Απίστευτο φιάσκο-Αναστολή ποινής του μάρτυρα προστασίας που κρίθηκε αναξιόπιστος

Την ώρα που το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στην απόφαση του που αθώωσε τον Γιώργο Χριστοδούλου Ζαβράντωνα άφησε εκτεθειμένες τις Αρχές σε σχέση με τον υπό προστασία μάρτυρα τους, αφού μεταξύ άλλων ανέφερε πως είπε ψέματα για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή στην υπόθεση του ενάμιση κιλού κοκαΐνης για την οποία καταδικάστηκε, η Νομική Υπηρεσία αναστέλλει την ποινή φυλάκισης του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαγείρεμα μαρτυριών, deal με έμπορο και ευνοϊκή μεταχείριση με στόχο Ζαβράντωνα

Δώδεκα μόλις μέρες μετά την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου, η ποινή φυλάκισης έξι ετών που επιβλήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020 στον 23χρονο, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα υπό προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας και ήταν ο βασικός μάρτυρας εναντίον του Ζαβράντωνα, ανεστάλη από την Νομική Υπηρεσία.

Η ενέργεια της Νομικής Υπηρεσίας, έρχεται να επιβεβαιώσει τη συμφωνία στην οποία κατήλθε η ΥΚΑΝ με τον μάρτυρα ώστε να καταθέσει εναντίον του Ζαβράντωνα, ενώ υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση είχε καταδικαστεί και ο Μάριος Γεωργίου άλλως Μαριούθκιας που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2021, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων και στη συνέχεια ανεστάλη η ποινή του.

Ωστόσο, η έκβαση της υπόθεσης αναμφίβολα δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, αφού στην ουσία για την υπόθεση του ενάμιση κιλού κοκαΐνης, οι δύο καταδικασθέντες αποφυλακίστηκαν χωρίς να εκτίσουν την ποινή τους, ενώ ο τρίτος, ο Ζαβράντωνας, αθωώθηκε, καθώς ο μάρτυρας της Αστυνομίας κρίθηκε αναξιόπιστος και το Κακουργιοδικείο υπέδειξε ψεύδη στην μαρτυρία του.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στην απόφαση, ο μάρτυρας απέκρυψε την αλήθεια ενώπιον του πρώτου Κακουργιοδικείου που τον καταδίκασε, κάνοντας λόγο για μεμονωμένη διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο, μαρτυρώντας εναντίον του Ζαβράντωνα ενώπιον του δεύτερου Κακουργιοδικείου, παραδέχθηκε πως σε παρόμοιες ενέργειες προέβη σε άλλες πέντε με δέκα φορές. Επιπρόσθετα, αυτό που προκάλεσε περισσότερη εντύπωση και σχολιάζεται στην απόφαση, είναι πως ο μάρτυρας, έδειξε τον Μαριούθκια, ως έμπορο, παραδεχόμενος πως πήρε πάνω του την υπόθεση, καθώς σκέφτηκε την οικογένεια του κουνιάδου του. Εξού, και ο Μαριούθκιας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. 

«Δεν μας διαφεύγει επίσης ότι η αρχική του κατάθεση κατόπιν συνεννοήσεως με τον Γεωργίου. Είχε διαμορφωθεί ώστε να ωφεληθεί τουλάχιστον αυτός στην επιβολή ποινής στην υπόθεση εναντίον του, αφού ήταν οικογενειάρχης. Εμμέσως επωφελήθηκε όμως και ο μάρτυρας, ο οποίος μη αποκαλύπτοντας τον ρόλο του Γεωργίου δεν αποκάλυψε και τον δικό του ρόλο ως διακινητής του. Αντίθετα, ανέφερε ότι ανέλαβε και τη διακίνηση μεμονωμένα και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει αρχικά ότι διακινούσε κοκαΐνη. Οι ψευδείς του αναφορές επομένως είχαν σκοπό την επίτευξη ευνοϊκής μεταχείρισης και μειωμένης ποινής», ανέφερε μεταξύ άλλων το Κακουργιοδικείο.

Επίσης, το Κακουργιοδικείο υπέδειξε τέσσερις ψευδείς δηλώσεις του μάρτυρα:

  1. «Αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής και γνώσης του ιδίου αλλά και του Γεωργίου (σ.σ Μαριούθκια) στα αδικήματα που διαπράχθηκαν. Η αρχική του θέση ήταν ότι δεν γνώριζε ότι ήταν ναρκωτικά, ενώ γνώριζε.
  2. Σε σχέση με το γεγονός ότι ο Γεωργίου ήταν και ο ίδιος έμπορος και ο μάρτυρας διακινητής του. Ο μάρτυρας μάλιστα ανέφερε ότι είχαν διαπράξει ανάλογα αδικήματα 5-10 φορές προηγουμένως. Η αναφορά αυτή μεταβάλλει τελείως την αρχική εικόνα που παρουσίασε σε σχέση με τη συμμετοχή του ότι τυχαία και κατ’ εντολή του κατηγορούμενου.
  3. Σε σχέση με τον τελικό προορισμό και παραλήπτη των ναρκωτικών, ότι δηλαδή ήταν πλέον του κατηγορούμενου αλλά του Γεωργίου. Προκύπτει επομένως ουσιώδης μεταβολή αναφορικά με το ρόλο και συμμετοχή του συνεργού του, Γεωργίου.
  4. Ο κατηγορούμενος (σ.σ Ζαβράντωνας) δεν τον πλήρωσε 1000 ευρώ, αφού ο μάρτυρας εκτελούσε εντολές του Γεωργίου. Ψευδώς ανέφερε επομένως ότι ο κατηγορούμενος θα του έδιδε αμοιβή για τη μεταφορά».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της δίκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι συνθήκες κράτησης του μάρτυρα στο πρόγραμμα μαρτύρων της Αστυνομίας, ενώ κατατέθηκαν φωτογραφίες με τον μάρτυρα να τρώει αμπελοπούλια, ενώ στο τραπέζι υπήρχε χοντρό αλάτι, ένα πιάτο χοιρομέρι και ξιδάτα.

Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου, διενεργήθηκαν έρευνες στο χώρο κράτησης των μαρτύρων και κατασχέθηκαν κινητά, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο υπό προστασία μάρτυρας στην δεύτερη υπόθεση κατά Ζαβράντωνα, που εκδικάζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί οι Αρχές για υπό προστασία μάρτυρες-Τα ψεύδη που αποκάλυψαν φιάσκο

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον