Αρχίζει έρευνα για το «Κράτος Μαφία» η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Σύσταση ομάδας

Έρευνα για τα όσα καταγράφει το βιβλίο «Κράτος Μαφία», αρχίζει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ο πρόεδρος της οποίας, Χάρης Πογιατζής, αναφέρει πως αναμένεται να συσταθεί ομάδα που αρχικά θα διαβάσει το βιβλίο και στη συνέχεια θα ορίσει το πεδίο έρευνας, ενώ στέλνει το μήνυμα πως η έρευνα δεν θα παραμείνει στα συρτάρια. Η Αρχή κατά της Διαφθοράς, απάντησε στην επιστολή του υποψήφιου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ήταν αυτός που ζήτησε έρευνα, με την οποία όμως συμφώνησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επίσης απέστειλε σχετική επιστολή.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, αφού ευχαρίστησε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για το ενδιαφέρον του, υπενθυμίζει πως της τελευταίας επιστολής του υποψήφιου Προέδρου, είχε προηγηθεί η πρώτη Επιστολή ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου, 2022, καθώς και η συνάντηση την οποία είχε η Αρχή τόσο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όσο και με Μέλη του Εκλογικού Επιτελείου, στα Γραφεία στις 28 Νοεμβρίου, 2022, για το ίδιο θέμα. Την ίδια ώρα υπενθυμίζει πως, παρόμοιο αίτημα, έχει υποβληθεί προς την Αρχή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με σχετική Επιστολή του ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου, 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Μαυρογιάννης-Ζητά έρευνα για σχέσεις ΠτΔ με Ρώσο

Ο Χάρης Πογιατζής υπενθυμίζει ότι καθόλες τις πιο πάνω ημερομηνίες, δεν είχαν ακόμη θεσπιστεί οι Κανονισμοί της Αρχής οι οποίοι προνοούν για τη διαδικασία εξέτασης καταγγελιών ή αυτεπάγγελτης έρευνας. Οι εν λόγω Κανονισμοί, τέθηκαν σε ισχύ στις 16 Δεκεμβρίου, 2022 και αμέσως μετά την εν λόγω ημερομηνία, η Αρχή άρχισε την προκαταρκτική εξέταση καταγγελιών οι οποίες είχαν αποσταλεί από τον Ιούλιο, 2022.

Στο σημείο αυτό, συνεχίζει ο κ. Πογιατζής, «θα πρέπει να υποδείξουμε τη διαφορά μεταξύ καταγγελίας και αυτεπάγγελτης έρευνας. Σε περιπτώσεις καταγγελιών, είναι ο ίδιος ο καταγγέλλων που καθορίζει το πεδίο έρευνας της Αρχής. Σε περιπτώσεις αυτεπάγγελτων ερευνών, είναι η Αρχή που προβαίνει στις εν λόγω ενέργειες«.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του βιβλίου "Κράτος Μαφία", αναφέρει πως, «θα πρέπει να οριστεί ομάδα αποτελούμενη από Μέλη και/ή Λειτουργούς της Αρχής η οποία θα μελετήσει το βιβλίο που αποτελείται από 281 σελίδες και να προσδιορίσει τα σημεία στα οποία στα οποία θα περιοριστεί η έρευνα».

«Τα εν λόγω σημεία θα καταγραφούν», σημειώνει ο κ. Πογιατζής, «ως Όροι Εντολής και θα δοθούν στην ομάδα των Λειτουργών Επιθεώρησης η οποία θα διεξάγει την έρευνα και θα εκδώσει το σχετικό Πόρισμα. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την έρευνα η οποία θα είναι στοχευμένη και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς για ύπαρξη διαφθοράς».

Μάλιστα ενημερώνει ότι η Ομάδα που θα μελετήσει το βιβλίο, θα συσταθεί εντός της παρούσας  εβδομάδας.

«Εκείνο που επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι η έρευνα της Αρχής για το βιβλίο “Κράτος Μαφία” θα διεξαχθεί και δεν θα παραμείνει στα συρτάρια. Το ίδιο θα ισχύει για όλες τις έρευνες που θα διεξάγει στο μέλλον η Αρχή. Στην παρούσα περίπτωση, θα υπάρχει δημοσιοποίηση των ενεργειών της Αρχής καθώς και των ευρημάτων του Πορίσματος που θα εκδοθεί. Θα καταβληθεί προσπάθεια όπως οι πιο πάνω ενέργειες συμπληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν», καταλήγγει ο Χάρης Πογιατζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά δημοσιοποίηση πορισμάτων ο Μαυρογιάννης, ρίχνει καρφιά σε Εισαγγελέα-«Επιλεκτικός χειρισμός»

 

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική