Στα... χέρια της Αστυνομίας οι Φυλακές-«Διώκτης» πλέον ο επικεφαλής σωφρονισμού

Μετά την απόδραση του κρατουμένου και το κενό που δημιουργήθηκε από την αρχή του χρόνου, οπότε βρίσκεται με άδεια ασθενείας η Υποδιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Αθηνά Δημητρίου που αντικαθιστούσε την Άννα Αριστοτέλους που παραμένει εκτός εδώ και ενάμιση μήνα λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, η Υπουργός Δικαιοσύνης κινητοποιήθηκε, αφού προέκυψαν διάφορα ζητήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακέφαλες πλέον οι Φυλακές-Άφαντοι οι αντικαταστάτες, δεν μετακινούν τη Διεύθυνση

Η απόδραση του υπόδικου, που κρατείτο για απόπειρα φόνου και βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες, από το ψυχιατρείο Αθαλάσσας όπου μεταφέρθηκε στις 5 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να δοθούν οδηγίες για φρούρηση του, είτε από δεσμοφύλακες είτε από αστυνομικούς, έφερε την Στέφη Δράκου προ των ευθυνών της ώστε να προχωρήσει με διάφορες ενέργειες, αφού είχε δηλώσει πως δόθηκαν οδηγίες για συνεργασία των Τμημάτων προκειμένου να καλυφθούν κενά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την απόδραση, η υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε την Δευτέρα το πρωί σε έκτακτη συνάντηση στο Υπουργείο την τρίτη (σ.σ Plan c) στην ιεραρχία ανώτερη λειτουργό στις Φυλακές, Μαρία Σιαηλή, με την οποία συζήτησε διάφορα ζητήματα, αφού με βάση τους κανονισμούς, υποχρεωτικά αναπληροί την Διευθύντρια, λόγω της απουσίας και της Υποδιευθύντριας.  

Η υπουργός Δικαιοσύνης, αν και αναζήτησε αντικαταστάτες της Αριστοτέλους-Δημητρίου μετά την επιστολή τους για απόσπαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στον απόηχο και της απόφασης για μη δίωξης του Μιχάλη Κατσουνωτού, αφού σύμφωνα με τους δικηγόρους τους εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας καθώς επί της ουσίας νομιμοποιήθηκε η συνομωσία του πρώην Διοικητή με τον βαρυποινίτη, κάτι που δίνει το έναυσμα στους επόμενους και σε βάρος οποιουδήποτε, εντούτοις όσοι προσεγγίστηκαν απάντησαν αρνητικά. 

Δεδομένου τούτου, η Στέφη Δράκου, αφού δεν βρίσκει αντικαταστάτες, κλήθηκε να προβεί σε παράλληλες ενέργειες ως προς το κενό που προκύπτει, αφού δεν μπορούν να βρίσκονται ακέφαλες οι Φυλακές, καθώς πρόκειται για ένα νευραλγικό Τμήμα.

Ως εκ τούτου, το πρωί της Δευτέρας, μετά την απόδραση και τις αναφορές πως οι Φυλακές παραμένουν ακέφαλες, συναντήθηκε με την ανώτερη λειτουργό, εξού και στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, ακολούθησε ανακοίνωση που στάλθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκ μέρους του Τμήματος Φυλακών, στην οποία ρίχθηκε το μπαλάκι της ευθύνης για την απόδραση, στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί οτιδήποτε περαιτέρω. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαλάκι ευθυνών για την απόδραση, το κενό στη Διεύθυνση Φυλακών και η πίεση σε Δράκου

Το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Δικαιοσύνης συγκάλεσε και νέα σύσκεψη με την ανώτερη λειτουργό, στην οποία παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας, ενώ αργότερα, η Στέφη Δράκου, προχώρησε με τον διορισμό αναπληρωτή Διευθυντή, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα.

Και αυτό διότι, από «διώκτης» των κρατουμένων, αναλαμβάνει πλέον το σωφρονισμό τους, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να είχε εμπλοκή σε κάποιες από τις υποθέσεις που οδήγησαν πρόσωπα στην καταδίκη τους. Από την άλλη, το γεγονός πως προέρχεται από την Αστυνομία και έχει εμποτιστεί από τη δική της διωκτική νοοτροπία, ενδεχομένως σημαίνει πως έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση και θεώρηση του σωφρονισμού, από αυτήν που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, ενώ η για χρόνια σχέση του μέλη του Σώματος, να συγκρούονται με διαδικασίες. Υπενθυμίζεται πως και ο προηγούμενος Διευθυντής, πριν την Αριστοτέλους, ο Γιώργος Τριφωνίδης, ήταν μέλος της Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Η ταυτόχρονη απουσία τμήμα, της Διευθύντριας και της αρχαιότερης Ανώτερης Λειτουργού των φυλακών λόγω άδειας ασθενείας, από ένα τόσο νευραλγικό κατάστησε αναγκαίο να προχωρήσει το Υπουργείο σε διαδικασία προσωρινής αναπλήρωσης της θέσης του Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών. 

Βάση των κανονισμών της Δημόσιας Υπηρεσίας, το Υπουργείο απέστειλε τη σύσταση του στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία έγινε αποδεκτή και από σήμερα μέχρι και τη λήξη της άδειας της κ. Αριστοτέλους, δηλαδή μέχρι τις 20/01, καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή εκτελεί ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επαρχίας Αμμοχώστου κ. Ιωάννης Καπνουλλάς.

Τις προϋποθέσεις αυτές πληροί ο κ. Καπνουλλάς, ο οποίος ταυτόχρονα πληροί και όλα τα απαιτούμενα προσόντα που προβλέπει το σχέδιο υπηρεσίας του Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών. Ο κ. Καπνουλλάς είναι κάτοχος πτυχίου Εγκληματολογίας του University of Portsmouth, μεταπτυχιακού στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σπουδές Στρατηγικής και Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδος. Διαθέτει δε σημαντική εμπειρία σε θέματα διοίκησης προσωπικού και διατήρησης της ασφάλειας, αφού από το 1999 κατέχει θέση βαθμοφόρου στην Αστυνομία και έκτοτε έχει υπηρετήσει ως Υπεύθυνος σε διάφορα Τμήματα».

Στο μεταξύ, η Στέφη Δράκου ενώ ανακοίνωσε τον διορισμό αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών, εντούτοις δεν έχει ανακοινώσει την απόσπαση των Αριστοτέλους-Δημητρίου στην Ελεγκτική Υπηρεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσκισαν τα ιμάτια τους, αλλά δεν έχουν πλάνο για την επόμενη μέρα στις Φυλακές

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου