Ζητούσαν αύξηση ποινής σε προμηθευτή κοκαΐνης και τελικά… του την ανέστειλαν-Αντίθετες διαβεβαιώσεις

«Σε σχέση γενικά με αντάλλαγμα είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει ενώπιον του Δικαστηρίου ίχνος μαρτυρίας που να καταδεικνύει ότι ο μάρτυρας έλαβε το όποιο αντάλλαγμα από τις εισαγγελικές αρχές. Επί τούτου, αρκεί να σημειώσουμε την αναφορά του επόπτη παραλαβής κρατουμένων στις κεντρικές φυλακές (MY6), ο οποίος υπέδειξε τα εξής: (σελ. 481, πρακτικών ημερ. 2.9.2022), «Στο Πρόγραμμα Προστασίας των Μαρτύρων εντάχθηκε στις 25/08/20 με απόφαση του Βοηθού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Στο έντυπο καταγράφεται η απόφαση η οποία αναφέρει να γίνει ξεκάθαρο στον κύριο .... (καταδικασθέντα-μάρτυρα) ότι εκτός της ένταξής του στο πρόγραμμα δεν θα του παραχωρηθεί οτιδήποτε άλλο και θα εκτίσει την ποινή του κανονικά.»

Το πιο πάνω απόσπασμα καταγράφεται στην απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου, 2022, το οποίο καταδίκασε σε 22 χρόνια φυλάκιση τον Γιώργο Χριστοδούλου Ζαβράντωνα για υπόθεση 15 κιλών κοκαΐνης, το 2019, για την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος μετά την παραδοχή του σε μεταγενέστερο στάδιο και συγκεκριμένα στις 24.6.2020, εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε άλλο ένα πρόσωπο, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών. 

Στα πλαίσια της δίκης, όπως αναφέρεται και στο απόσπασμα της απόφασης, καταχωρήθηκε ως τεκμήριο επιστολή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, με την οποία ξεκαθαριζόταν πως ο βασικός μάρτυρας θα εκτίσει κανονικά την ποινή του, επιστολή η οποία χρησιμοποιήθηκε ως όπλο από την Κατηγορούσα Αρχή, ώστε να απορρίψει τις θέσεις της υπεράσπισης του Ζαβράντωνα, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Χρίστο Πουτζιουρή, περί ανταλλαγμάτων που έλαβε ο μάρτυρας. 

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις και την σχετική επιστολή ενώπιον Κακουργιοδικείου, η ποινή του εν λόγω μάρτυρα, που καταδικάστηκε για μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και ο ρόλος του χαρακτηρίστηκε σημαντικός στην υπόθεση, αναστάλθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, αφού υπήρχε συμφωνία με το μάρτυρα, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, για αποφυλάκιση του, μετά την ολοκλήρωση της ποινής του. Υπενθυμίζεται, πως ο μάρτυρας κρατείτο σε σταθμό στη Λευκωσία, ενώ οι συνθήκες κράτησης του τέθηκαν στο επίκεντρο της δίκης, αφού παραδέχθηκε πως έκανε χρήση κινητού. Παράλληλα, στο Κακουργιοδικείο κατατέθηκαν ως τεκμήριο φωτογραφίες με συνομιλίες μηνυμάτων αλλά και με αμπελοπούλια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω μάρτυρας, αφού ανεστάλη η ποινή του, ταξίδεψε εκτός Κύπρου για να καταλήξει στο συμφωνημένο προορισμό, υπό τον όρο να μην επιστρέψει για ένα χρονικό διάστημα στην Κύπρο. 

Ο εν λόγω μάρτυρας, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2019 σε 16 χρόνια φυλάκιση για κατοχή με στόχο την προμήθεια και αποφυλακίστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου 2023. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμπελοπούλια και κινητά στο πρόγραμμα μαρτύρων-Παραδοχή μάρτυρα στο Δικαστήριο

Έκανε έφεση η Εισαγγελία για «ανεπαρκή ποινή» 

Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει μετά την αναστολή της ποινής, είναι πως για αυτή, ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση, χαρακτηρίζοντας την «έκδηλα ανεπαρκή», η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό, με τελεσίδικη απόφαση που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2022. 

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του, είχε τονίσει πως «η ανάμειξη του στη μεταφορά των ναρκωτικών συνιστούσε μια σημαντικότατη βοήθεια στους εμπόρους, έχοντας ρόλο στην αλυσίδα διακίνησης των ναρκωτικών, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτή η εμπορία τους».

Με βάση το ρόλο του στην υπόθεση, ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, στα πλαίσια της έφεσης, παρέπεμψε το Ανώτατο σε αριθμό αποφάσεων όπου επικυρώθηκαν πολυετείς αλλά σημαντικά μικρότερες ποινές φυλάκισης για κατοχή μικρότερων ποσοτήτων ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, καλώντας το να αναπροσαρμόσουμε τις ποινές εκείνες με βάση τη μεγαλύτερη ποσότητα που αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ωστόσο, ενώ η Εισαγγελία άσκησε έφεση ζητώντας στην ουσία μεγαλύτερη ποινή στον καταδικασθέντα, τεσσερισήμισι μήνες μετά, προχώρησε με την αναστολή της ποινής του μάρτυρα, πριν μάλιστα εξεταστεί η έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης του Κακουργιοδικείου που καταδίκασε τον Ζαβράντωνα. 

Αναστολή ποινής για 640 κιλά και κατσάδιασμα από Ανώτατο  

Η αναστολή ποινής σε άλλο ένα μάρτυρα που καταδικάστηκε για μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, έρχεται μόλις λίγες ημέρες από την απόφαση του Ανωτάτου, ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου, 2023, κατά την οποία έγινε λόγος για άνιση μεταχείριση δύο κατηγορουμένων για εμπορία τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, εκ των οποίων ο ένας έπεσε στα χαμηλά και στη συνέχεια, αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, αναστάλθηκε η ποινή του από την Νομική Υπηρεσία, παρά το γεγονός, πως όπως ανέφερε η ίδια η Κατηγορούσα Αρχή ενώπιον Δικαστηρίου, είχε την ίδια εξίσου σοβαρή εμπλοκή με τον συγκατηγορούμενο του.  

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση με τα 628 κιλά ναρκωτικών (MDMA) που εξήχθησαν από την Κύπρο για την Αυστραλία μέσα σε φουκούδες τον Ιούνιο του 2020 και εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτια, με τον ένα εκ των δύο, 32 ετών, να εντάσσεται στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, με σκοπό να καταθέσει εναντίον του δεύτερου κατηγορούμενου, 59 ετών. Ως αντάλλαγμα, ο 32χρονος απαλλάχθηκε από τέσσερις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες ήταν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, εξαγωγή μη ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α, παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράνομη κατοχή με σκοπό την προμήθεια, ενώ του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών μόνο για συνωμοσία. 

Μέσα από την απόφαση του το Ανώτατο, τονίζει πως «οι αρμόδιες αρχές του Κράτους, οφείλουν να προσάγουν ενώπιον των ανεξάρτητων δικαστικών αρχών, όλους τους παραβάτες. Αυτό υπαγορεύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης των παραβατών», ενώ δεν παρέλειψε να υποδείξει πως ο κατηγορούμενος, η ποινή του οποίου αναστάλθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, αντιμετώπιζε αρχικά ποινή μέχρι και δια βίου φυλάκιση, εντούτοις στο τέλος αντιμετώπιζε κατηγορίες με μέγιστη ποινή τα επτά έτη.

Η άνιση μεταχείριση των κατηγορουμένων από τις ίδιες τις Αρχές που μιλούσαν για τεράστια ποσότητα ναρκωτικών και η υπόθεση είχε χαρακτηριστεί ως πρωτοφανής, είχε ως αποτέλεσμα το Ανώτατο όχι μόνο να μειώσει κατά πέντε έτη την ποινή 23 ετών που επιβλήθηκε στον 59χρονο, ώστε να «μετριασθεί το αίσθημα αδικίας», όπως είπε στην απόφαση του, αλλά να κουνήσει το δάκτυλο στον Γενικό Εισαγγελέα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι κατηγορούμενοι για τέτοια σοβαρή υπόθεση. 

Όπως τονίζεται στην απόφαση, «η επιλεκτική μεταχείριση των παραβατών αποδυναμώνει το δίκαιο και καταστρατηγεί το κράτος δικαίου», ενώ παρέπεμψε στη θέση της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία ανέφερε πως και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν «εξίσου όμοια εμπλοκή», λέγοντας πως η αντικειμενική στάση της Δημοκρατίας «συνάδει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο που ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις υποθέσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούνησε το δάκτυλο σε Εισαγγελέα το Ανώτατο-Άνιση μεταχείριση εμπόρων ναρκωτικών

Προηγήθηκε και άλλη αναστολή μάρτυρα κατά Ζαβράντωνα

Υπενθυμίζεται, πως ο Ζαβράντωνας για την πρώτη υπόθεση για την οποία κατηγορείτο ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας αθωώθηκε, με μια απόφαση χαστούκι για την ΥΚΑΝ και την Εισαγγελία, αφού κρίθηκε αναξιόπιστος ο βασικός μάρτυρας, ο οποίος επίσης ήταν εντεταγμένος στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, με το Δικαστήριο να αναφέρει στην κατάληξη του πως «οι ψευδείς του αναφορές είχαν σκοπό την επίτευξη ευνοϊκής μεταχείρισης και μειωμένης ποινής». Μάλιστα, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας απέκρυψε την αλήθεια ενώπιον του πρώτου Κακουργιοδικείου που τον καταδίκασε, κάνοντας λόγο για μεμονωμένη διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο, μαρτυρώντας εναντίον του Ζαβράντωνα ενώπιον του δεύτερου Κακουργιοδικείου, παραδέχθηκε πως σε παρόμοιες ενέργειες προέβη σε άλλες πέντε με δέκα φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαγείρεμα μαρτυριών, deal με έμπορο και ευνοϊκή μεταχείριση με στόχο Ζαβράντωνα

Επιπρόσθετα, αυτό που προκάλεσε περισσότερη εντύπωση και σχολιάστηκε στην απόφαση, είναι πως ο μάρτυρας, έδειξε τον συγκατηγορούμενο του Μάριο Γεωργίου άλλως Μαριούθκιας που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2021, ως έμπορο, παραδεχόμενος πως πήρε πάνω του την υπόθεση, καθώς σκέφτηκε την οικογένεια του κουνιάδου του. Εξού, και ο Μαριούθκιας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. 

«Δεν μας διαφεύγει επίσης ότι η αρχική του κατάθεση κατόπιν συνεννοήσεως με τον Γεωργίου. Είχε διαμορφωθεί ώστε να ωφεληθεί τουλάχιστον αυτός στην επιβολή ποινής στην υπόθεση εναντίον του, αφού ήταν οικογενειάρχης. Εμμέσως επωφελήθηκε όμως και ο μάρτυρας, ο οποίος μη αποκαλύπτοντας τον ρόλο του Γεωργίου δεν αποκάλυψε και τον δικό του ρόλο ως διακινητής του. Αντίθετα, ανέφερε ότι ανέλαβε και τη διακίνηση μεμονωμένα και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει αρχικά ότι διακινούσε κοκαΐνη. Οι ψευδείς του αναφορές επομένως είχαν σκοπό την επίτευξη ευνοϊκής μεταχείρισης και μειωμένης ποινής», ανέφερε μεταξύ άλλων το Κακουργιοδικείο.

Παρά την απόφαση και πως κρίθηκε αναξιόπιστος, ο εν λόγω μάρτυρας, που επίσης είχε συμφωνία με τις Αρχές και κρατείτο σε αστυνομικό σταθμό, αποφυλακίστηκε, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας, δώδεκα μόλις μέρες μετά την απόφαση, ανέστειλε την ποινή του.   

Ο εν λίγο μάρτυρας, είχε καταδικαστεί στις 20 Ιανουαρίου 2020 σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και αποφυλακίστηκε στις 18 Απριλίου 2022, χωρίς να εκτίσει την ποινή του.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απίστευτο φιάσκο-Αναστολή ποινής του μάρτυρα προστασίας που κρίθηκε αναξιόπιστος

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου