Βρέθηκε σε αδιέξοδο η Δράκου για Φυλακές-Τα σενάρια, η πίεση και η… παραδοξότητα

Αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα πως η υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε σε αδιέξοδο, σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις Φυλακές, μετά και το αίτημα για μετακίνηση της Διεύθυνσης στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία επίσης ζητά την απόσπαση της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, αφού φαίνεται πως η Στέφη Δράκου δεν ήταν προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα, ωστόσο η απόδραση κρατούμενου, καθώς υπήρχε κενό στα επιχειρησιακά ζητήματα, ήχησαν καμπανάκι. 

Η Στέφη Δράκου, αν και αναζήτησε αντικαταστάτες της Διεύθυνσης από τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε αποστάλθηκε η σχετική επιστολή για απόσπαση τους, εντούτοις έλαβε αρνητικές απαντήσεις, ενώ τέθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας το όνομα του Ιωάννη Καπνουλλά, ο οποίος τελικά αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει ως αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών. Πρόκειται για προσωρινή λύση, όπως ανέφερε η υπουργός, αφού ο μόνιμος αντικαταστάτης - όχι αναπληρωτής - με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις Φυλακές, δεν μπορεί να προέρχεται από τις Διωκτικές Αρχές, αφού υπάρχει σύγκρουση εξουσιών αλλά και γενικότερα φιλοσοφίας, αφού η Αστυνομία έχει διωκτικό ρόλο και ο Διευθυντής των Φυλακών, σωφρονιστικό. Σημειώνεται, πως η Άννα Αριστοτέλους, εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος Αρχηγών Αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τον διορισμό της στη θέση της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, σε μια εποχή που ουδείς ήθελε να αναλάβει, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε με τις απανωτές αυτοκτονίες και βασανιστήρια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προσωρινή απόδραση ευθυνών, η καυτή καρέκλα και η απουσία Δρακό(ντειας) λύσης

Η επιλογή Καπνουλλά, στην παρούσα φάση και με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, αποτελεί για την Δράκου ένα χαρτί για να κερδίσει χρόνο, ώστε από την μία να δει εάν θα επιστρέψει η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου και από την άλλη, να διαφανεί εάν λύνεται προσωρινά το ζήτημα της με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε η καυτή πατάτα να πέσει στα χέρια της επόμενης Κυβέρνησης και του διάδοχου της. 

Κάτι που διαφάνηκε και μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις της Στέφης Δράκου, η οποία ανέφερε πως αναμένει την επιστροφή της Άννας Αριστοτέλους, στις 20 Ιανουαρίου, ώστε να συζητήσει μαζί της όλα τα θέματα που προκύπτουν, δείχνοντας με αυτό το τρόπο, πως δεν υπάρχει πρόθεση στην παρούσα φάση να μετακινηθεί, παρά το γεγονός πως αρμόδια πηγή είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες πως ενδεχομένως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν εξελίξεις επί του προκειμένου. Εκτός, και αν τελικά, η Στέφη Δράκου δεν αναμένει τις 20 Ιανουαρίου, δεδομένου πως προκύπτουν θέματα ασφάλειας, και αποφασίσει την απόσπαση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες πως σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Στέφη Δράκου με τον Αρχηγό Αστυνομίας, κατά την οποία συζήτησαν για το θέμα του Διευθυντή αλλά και διάφορα ζητήματα στις Φυλακές, τέθηκαν προσκόμματα ως προς την μετακίνηση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων και την Αστυνομία, η υπουργός απάντησε μόνο πως, «συσκέψεις  με τον Αρχηγό της Αστυνομίας έχω συχνά, τακτικά, όπως και με τη Διεύθυνση των Φυλακών και είχα και με την κα. Σαηλή (σ.σ ανώτερη λειτουργός Φυλακών), που είναι τώρα στο σωφρονιστικό ίδρυμα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μετακινεί Αριστοτέλους προσώρας, απαντά στις φωνές για Καπνουλλά η Δράκου

Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, φαίνεται να επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος ώστε η υπουργός να αποφασίσει τα επόμενα της βήματα, ενόσω δεν βρίσκει αντικαταστάτες. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως η εποχή Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου στις Φυλακές έχει τελειώσει, αφού δεν μπορούν να υποχρεωθούν να παραμείνουν στην Διεύθυνση όταν οι ίδιες εξέφρασαν την επιθυμία να αποσπαστούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία για λόγους ασφάλειας και προστασίας τους, μετά τη νομιμοποίηση και της συνωμοσίας σε βάρος τους αφού ελλοχεύουν κίνδυνοι και δίνουν το έναυσμα για παρόμοια περιστατικά, παρά το γεγονός πως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως προσεγγίστηκαν ώστε να κάνουν δεύτερες σκέψεις. 

Αυτό όμως που προξενεί ερωτήματα, είναι το γεγονός πως, σε πολιτικό επίπεδο, η πολιτική προϊστάμενη δεν ήταν έτοιμη για την επόμενη μέρα, αν και ενδεχομένως θα έπρεπε, αφού θα έλεγε κανείς, πως ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο της Άννας Αριστοτέλους, μετά τις καταγγελίες της κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού. Και αυτό διότι, με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν, τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά, η Στέφη Δράκου έδειξε διστακτικότητα γύρω από τους χειρισμούς της, για τους οποίους μάλιστα επικρίθηκε έντονα από την κοινή γνώμη. Τόσο σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, όσο και για την «άγνοια» που δήλωνε για τρεις μήνες για τις εισηγήσεις του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ενώ σε κανένα στάδιο δεν είχε εκφράσει τη στήριξη της σε ένα πρόσωπο που κατάγγελλε διαφθορά, παρά το γεγονός πως επί θητείας της ψηφίστηκε η νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων που καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα.  

Με βάση τούτο, αλλά και της πίεσης που ασκήθηκε στη Διεύθυνση των Φυλακών, υπήρχε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανά πάσα στιγμή, η Άννα Αριστοτέλους να δηλώσει την επιθυμία της να αποχωρήσει, δεδομένου πως παρουσιάστηκε από συγκεκριμένες πλευρές, τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά, ως πρόβλημα, εκτός και αν τελικά όλα έγιναν για άλλο λόγο. Εντούτοις, διαφάνηκε πως, όχι μόνο δεν υπήρχε πλάνο αντίδρασης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο τελικά ήρθε μετά την απόφαση για μη δίωξη του Κατσουνωτού για λόγους δημόσιου συμφέροντος, αλλά η υπουργός, με τους χειρισμούς της, δείχνει να θέλει να κρατήσει διακαώς την Άννα Αριστοτέλους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και αφού δεν βρίσκει αντικαταστάτες, ώστε να απαλλαχθεί η ίδια από τον πονοκέφαλο. Όμως, όπως προκύπτει, σε περίπτωση μη επιστροφής της και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο διάδοχος της στο αμέσως επόμενο διάστημα, τότε επικρατέστερο σενάριο είναι ο Καπνουλλάς να παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή, μέχρι τον διορισμό της νέας Κυβέρνησης, εκτός και αν αρνηθεί, κάτι που θα φέρει νέα πίεση στην Στέφη Δράκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές κρατουμένων-«Νομιμοποιούν πρακτικές Ράμπο και έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Δειτε Επισης

Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή