Πέμπτη 27 Ιουν, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες το Δικαστικό Σώμα

Ντίνα Κλεάνθους  13/01/2019 07:34
Στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες το Δικαστικό Σώμα

Στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες το Δικαστικό Σώμα

Ντίνα Κλεάνθους  13/01/2019 07:34
Ανήσυχη σιωπή επικρατεί επί του παρόντος από πλευράς των όσων έστειλε στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, αδελφός του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος μετά τις καταγγελίες του περί διαπλοκής άναψε φωτιές στον νομικό κόσμο και έθεσε υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία και τη διαφάνεια της δικαστικής εξουσίας.

Στην εξασέλιδη επιστολή του στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο Νίκος Κληρίδης παραθέτει την άμεση ή έμμεση συγγενική και εργασιακή σχέση δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη & Πολυβίου το οποίο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το κούρεμα των καταθέσεων, εκπροσωπεί τις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Ο Νίκος Κληρίδης, κλίνοντας την επιστολή του,  ζητά τη διεξαγωγή στατιστικής έρευνας η οποία όπως αναφέρει, «θα καταδείξει ότι σε συντριπτικά ποσοστά, τα οποία ίσως να φτάνουν και το 98%, τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις αποκλειστικά υπέρ της Τράπεζας Κύπρου».
 
Η… οικογενειακή κατάσταση
 
-Στέλιος Ναθαναήλ (δικαστής Ανωτάτου): Θυγατέρα και γαμπρός δικηγόροι εργοδοτούμενοι στο γραφείο Χ&Π.
 
-Λ. Παρπαρίνος (δικαστής Ανωτάτου): Θυγατέρα δικηγόρος εργοδοτούμενη στο γραφείο Χ&Π.
 
-Α. Κραμβής (πρώην δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου): Υιός δικηγόρος στο γραφείο Χ&Π, γαμπρός του κ. Πολυβίου (νυμφευμένος με την κόρη του).
 
-Μ. Χριστοδούλου (δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου): Ο υιός της συζύγου του (επίσης δικαστού στο Επαρχιακό Δικαστήριο) Στάλως Χατζηγιάννη είναι εργοδοτούμενος στο γραφείο Χ&Π.
 
-Λεμονιά Καουτζιάνη (πρώην δικαστής Επαρχιακού Δικαστηρίου): Θυγατέρα της είναι εργοδοτούμενη στο γραφείο Χ&Π.
 
-Κ. Παμπαλλής (δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου): Εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο Χ&Π.
 
-Α. Λιάτσος (δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου): Η σύζυγός του εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Χρ. Τριανταφυλλίδη, πρώτου ξαδέλφου της συζύγου του Πολυβίου.
 
-Τεύκρος Οικονόμου (δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου): Η σύζυγός του ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου και αφυπηρέτησε πρόσφατα. Ο κ. Οικονόμου συμμετείχε στην αθωωτική απόφαση κατά πλειοψηφίας που εξεδόθη στις εφέσεις 2/2018 και 3/2018 και αθώωσε τον Ανδρέα Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου στις κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς.
 
-Ο Χρ. Τριανταφυλλίδης, δικηγόρος του Ανδρέα Ηλιάδη, διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, είναι πρώτος ξάδελφος της συζύγου του Πόλυ Πολυβίου, Γεωργίας, που είναι κόρη του μ. Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, πρώην διοικητή της Τράπεζας Κύπρου και αδελφού του πατέρα του Μ. Τριανταφυλλίδη, τέως προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης δικηγορούσε για δεκαετίες ενώπιον του πατρός του, τέως προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη. Η απόφαση Τάκης Φωτιάδης vs Φώτος Φωτιάδης είναι η κλασική περίπτωση στην οποία ο πατέρας Μ. Τριανταφυλλίδης δικαίωσε τον υιό του Χρίστο. Ο Χρίστος Κληρίδης κέρδισε αργότερα κατ’ έφεση στην οποία ήγειρε θέμα επηρεασμού λόγω της συγγενικής σχέσης. Σαν αποτέλεσμα υιοθετήθηκε η πρακτική απαγόρευσης τότε έστω περιορισμένης μορφής. Στη συνέχεια, ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης όταν αφυπηρέτησε διορίστηκε ως δικηγόρος του Τάκη Φωτιάδη. Τότε ο Γεώργιος Πικής και άλλοι δικαστές του Ανωτάτου διαμαρτύρονταν και ζητούσαν να γίνουν κανονισμοί που να διέπουν συγγένειες. Δεν έγιναν όμως ενόσω ήταν πρόεδρος ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης.
 
-Ο Α. Κραμβής, (τέως δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου): Ενώ ήταν εν ενέργεια δικαστής διορίστηκε στη λεγόμενη επιτροπή έρευνας της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Κραμβής είναι συμπέθερος του Π. Πολυβίου, αφού ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του Πολυβίου, και οι δύο τους εργάζονται στο γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου που εκπροσωπεί την Τράπεζα Κύπρου από ιδρύσεώς της. Εξάλλου, ο Α. Κραμβής εξεδίκασε ως μέλος του Εφετείου την έφεση του Nicholas που αργότερα προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Κύπρο για μη αμερόληπτη δίκη λόγω της συγγενικής σχέσης του Α. Κραμβή με τον δικηγόρο της Τράπεζας Κύπρου Π. Πολυβίου.
 
Σιγήν ιχθύος από Νικολάτο
 
Από τη ριπή των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη δεν έλειπε και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος, ο οποίος επί του παρόντος δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τα όσα σοβαρά του καταλογίζονται.
 
Στην επιστολή του ο κ. Κληρίδης αναφέρεται σε αποζημιώσεις για αξιόγραφα στην αδελφή και θυγατέρα του Μ. Νικολάτου, όπου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός διευθετήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου και ακολούθως η αγωγή αποσύρθηκε.  
 
«Στις 21/06/2018, αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο που είχε κινήσει το 2013 η αδελφή του κ. Νικολάτου εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων, με διεκδικήσεις αποζημιώσεων λόγω αγοράς αξιογράφων, διευθετήθηκε εξώδικα από το γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου με πληρωμή αποζημιώσεων και αποσύρθηκε. Επίσης, στις 25/01/16, αγωγή την οποία είχε κινήσει θυγατέρα του κ. Νικολάτου εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων με διεκδικήσεις αποζημιώσεων λόγω ζημιάς από την αγορά αξιογράφων μέσω του πατέρα της, από απομείωση καταθέσεων και από μείωση της αξίας μετοχών της, διευθετήθηκε από τους δικηγόρους της τράπεζας Χρυσαφίνη και Πολυβίου με πληρωμή αποζημιώσεων και αποσύρθηκε. Όπως είναι γνωστό, οι κάτοχοι αξιογράφων έχασαν όλα τα λεφτά της επένδυσής τους για την αγορά τους λόγω μετατροπής των αξιογράφων που είχαν αγοράσει σε μετοχές χωρίς αξία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δικηγορικό γραφείο Χ&Π αποζημίωσε συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού του προέδρου του Ανωτάτου Μ. Νικολάτου συμβιβαστικά χωρίς να δικαστούν οι αγωγές τους. Επομένως, όσα πήραν συμβιβαστικά είναι καθαρό κέρδος».
 
Εφέτες και αθωωτικές αποφάσεις
 
Ο Νίκος Κληρίδης καταγγέλλει επίσης συμμετοχή δικαστών Ανωτάτου Δικαστηρίου σε πρόσφατες ποινικές εφέσεις που σχετίζονται με την Τράπεζα Κύπρου και στελέχη της ως κατηγορουμένων.
 
1. Πολιτική έφεση 423/2017
Υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και διευθυντικών στελεχών της.
Έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης δικαστή του Ανωτάτου με την οποία είχε κριθεί άκυρο το κατηγορητήριο. Η έφεση της Δημοκρατίας απορρίφθηκε ως άνευ αντικειμένου με την απόφαση αυτού του Εφετείου ημερ. 03/04/2018. Στο πενταμελές αυτό Εφετείο, το οποίο επισφράγισε την απαλλαγή στελεχών της Τράπεζας Κύπρου χωρίς καν να ακουστεί η έφεση, παρακάθισαν οι δικαστές Στ. Ναθαναήλ και Λ. Παρπαρίνος, οι οποίοι έχουν την πιο πάνω σχέση με το γραφείο Χ&Π και Α. Λίατσος, του οποίου η σύζυγος είναι για δεκαετίες δικηγόρος στο γραφείο Χρ. Τριανταφυλλίδη που εμφανιζόταν στην έφεση ως δικηγόρος κατηγορουμένου στελέχους της τράπεζας, ενώ για την Τράπεζα Κύπρου εμφανίστηκε ο κ. Πολυβίου.
 
2. Ποινικές εφέσεις αρ. 2/2018 και 3/2018
Εφεσείοντες οι καταδικασθέντες για χειραγώγηση της αγοράς κ. Α. Ηλιάδης και Τράπεζα Κύπρου. Εκδόθηκε απόφαση με την οποία ανατράπηκε η καταδίκη και αθωώθηκαν οι καταδικασθέντες με το δικαιολογητικό ότι δεν είχαν πρόθεση χειραγώγησης της αγοράς, αλλά απλώς σκόπευαν εσκεμμένα να καθησυχάσουν τους οργισμένους μετόχους στη γενική συνέλευση. Η σύνθεση του Εφετείου ήταν: Μ. Νικολάτος (πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου) - πρόεδρος, Τ. Οικονόμου - μέλος, Τ. Ψαρά - μέλος. Για την Τράπεζα Κύπρου εμφανίστηκε ο κ. Πολυβίου. Η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου λήφθηκε με πλειοψηφία 2-1, με την ψήφο του προέδρου Νικολάτου να κλίνει την πλάστιγγα υπέρ της αθώωσης. Η αθωωτική αυτή απόφαση εκδόθηκε στις 12/09/18.
 
Σκάνδαλο ΣΑΛΑ
 
Ο Νίκος Κληρίδης αναφέρεται και στην αίτηση certiorari 126/2015 που έχει σχέση με την υπό εξέλιξη έρευνα για μίζες στο Αποχετευτικό Συμβούλιο Λάρνακας και συγκεκριμένα στην κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του δικηγόρου του Δήμου Λάρνακας Αντώνη Ανδρέου, ο οποίος είναι ο σύζυγος της αδελφής του δικηγόρου που εκπροσωπείται Πόλυ Πολυβίου.   
 
«Η αίτηση εκδικάσθηκε από τον δικαστή του Ανωτάτου Σ. Ναθαναήλ και αφορούσε ένταλμα έρευνας στο δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Ανδρέου. Το ένταλμα έρευνας εξεδόθη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στο πλαίσιο της διερεύνησης από την Αστυνομία υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας για καταδολίευση, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και συγκάλυψη έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν σε Λάρνακα και Λευκωσία. Ο δικαστής Σ. Ναθαναήλ εξέδωσε το αιτούμενο διάταγμα certiorari και ακύρωσε το ένταλμα έρευνας. Μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αίτηση για το certiorari εκδικάστηκε από τον Σ. Ναθαναήλ, ο οποίος έχει τη σχέση που εξηγήθηκε πιο πάνω με το δικηγορικό γραφείο Χ&Π, μπορεί όμως και να μην είναι τυχαίο. Δεν παύει όμως να είναι γεγονός ότι η σχέση με το δικηγορικό γραφείο Χ&Π υφίστατο και ο Σ. Ναθαναήλ δεν αυτοεξαιρέθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά την εκδίκασε υπέρ του δικηγορικού γραφείου Χ&Π».
 
Επιφυλάσσεται ο Πολυβίου, καυστικός ο Τριανταφυλλίδης
 
Ο Πόλυς Πολυβίου που βρίσκεται στο στόχαστρο των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη, επί του παρόντος δεν σχολιάζει και δεν τοποθετείται, σε αντίθεση με τον δικηγόρο Κρις Τριανταφυλλίδη ο οποίος με ανακοίνωση του σημειώνει ότι το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής είναι χαμηλού, απαράδεκτου και επαίσχυντου επιπέδου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα «επανέλθει».
 
«Έχει περιέλθει εις την αντίληψη μου η επιστολή του Δικηγόρου κου Νίκου Κληρίδη ημερομηνίας 11/1/2019 προς τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ακόμα και το όνομα αυτό το γράφει λανθασμένα) και υπό κανονικές συνθήκες το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής είναι τέτοιου χαμηλού, απαράδεκτου και επαίσχυντου επιπέδου που κάποιος δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί περαιτέρω.
 
Δεδομένου όμως ότι εις την επιστολή αυτή γίνεται αναφορά σε πρόσωπα που δεν εβρίσκονται πλέον εις την ζωή δια να υπερασπισθούν τον εαυτό τους (παρόλο που ο κος Κληρίδης είχε ευκαιρία να προβεί σε αυτές τις αναφορές όταν ευρίσκοντο εν ζωή πλην όμως δεν ετόλμησε) εις τον κατάλληλο χρόνο, λίαν συντόμως, θα απαντήσω εις το περιεχόμενο της επιστολής του κου Κληρίδη δια να αποφευχθεί ο «δηλητηριασμός» της κοινής γνώμης με τέτοιου είδους εμετικά δημοσιεύματα που στο τέλος της ημέρας πλήττουν ανεπανόρθωτα το Θεσμό της Δικαιοσύνης.
 
Περιορίζομαι σε αυτό το στάδιο να αναφέρω μόνο ότι ο υποφαινόμενος ουδέποτε εκπροσώπησε, όπως και πάλι λανθασμένα αναφέρει εις την επιστολή του ο κος Κληρίδης είτε το κον Τάκη Φωτιάδη είτε τον κον Φώτο Φωτιάδη. Το κον Τάκη Φωτιάδη τον εκπροσωπούσε ο Δικηγόρος του κος Άντης Τριανταφυλλίδης το όνομα του οποίου δεν αναφέρει ο κος Κληρίδης πουθενά εις την επιστολή του. Διευκρινίζω ότι το γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης και Υιοί, ένα εξαίρετο δικηγορικό γραφείο, ήσαν οι δικηγόροι του αδελφού του κου Κληρίδη δηλαδή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Πιθανόν είναι δια αυτό το λόγο που πουθενά εις την επιστολή του, όπου ο κος Κληρίδης αναφέρεται στους συγγενείς δικηγόρους του αποβιώσαντος Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, δεν αναφέρει και τον αδελφό του κον ΄Αντη Τριανταφυλλίδη.
Όπως αναφέρω ανωτέρω, θα επανέλθω».
 
Διέψευσε Τριανταφυλλίδη ο Χρίστος Κληρίδης
 
Μετά την απάντηση του Κρις Τριανταφυλλίδης, ανακοίνωση εξέδωσε και ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η δήλωση του κ.  Τριανταφυλλίδη και πως ουδέποτε εκπροσώπησε τον Τάκη Φωτιάδη.
 
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ο Χρίστος Κληρίδης αναφέρει τα ακόλουθα:
 
Για χάρη και μόνο της αλήθειας θα ήθελα να υπενθυμίσω τα εξής σε σχέση με τη δήλωση του συναδέλφου Χρίστου Τριανταφυλλίδη, που είδε το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την επιστολή του συνάδελφου Νίκου Κληρίδη προς τον Δικηγορικό Σύλλογο ημερ. 11/1/2019.
 
1. Ο συνάδελφος Χρίστος Τριανταφυλλίδης ισχυρίζεται ότι ουδέποτε εκπροσώπησε τον κ. Τάκη Φωτιάδη. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι τον Τάκη Φωτιάδη εκπροσώπησε στην υπόθεση Photiades v The Republic (1986) 3AAΔ 460 και κατ’ έφεση εις την Photiades v. Photiades and another (1988) 3ΑΑΔ 2084.
Τόσο πρωτόδικα όσο και κατ’ έφεση, δικηγόρος του Τάκη Φωτιάδη αποβιώσαντος ήταν ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης και εγώ εκπροσωπούσα το ενδιαφερόμενος μέρος Φώτο Φωτιάδη. Είναι γεγονός ότι δικηγόρος του Τάκη Φωτιάδη ήταν μεν ο Άντης Τριανταφυλλίδης αλλά την υπόθεση αυτή ανέλαβε ο κ. Χρίστος Τριανταφυλλίδης.
 
2. Την υπόθεση πρωτόδικα εκδίκασε ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης τότε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ως γνωστό πατέρας του Χρίστου Τριανταφυλλίδη.
 
3. Την υπόθεση πρωτόδικα έχασε η Δημοκρατία και το Ενδιαφερόμενο Μέρος, δηλαδή ο Φώτος Φωτιάδης τον οποία εκπροσωπούσα.
 
4. Υπέβαλα έφεση με κύριο λόγο έφεσης ότι παραβιάζετο η αρχή της δικαίας δίκης και ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει μόνο να απονέμεται αλλά να φαίνεται και ότι απονέμεται λόγο τον οποίο μετά από σύσταση του Προέδρου τότε του Εφετείου υπό πενταμελή σύνθεση αείμνηστου Ανδρέα Λοίζου απέσυρα, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκε πρακτική του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία δεν επετρέπετο πλέον πατέρας και υιός Δικαστής και Δικηγόρος να επιλαμβάνονται υποθέσεων. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με μία εκ των πτυχών του θέματος που προέκυψε.
 
Παρακολουθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, παρακολουθεί η Κυβέρνηση
 
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα καταγγέλλει ο αδελφός του, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι παρακολουθεί τα όσα εκτυλίσσονται, χωρίς όμως να επιθυμεί να παρέμβει, υποδεικνύοντας ότι θα το κάνει εάν το κρίνει αναγκαίο.
 
Τα γεγονότα παρακολουθεί και η Κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι «το θέμα δεν έχει απασχολήσει τουλάχιστον ακόμα την Κυβέρνηση».
 
«Παρακολουθούμε», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «με ενδιαφέρον και ανησυχία τα όσα διαμείβονται. Η δικαιοσύνη οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι υπεράνω τέτοιων αντιδικιών και να επιτελεί τον ανεξάρτητο πολιτειακό ρόλο της. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, ενδεχομένως να πρέπει να γίνει κάποια συζήτηση, έχουμε να κάνουμε με ισχυρισμούς που πρώτα από όλα θα πρέπει να απασχολήσουν τον ίδιο τον νομικό κόσμο που έχει και τις δικές του ανεξάρτητες δομές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ασχοληθούν με το όλο ζήτημα».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας