Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Μαυρογιάννης-Ζητά έρευνα για σχέσεις ΠτΔ με Ρώσο

Στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς αποτάθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, ζητώντας τη διερεύνηση των ισχυρισμών του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, οι οποίοι διατυπώνονται στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», αναφορικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις σχέσεις του με συγκεκριμένο Ρώσο ολιγάρχη.

Σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε ο κ. Μαυρογιάννης στον πρόεδρο της Αρχής, Χάρη Πογιατζή, «πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής ταλανίζουν τον δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχουμε ως εκ τούτου μεγάλη ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία».

Ακολούθως ο υποψήφιος αναφέρεται στο βιβλίο του κ. Δρουσιώτη, σημειώνοντας ότι καταγράφει «τις πράξεις και ενέργειες προσώπων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες πιθανόν να στοιχειοθετούν ‘πράξεις διαφθοράς’, όπως αυτός ο ορισμός προβλέπεται στον σχετικό νόμο λειτουργίας της Αρχής. Αναφέρω για παράδειγμα τη σχέση που αποδίδεται από τον συγγραφέα, μέσα από την έρευνά του, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι προέβηκαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων».

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης στην επιστολή του, στο βιβλίο αναφέρονται ισχυρισμοί που περιέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή κατάχρησης εμπιστοσύνης και ενδεχομένως και σε άλλα αδικήματα, που συνιστούν σοβαρές πράξεις διαφθοράς.

«Πιστεύω ότι αποτελεί υποχρέωση της Αρχής να ξεκινήσει αμέσως διερεύνηση όλων των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο για τις πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επικαλείται ο συγγραφέας», καταλήγει ο υποψήφιος.

Αυτούσια η επιστολή:

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον διορισμό και την ανάληψη των σοβαρών καθηκόντων σας, όπως αυτά φαίνονται μέσα από το σχετικό περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμο του 2022 (Ν. 19(1)/2022).

Δυστυχώς η διαπλοκή και η διαφθορά στον τόπο μας έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής ταλανίζουν τον δημόσιο, ημιδημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχουμε ως εκ τούτου μεγάλη ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία και η λογική δημιουργίας και οι αρμοδιότητες της Αρχής είναι ιδιαίτερα κομβικές προς την κατεύθυνση αυτή, αφού στοχεύουν στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δράσεων και υπηρεσιών στα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς. Στηρίζω ανεπιφύλακτα τη σοβαρή αποστολή που έχετε αναλάβει και είμαι και θα είμαι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες σας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του δημοσιογράφου κυρίου Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο «Κράτος Μαφία». Ο συγγραφέας καταγράφει στο βιβλίο του πράξεις και ενέργειες προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πιθανόν να στοιχειοθετούν «πράξεις διαφθοράς», όπως αυτός ο ορισμός προβλέπεται στον σχετικό νόμο λειτουργίας της Αρχής. Αναφέρω για παράδειγμα τη σχέση που αποδίδεται από τον συγγραφέα, μέσα από την έρευνά του, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι προέβηκαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων.

Στο βιβλίο αναφέρονται ισχυρισμοί οι οποίοι περιέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή κατάχρησης εμπιστοσύνης καθώς και άλλα ενδεχομένως αδικήματα τα οποία ως εκ της φύσεως τους συνιστούν σοβαρές πράξεις διαφθοράς. Πιστεύω ότι αποτελεί υποχρέωση της Αρχής να ξεκινήσει αμέσως διερεύνηση όλων των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο για τις πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επικαλείται ο συγγραφέας.

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ