμμόρφωση στις εκάστοτε πρόνοιες των εν λόγω Διαδικαστικών Κανονισμών και Εγκυκλίων του Ανωτάτου Δικαστηρίου», ενώ προσθέτει ότι «η απασχόληση συγγενών Δικαστών από Δικηγορικά Γραφεία είναι σύνηθες φαινόμενο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, και το Γραφείο μας είναι μόνο ένα από τα Δικηγορικά Γραφεία που τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα απασχολεί συγγενείς μελών του Δικαστικού Σώματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλότριοι οι σκοποί του Κληρίδη απαντά το γραφείο Πολυβίου
 
Επανήλθε ο Κληρίδης με αναφορές στη… γυναίκα του Καίσαρα
 
«Η επιστολή μου είναι πλήρης και εμπεριστατωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη. Όλα όσα είπα στην επιστολή μου ισχύουν και είναι αυταπόδεικτα», ανέφερε ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης με νέες του δηλώσεις στο ΡΙΚ επί του θέματος, μετά και την απάντηση του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου.

Όπως είπε, τα όσα αναφέρει το δικηγορικό γραφείο Πολυβίου είναι σεβαστά, σχολιάζοντας όμως ότι παρατηρεί αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις.

«Λέει ότι είναι ανυπόστατα τα όσα αναφέρω. Όσα αναφέρω είναι αυταπόδεικτα, τεκμηριωμένα και θα αποδεχθούν. Λέει σε όλη την Ευρώπη δικαστές έχουν σχέσεις με δικηγορικά γραφεία, άρα ουσιαστικά παραδέχεται ότι υπάρχουν σχέσεις αλλά είναι κάτι το σύνηθες και δεν είναι επιλήψιμο. Το ένα συγκρούεται με το άλλο», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι «φτάσαμε στο όριο και κάποιος έπρεπε να πει τις αλήθειες και τις είπα εγώ τεκμηριωμένα», ενώ υπέδειξε ότι «υπάρχει η αρχή ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει απλά να απονέμεται αλλά να φαίνεται ότι απονέμεται».

«Δεν είπα ότι ο τάδε δικαστής επειδή έχει συγγενική ή εργασιακή σχέση με το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται τις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, ότι κατ’ ανάγκη είναι διεφθαρμένος. Είπα όμως ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι ηθική αλλά να φαίνεται ότι είναι. Αυτή η αρχή πρέπει να ακολουθείται όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.»
 
Δείτε όσα ανέφερε:

 Στη GRECO η Χαραλαμπίδου για επιστολή Κληρίδη

Σε μια άλλη εξέλιξη, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου προωθεί τις καταγγελίες Κληρίδη στη διακρατική επιτροπή κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).
 
Αυτούσια η ανακοίνωση της κ. Χαραλαμπίδου
 
Επικοινώνησα με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της GRECO (διακρατική επιτροπή κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης), για το θέμα της διαφθοράς στη δικαστική εξουσία.

Τις τελευταίες μέρες όλοι «παρακολουθούν» με αμηχανία τα όσα αποκάλυψε ο Νίκος Κληρίδης στην επιστολή που απέστειλε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Και αυτό γιατί το ζήτημα που προέκυψε είναι υψίστης σημασίας αφού αφορά στον Ανώτατο Θεσμό της Δικαστικής Εξουσίας που είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Από τη στιγμή λοιπόν που προκύπτει θέμα γι αυτόν τον Θεσμό ο οποίος δεν μπορεί να ελεγχθεί, η πιο αξιόπιστη διαδικασία είναι μέσω της GRECO η οποία στον 4ο γύρο αξιολόγησης εστιάζει στην Δικαστική Εξουσία.

Επισυνάπτω το σχετικό κειμένο, το οποίο απέστειλα. Σε αυτό καταγράφονται και όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν την υπόθεση Nicholas η οποία αφορούσε σε κακοδικία λόγω τέτοιας σύγκρουσης συμφερόντων με το ίδιο Δικηγορικό Γραφείο. Τα μέτρα που υποτίθεται λήφθησαν μετά από εκείνη την απόφαση χαστούκι για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτελεσματικά και για τούτο υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι τους οποίους και αναλύω. 

Η αναμενόμενη σχετική έκθεση της Greco δεν αναιρεί την Υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρέμβει για θέματα της δικής του αρμοδιότητας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών