Χ. Ανδρέου: Δεν έχει παραδοθεί ακόμη μαρτυρικό υλικό για πειθαρχική Κατσουνωτού

Δεν έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής στον Αρχηγό Αστυνομίας μαρτυρικό υλικό για την πιθανή πειθαρχική δίωξη του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος με απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας δεν διώκεται ποινικά για λόγους δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να αιτιολογηθεί όμως η απόφαση ως προς το ποιοι είναι οι εν λόγω λόγοι, και παρά ότι σε βάρος του εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα, αυτό της κατάχρησης εξουσίας και της συνωμοσίας. 

Σημειώνεται, πως ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας εξήγαγαν το συμπέρασμα πως, από τη στιγμή που ο κ. Κατσουνωτός δεν θα είχε κέρδος από την επικοινωνία με τον βαρυποινίτη και όσα ακολούθησαν, δεν διέπραξε διαφθορά. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στο νόμο για τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, που ψηφίστηκε μόλις πρόσφατα, στην ερμηνεία των πράξεων διαφθοράς περιλαμβάνει την κατάχρηση εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού οφέλους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως: «Πράξεις διαφθοράς» σημαίνει τα αδικήματα που προβλέπονται στον περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί Πρόληψης Διαφθοράς Νόμο, στον περί Αθέμιτης Κτήσης Περιουσιακού Οφέλους από Αξιωματούχους και Λειτουργούς του Δημοσίου Νόμο, τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή εμπιστοσύνης ή στρέφονται εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα αδικήματα τα οποία εκ φύσεως συνιστούν πράξη διαφθοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση-απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας εκδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022, εντούτοις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, μέχρι σήμερα, δεν έχει διαβιβαστεί οποιοσδήποτε φάκελος με οδηγίες στην Αστυνομία για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως δεν αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα στην ολότητα του, αφού αν πράξει κάτι τέτοιο η Νομική Υπηρεσία, θα πρέπει να το παραδώσει και στην πλευρά της Διεύθυνσης των Φυλακών, για σκοπούς ιδιωτικής ποινικής που αναμένεται να καταχωρήσει και της προσφυγής στο ΕΔΑΔ. 

Ωστόσο, η μη παράδοση του πορίσματος στην ολότητα του, ενδεχομένως, όπως μας εξήγησε πηγή που είναι καλά γνώστης των πειθαρχικών διαδικασιών στην Αστυνομία, να δημιουργήσει εμπόδια, αφού σε περίπτωση που ο Αρχηγός αποφασίσει πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, τότε η υπεράσπιση του θα πρέπει να απαντήσει στις κατηγορίες, οι οποίες θα είναι στη βάση του πορίσματος, συνεπώς πιθανόν να ζητηθεί στην ολότητα του, εκτός και αν υπάρξει άλλη συμφωνία και η λύση να βρεθεί στη μέση. 

Εντούτοις, είναι κάτι που θα διαφανεί στη συνέχεια, νοουμένου πως ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφασίσει εν τέλει την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του. Πάντως, σημειώνεται πως, με βάση τον περί Αστυνομίας πειθαρχικών κανονισμών Κ.Δ.Π.53/1989, ο Αρχηγός Αστυνομίας «μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο έρευνας, ή διαδικασίας για πειθαρχικό αδίκημα, και εν πάση περιπτώσει προτού επιβληθεί ποινή, με γραπτή εντολή του να διατάξει την αναστολή της έρευνας ή διαδικασίας, αν κατά την κρίση του η περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή διαδικασίας θα είναι επιζήμια για την Αστυνομία, σε περίπτωση δε τέτοιας αναστολής το υπό κατηγορία μέλος της Αστυνομίας απαλλάσσεται από αυτή. Νοείται ότι αν η έρευνα ή η διαδικασία είναι εναντίον Υπαστυνόμου ή Ανώτερου Υπαστυνόμου, ο Αρχηγός δεν μπορεί να την αναστείλει χωρίς την προηγούμενη προς τούτο συναίνεση του Υπουργού». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπόδια και στην πειθαρχική Κατσουνωτού-Ο γρίφος γύρω από το πόρισμα Αιμιλιανίδη

 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών